De beste gratis apps voor duurzame keuzes

Veel mensen willen duurzame keuzes maken, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Gelukkig zijn er een aantal apps die je heel gemakkelijk op weg helpen. Ik deel de gratis apps die ik graag gebruik voor mijn duurzame keuzes.

Goede gratis apps voor duurzame keuzes

Ecosia zoekmachine app

De meest gebruikte zoekmachine wereldwijd is Google. Maar wist dat je daar een duurzaam alternatief voor is? Ik gebruik al een tijd Ecosia als zoekmachine. Deze zoekmachine plant bomen met een deel van hun winst. Een betere keuze dan de energieslurpende servers van Google, zoals Zaailingen (lees haar blog!) precies uitzocht.

Verspillingsvrije coach

Per jaar gooit de gemiddelde Nederland 34 kilogram voedsel weg. Voedsel weggooien is zonde van de enorme hoeveelheid energie en water die het kost om het te produceren. En het kost je veel geld als je eten weggooit. Bovendien is het slecht voor het mileu. De Verspillingsvrije Coach van Milieucentraal helpt met goede tips. De app vertelt je hoe je voedsel het beste bewaard. Ook heeft het tips om te koken met restjes. En heeft challenges om je een echte verspillingsvrije consument te worden. Daar help je jezelf mee en het mileu!

apps voor duurzame keuzes

Koop tegen verspilling

Ook in winkels en restaurants wordt regelmatig voedsel weg gegooid wat aan de datum is. Niet alleen is dit zonde van alle energie, water, arbeid en geld die voedselproductie kosten. Ook zorgt dit composteerbare afval op afvalbergen voor enorme productie van methaangas, wat erg slecht is voor het klimaat. Gelukkig zijn er steeds meer supermarkten die producten met korting verkopen als de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt; zoal de 35% korting stickers van Plus en AH. En bij winkels als Lidl en Jumbo vind je op steeds meer locaties een apart (koel)vak met afgeprijsde artikelen, met een bijna verstreken houdbaarheidsdatum. Ook zijn er diverse apps om pakketten op te halen bij winkeliers en restauranthouders, zodat voedselverspilling voorkomen wordt. Wij halen regelmatig iets op van Too Good to go en zijn fan. Ook voor thuiskoks is er een app waarmee je verspilling voorkomt. Met de app Thuisgekookt kun je een portie delen van je eigen maaltijd als je teveel hebt gekookt, of een portie ophalen bij een plaatsgenoot.

Afvalscheidingswijzer

We proberen in ons gezin steeds minder afval te produceren. Zero waste zullen we wellicht nooit worden, maar we doen ons best. Wat we wél aan afval hebben, scheiden we zo goed mogelijk. Maar moet een gebroken drinkglas nu in de glasbak, of niet? En een pizzadoos in het restafval of oud papier? Met de gratis afvalscheidingswijzer van Milieucentraal weet je precies is welke bak welk afval moet. Goed voor het correct recyclen! Een drinkglas en pizzadoos moeten overigens bij restafval ;-)

apps voor duurzame keuzes

Apps voor tweedehands spullen

Minder consumeren is beter voor het milieu; minder spullen, minder kleding en minder gadgets! En als je dan toch iets nodig hebt, is tweedehands kopen veel duurzamer dan nieuw kopen. Ik ben zelf gek op Marktplaats voor kinder- en dameskleding, speelgoed en spullen, zoals keukenapparaten en fietsen. Voor kleding gebruik ik ook Marktplaats en Vinted.

Vegetarisch en plantaardig uit eten

Voor vegetariërs en vegans is Happy Cow dé app voor het vinden van een restaurant of lunchplekje overal ter wereld. Je vindt er reviews van anderen, zodat je precies weet waar je de lekkerste maaltijd eet. Maar juist als niet altijd kiest voor een vega maaltijd is Happy Cow een fijne app; als een ander voor je kookt, is het juist super makkelijk om een duurzame keuze te maken en nieuwe smaken en gerechten te leren kennen.

Lokaal eten

Een stalletje langs de weg, of een boer die zijn waren verkoopt in een boerderijwinkeltje. Allemaal voorbeelden van lokaal eten. Minder voedselkilometers betekent ook een duurzamere keuze. Op de app en website van Loka Loka vind je biologische en streekgerichte bedrijven in jouw regio. Voor alle niet-biologische streekproducten kun je terecht op de websites van Fietsen voor mijn eten en de app Lekkerder bij de boer.

waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn

Kringloop app

Naast alle apps voor het onderling kopen en verkopen van tweedehands spullen, staat Nederland vol met kringloopwinkels. Ga je een keer een weekendje weg naar een stad in Nederland en wil je weten waar daar kringloopwinkels zitten, dan vind je die in de Kringloop app. Heel handig! En wie weet ontdek je nog wel een kringloopwinkel in je regio die je niet kende.

Eerlijk winkelen app

Consuminderen en tweedehands kopen is natuurlijk duurzamer dan nieuw kopen. Maar als je iets nieuws nodig hebt, is het fijn dat je kunt kiezen uit eerlijke en duurzame merken en winkels. In de Eerlijk Winkelen app zie je precies waar je in jouw buurt winkels en restaurants vind die hun steentje bijdragen aan een betere wereld.

Zwerfafval apps

Als ik zwerfafval op straat zie liggen, kan ik het vaak niet laten om het op te rapen. Ik heb ook een grijpstok voor als ik een wandeling ga maken en meer wil meenemen. Het meeste zwerfafval wat ik raap leg ik vast in de Litterati app. Het geeft jezelf een uitdaging om meer te rapen. Verder wordt de informatie gebruikt om bedrijven op de vingers te tikken over afval dat zij veroorzaken, en de overheid aan te sporen statiegeld op blik in te voeren, zoals door Zwerfinator.

Naast de Litterati app, heb ik sinds kort de Schoonmonitor. Hiermee werken een aantal gemeenten om samen met burgers de openbare ruimte schoon te houden. Ze kunnen hiermee bijvoorbeeld te bepalen waar een extra afvalbak moet komen.

Als je vaker routes wil lopen en tegelijkertijd afval wil rapen is er de app HelemaalGroen. Daarin leg je de route vast die je loopt, en deze kleurt groen. Het doel is uiteraard om je omgeving helemaal groen te maken en vrij van zwerfafval.

De beste gratis apps voor duurzame keuzes

Dit zijn mijn favoriete (gratis) apps voor duurzame keuzes. Welke app gebruik jij graag om betere, en eerlijker keuzes te maken voor een groene wereld? Heb je favorieten die niet in mijn lijstje staan? Ik hoor ze graag.

Laatste versie: 6-7-2022. Zie je een onvolkomenheid in de lijst? Laat een reactie achter hieronder.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *