2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis!

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt volgens Nibud 3.000 kWh per jaar. Voor een 5-persoons huishouden, zoals wij hebben, is dat 4.375 kWh per jaar. Maar dat is niet wat wij verbruiken. Al jaren is ons energieverbruik rond de 2.000 kWh per jaar met ons 5 persoons huishouden. Ik leg je graag uit hoe wij dat doen.

Energieneutraal?

Ambitie in Nederland is dat in 2050 alle inwoners in een energieneutraal huis moeten wonen. Voor huiseigenaren met een ouder huis, zoals wij, kan dat hoge investeringen betekenen. Er zullen investeringen gedaan moeten worden in isolatie, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Maar voordat we dure aanpassingen aan ons huis gaan doen, is het bestuderen van ons consumptiegedrag heel belangrijk. Een belangrijke stap om te nemen: onze energieconsumptie moet omlaag. Want de groenste energie is de energie die je niet verbruikt.

Besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis

Halveer je energieverbruik

Al jaren is ons energieverbruik als gezin veel lager dan het gemiddelde in Nederland. Wij gebruiken namelijk zo’n 2.000 kWh per jaar, terwijl een gemiddeld vergelijkbaar huishouden zo’n 4.375 kWh verbruikt. Heb jij een gemiddeld energieverbruik en wil je dat halveren, net als ons electriciteitsverbruik. Ik geef je graag tips.

Vermijd energieslurpende apparaten

De belangrijkste reden voor ons lage energieverbruik is het aantal elektrische apparaten dat we hebben, of eigenlijk niet hebben. Wij hebben (relatief) weinig elektrische apparaten in huis. We hebben geen espressomachine, geen satellietontvanger, geen tropisch aquarium, geen kokend-water kraan, geen airco of waterbed. Deze apparaten verbruiken veel elektriciteit. Milieu Centraal maakte een lijstje van deze energieslurpers. Verder zetten we onze apparaten uit als we ze niet gebruiken, ook onze tweede koelkast bijvoorbeeld. De meeste elektrische apparaten die we hebben, hebben geen stand-by knop, maar gaan helemaal uit. Zet ook je laptop helemaal uit als je ‘m niet gebruikt; de slaapstand verbruikt ook energie! Zo bespaar je heel wat energie. Je kunt ook een contactdoos met een aan/uit knop gebruiken als je stand-by standen wil voorkomen.

Energiezuinig wassen

Kiezen voor energiezuinige apparaten verlaagt je energieverbruik enorm. Wij kochten een zuinige wasmachine met B label (voormalig A++ label). Wist je dat de impact van je apparaten meer zit in het energieverbruik dan in de productie? Vervangen is dus een duurzame keuze bij oude apparaten, zoals wasmachines en koelkasten. Maar ook in het verbruik is nog heel wat te besparen. Was op lage temperaturen en liefst op eco-stand. Dan duurt de was wel een aantal uren; de machine neemt de tijd om het water langzaam op te warmen en de was draait vaker om het toch schoon te krijgen op de lagere temperatuur. Dit scheelt veel energie. Was ook altijd een volle trommel. Zelfs met een uitgedunde kledingkast is dat geen probleem met vijf personen. Er is slechts een handbreedte vrije ruimte nodig aan de bovenkant van de trommel om je was goed te laten bewegen. En een wasmachine met volle trommel wast ook nog eens schoner. Win-win! Als derde: hang je was te drogen en gebruik geen droger om energie te besparen. Wist je dat de droger gebruiken ongeveer 50 cent per keer kost. Snel bespaard, toch?

Lees ook: Duurzame keuzes voor de was

Besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis zuinig wassen

Zet de vaatwasser op lage temperatuur

Onze vaatwasser heeft geen eco-stand. Maar we wassen de afwas wel altijd op 50 graden. Af en toe draaien we een heet programma om verstopping van de filters en leidingen tegen te gaan. Maar zelfs op 50 graden heb ik, zonder voorspoelen, nooit last van vieze vaat na het programma. Heeft jouw vaatwasser wel een eco-stand, gebruik die dan. Of was natuurlijk met de hand af. Want dat is altijd duurzamer, tenzij je onder een lopende kraan afwast.

Bespaar op je verlichting

We vervingen zoveel mogelijk lampen voor LED-lampen. Maar nog belangrijker: we zetten lampen uit als we niet in een kamer zijn. Het klinkt als een schot voor open doel, maar hoe vaak staat je keukenlamp nog aan terwijl je er niet bent. Of je lamp in de hal, omdat dat gezelliger staat. Voor ons toilet installeerden we een beweginsensor, zodat de kinderen ook daar het licht niet vergeten uit te zeten. Zo maken we onszelf (lees: de kinderen) gemakkelijk de lampen niet vergeten uit de doen.

2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!

Noteer je energieverbruik

Wil je meer inzicht in je electriciteitsverbruik; noteer het! Maak een overzicht van je verbruik door regelmatig je meterstanden te noteren. Steeds meer energieleveranciers bieden je online of in een app een overzicht aan van je energieverbruik. Hierdoor kun je heel gemakkelijk zien hoeveel electriciteit je per week, per maand of per jaar verbruikt.

Zonnepanelen

In 2017 investeerden we in zonnepanelen. Het dak aan de achterzijde van ons huis ligt pal op het zuiden, wat het een ideaal dak maakt voor zonnepanelen. We kochten 9 panelen die ons voorzien van 110% van ons gebruik. Dit is genoeg om eventuele groei van ons energieverbruik op te vangen, zo schatten we. Het gebruik dat we momenteel hebben wordt dus volledig opgevangen door onze eigen zonnepanelen, en we leveren wat overcapaciteit terug aan het elektriciteitsnet (netto).

Besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis

Alle bovenstaande tips zorgen dat ons energieverbruik rond de 2.000 kWh per jaar ligt met ons 5 persoons huishouden. En door onze zonnepanelen is al onze electriciteit duurzaam opgewekt. We verbruiken per jaar minder dan dat onze zonnepanelen leveren, en krijgen dus ook nog geld terug van onze energieleverancier. Zo verdienen we onze zonnepanelen nog sneller terug.

Hoeveel electriciteit verbruikt jouw gezin? Heb je energiezuinige maatregelen genomen?

Wil je meer tips voor een energiezuiniger en duurzamer huis? Kijk op verbeterjehuis.nl.

1 antwoord
  1. Jessy
    Jessy zegt:

    Nog wat tips: 1. legging onder de broek. 2. Zorg dat je een thermoskan bij de hand hebt. Als je heet water over hebt, bewaar je het daarin voor later gebruik. 3. Omdat het bij ons lang duurt eer de douche warm wordt, sprong ik er op een gegeven moment maar alvast onder terwijl het nog koud was. Tegenwoordig douche ik standaard koud. Goed wakker, geen gas gebruikt en bijna nooit meer griep.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *