7 redenen waarom tweedehands kleding beter is

We horen het steeds vaker. Tweedehands kleding is beter. Het is beter om niet mee te doen met fast fashion, waar duurzaamheid en ethiek ver te zoeken zijn. Maar waarom is tweedehands kleding nu eigenlijk beter? Ik geef je 7 redenen waarom je voor het milieu en klimaat beter kiest voor tweedehands kleding.

Tweedehands is beter

Toen ik vorig jaar starte met mijn challenge om geen nieuwe kleding te kopen, kon ik niet vermoeden dat ik er zo gemakkelijk mee door kon gaan. Nog steeds koop ik, behalve ondergoed en sokken, geen nieuwe kleding. Als ik iets wil om mijn garderobe aan te vullen, kies ik in de eerste plaats voor tweedehands kleding. Tot nu toe heb ik vorig jaar oktober een nieuw jurkje gekocht van een duurzaam en ethisch verantwoord kledingmerk. De meeste tweedehands kleding die ik koop, vind ik via gratis apps als UnitedWardrobe, Vinted of Marktplaats. Ook bij de plaatselijk tweedehands winkel en kringloop vind ik toffe items die in mijn kledingkast passen. Ik kies ervoor geen nieuwe kleding te komen, omdat dat veel duurzamer is. Ik geef je 7 redenen waarom:

1 Bespaar water

De meeste mensen realiseren het zich niet, maar voor de productie van kleding is heel veel water nodig. Voor het verbouwen van katoen, voor het verven en wassen van de stoffen, en voor het verwerken van de afvalstoffen worden duizenden liters water verbruikt. Er is 2.700 liter water nodig voor slechts een katoenen shirt. Het fabriceren van een nieuwe spijkerbroek verbruikt zelfs tussen de 7.000 en 10.000 liter water. Kiezen voor tweedehands bespaart dus al snel duizenden liter water.

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop

2 Voorkom watervervuiling

Het telen van katoen is enorm vervuilend voor het oppervlakte- en grondwater. Dit komt door de grote hoeveelheden sulfaten en fosfaten die vrijkomen door (kunst)mest gebruik en het gebruik van pesticiden. De kledingindustrie loost daarnaast giftige chemicalien die gebruik worden voor het verven en bleken van stoffen vaak in oppervlaktewater. Deze praktijken leveren op grote schaal watervervuiling op. Kiezen van tweedehands kleding zorgt ervoor dat er geen nieuwe kledingstukken gemaakt worden, en er dus minder watervervuiling is.

7 redenen waarom tweedehands kleding beter is

3 Verminder luchtvervuiling

Vooral de productie van stoffen en het transport van het eindproduct naar de consument, meestal per schip, zorgt voor enorme luchtvervuiling. Minder productie en minder transport door het kopen van lokale tweedehands kleding zorgen dus direct voor minder luchtvervuiling.

4 Bespaar energie

Minder vraag naar nieuwe kleding bespaart energie. Garen en stoffen weven kost veel energie. De reeds bestaande kleding die je tweedehands kunt kopen, heeft geen nieuwe productie nodig en meestal ook weinig transport. Hierdoor is er veel minder energieverbruik bij tweedehands kleding.

Lees ook: 2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!

5 Minder CO2 uitstoot

Kledingindustrie zou zorgen voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Minder nieuwe kleding produceren betekent minder CO2 uitstoot. Ook in de tweedehands aankopen zit wat transport bijvoorbeeld naar de winkel of door het postpakket naar je huis. Maar dat zullen geen intercontinentale scheepstransporten zijn. Kiezen voor lokale tweedehands kleding zorgt zeker voor minder CO2 uitstoot.

Daarnaast wordt steeds meer kleding gemaakt van synthetische materialen in plaats van natuurlijke vezels. Synthetische stoffen hebben olie als grondstof. En olie oppompen kost heel veel energie en zorgt voor enorme CO2 uitstoot. Kiezen voor tweedehands kleding zorgt voor minder nieuwe kleding en minder CO2 uitstoot.

6 Voorkomt verlies aan biodiversiteit

Wat hebben dieren en planten te maken met mijn nieuwe spijkerbroek? Hierboven las je over de milieuvervuiling door kunstmest, verf en transport. Vervuiling zorgt voor schade aan natuur en de dieren die er leven. Waterleven loopt grote schade op door het telen van katoen. Door minder katoen te verbouwen, is er minder land nodig. Minder landbouwgrond betekent minder boskap en minder verlies van biotopen waar dieren en planten leven. Kiezen voor tweedehands kleding zorgt voor minder milieuschade en zorgt dus voor minder verlies aan biodiversiteit.

Duurzame keuzes tijdens een hete zomer

7 Voorkom afval

Wereldwijd worden elk jaar 150 miljard kledingstukken verkocht. Die kledingstukken beladen in veel gevallen ook snel weer in de afvalbak. Fast fashion zorgt voor enorme hoeveelheden afval. Kleding ruilen met anderen en tweedehands kleding kopen vermindert afval.

7 redenen waarom tweedehands kleding beter is

Het kiezen voor tweedehands kleding is dus niet alleen beter voor je portemonee. Bovenstaande 7 redenen laten zien waarom tweedehands kleding beter is voor het milieu en klimaat mee. Goede redenen om eens vaker te kijken naar een tweedehands jurkje of broek. Ben je nog niet klaar om tweedehands kleding te kopen? Bekijk tips voor duurzamer en eerlijker kleding kopen bij Milieucentraal.

Wat is jouw laatste tweedehands vondst?

Meer lezen over consuminderen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *