Zo pak je het aan: duurzame keuzes met je gezin

Stel je wil duurzamer leven, maar je bent niet alleen. Dat had ik ook! Je kunt zelf duurzamer gaan leven, maar hoe krijg je je gezin mee. Duurzaam leven is niet alleen goed voor wereld. Het kan je leven ook verrijken. Ik leg je uit hoe je duurzame keuzes behapbaar en fijn houdt met je gezin. 

Gezinsdialoog over duurzame keuzes

Duurzame keuzes zijn vaak rechtstreeks zichtbaar of voelbaar in huis of voor je gezinsleden. Maar misschien is niet iedereen in je gezin even comfortabel om zijn of haar gewoontes aan te passen, of anders te gaan leven. Daarom praten we thuis regelmatig samen over waarom we bepaalde dingen belangrijk vinden. En gelukkig liggen mijn partner en ik heel erg op één lijn. Maar dialoog blijft belangrijk om je keuze uit te leggen en het gesprek te blijven aangaan over de keuzes die we maken en waar we allebei (of allemaal) achter kunnen staan. Deze dialoog is belangrijk! Zeker wanneer het gaat over grote keuzes in je duurzaame keuzes: praat er samen over, want je wil je relatie(s) ook duurzaam houden!

‘Duurzame relaties zijn ook heel belangrijk!’ – Mascha Bongenaar

10 makkelijke manieren om thuis water te besparen

Ga het gesprek aan over duurzame keuzes

Sommige klimaatvriendelijke en duurzame keuzes zijn gelukkig relatief gemakkelijk of zorgen juist voor extra comfort en (uiteindelijk) geldbesparing. Zo zijn wij thuis zuinig met energie; we hebben weinig energieslurpende apparaten en zetten de thermostaat niet hoog. Dit soort duurzame keuzes leveren ons gezin geldbesparing op. Maar houdt jouw partner juist van een half uur douchen? Kun je daar een fijne dialoog erover hebben; doe dat dan en probeer samen een oplossing te vinden. Misschien kun je kiezen voor warmteterugwinning in je douche, waardoor je zuiniger kunt douchen. Of koop een waterbesparende douchekop; evenveel comfort, veel minder gas- en watergebruik! Wil je partner zijn gewoonte niet opgeven? Bedenk dat of het de ruzie waard is, of dat je op andere terreinen juist wel duurzame keuzes samen kunt maken. 

Investeren in duurzaamheid

Er zijn ook duurzame keuzes die eerst geld kosten, voordat ze iets opleveren. Je huis energiezuiniger te maken door isolerende maatregelen vereist een investering. Maar het verlaagt onze CO2 uitstoot heel direct. Minder gas verstoken, omdat je beter geïsoleerd bent, zorgt voor een kleinere voetafdruk. Deze duurzame keuzes leveren op lange termijn wel weer besparing op, en zorgen voor meer comfort in huis. Wil je aan de slag met grotere keuzes? Maak dan een plan met een budget. Ik maakte samen met mijn partner een plan welke energiebesparende maatregelen er nodig zijn, en welke prioriteit hebben voor onze situatie. Vooral het budget is belangrijk om niet te vergeten. Zo kun je bepalen of je kunt sparen om je plan te realiseren. Milieucentraal laat zien wat maatregelen kosten. Zo kun je bijvoorbeeld gericht gaan sparen om energiebesparende maatregelen uit te (laten) voeren.

Lees ook:Hoe start je met het verduurzamen van je huis?

Verduurzamen van je huis: zonnepanelen om je eigen energie op te wekken

Kleine stapjes naar een duurzaam gezin

Het opbouwen van duurzame gewoonten in je gezinsleven vereist een rustige aanpak. Begin met kleine veranderingen en ga niet van de ene op andere dag alles anders proberen te doen. Start met afvalscheiden en moedig je partner en kinderen aan dat ook te doen. Moedig korter douchen aan om water te besparen en leer kinderen het belang van lichten uitschakelen bij het verlaten van een kamer. Creëer een routines met nieuwe gewoontes en geef zelf het goede voorbeeld door zelf duurzame gewoonten te omarmen. Na verloop van tijd worden deze handelingen natuurlijk en dragen ze bij aan een duurzamere levensstijl voor je hele gezin.

Veranderingen en elkaar de ruimte geven

Heel eerlijk: niet alle duurzame keuzes zijn gemakkelijk te maken. Bij veel gezinnen is het omgooien van je voedingspatroon een struikelblok. Dat was bij ons ook het geval. Deze duurzame keuze heeft veel invloed op je dagelijks leven. Eerst aten we een paar keer een vegetarische avondmaaltijd per week. Nu zijn onze maaltijden altijd vegetarisch, en steeds vaker plantaardig. Dat betekent andere recepten leren kennen, andere boodschappen doen en nieuwe smaken proberen. Wat ik heb gemerkt is dat je ook hierover samen kunt praten om oplossingen te verzinnen. Voor ons betekent het dat we thuis 100% van de tijd vegetarisch eten. Elkaar de ruimte geven voor eigen keuzes is heel belangrijk en heel gezond. Mijn partner en kinderen kiezen er bijvoorbeeld voor om af en toe vlees te eten buitenshuis, en ik laat hen daarin volledig zijn eigen keuze. Zo is de transitie voor iedereen gemakkelijker en blijft de sfeer in huis goed.

Duurzame keuzes met je gezin

Voorleven van duurzame keuzes voor kinderen

Bij het maken van duurzame keuzes waar het hele gezin in mee gaat, is het principe van voorleven heel belangrijk. Talk the talk, and walk the walk! Erover praten is aardig, maar juist het goede voorbeeld geven telt. Een van de voorbeelden in ons gezin in ons consumptiegedrag proberen we dit te doen. We denken heel goed na voordat we nieuwe spullen kopen. Kiezen voor tweedehands, lenen of delen zijn zoveel mogelijk onze eerste keuzes. We kiezen voor tweedehands kleding voor onszelf, net als we voor de kinderen al gewend waren. We kiezen voor tweedehands speelgoed en kadootjes, of voor een activiteit als kado. Dit zijn zichtbare duurzame keuzes voor onze kinderen. Ook kiezen we bij uitstapjes en vakanties vaker voor het openbaar vervoer. We gaan er ook graag op de fiets op uit; lekker actief bezig zijn samen in de natuur kost niks, maar vinden we heerlijk. Zo laten we de kinderen zien, dat keuzes die beter zijn voor het milieu en klimaat, ook erg leuk zijn. Ik merk dat onze duurzame keuzes heel normaal zijn voor onze kinderen. Want ze zijn het gewend geraakt als hun standaard.

Weerstand en meebewegen

In mijn omgeving met vrienden, kennissen, familie en collega’s merk ik dat onze keuzes soms ook vragen of zelfs weerstand opleveren. Als ik vertel dat ik geen vlees meer eet, vanwege het klimaat, levert dit af en toe discussies op. Discussies over mijn duurzame keuzes probeer ik steeds vaker uit de weg te gaan. Niet omdat ik niet van een goede discussie hou, integendeel. Maar als ik merk dat anderen mijn gesprek over duurzaamheid zien als een aanval op hun eigen keuzes, is dat geen fijn gesprek. Het maakt me niet vrolijker. Zo’n gesprek is niet constructief en laat beide partijen niet achter met een beter gevoel. Door alleen het gesprek over duurzaamheid aan te gaan als ik merk dat mensen daar open voor staan, of vragen over stellen, heb ik veel meer kans om een positieve impact te maken. Ik leg de nadruk op de positieve veranderingen die onze duurzame keuzes met zich meebrengen. Zo kan ik vertellen dat we niet inleveren op comfort en nog steeds fijn leven. Op termijn inspireert dat wellicht anderen om ook duurzamere keuzes te maken in hun huishouden.

Zo werkt duurzaam leven met een gezin

Duurzame keuzes in je gezin benaderen als een dialoog lijkt heel goed te werken om het behapbaar en leuk te houden. Overleg met je partner en andere gezinsleden welke stappen je wil doen. Begin samen de stappen die je voetafdruk veel verkleinen, maar je relatief weinig moeite kosten. En maak voor grotere stappen een plan. Blijf erover praten wat je belangrijk vind, maar zoek ook de compromissen die voor iedereen fijn zijn binnen je gezin. Zo hou je duurzame keuzes leuk!

Meer lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *