Meer vega eten? Mijn vegetarisch achterhoofdlijstje

Toen we kozen om vegetarisch te gaan eten, was dat best lastig. Het moeilijkst aan een nieuw eetpatroon krijgen vond ik het koken. Ik moest een vegetarisch achterhoofdlijstje krijgen. Je weet wel, dat lijstje recepten dat in je hoofd opkomt als je bedenkt wat je gaat koken. Wil jij vaker vega eten, dan is veranderen van je achterhoofdlijstje je eerste prioriteit. Ik help je op weg met tips.

Meer vega eten

Toen ik me begon te verdiepen in duurzamer leven, kwam het verkleinen van onze vleesconsumptie als één van de eerste dingen naar voren. Voor de gemiddelde Nederlander staat vlees eten op nummer 2 van de Impact Top 10 (Leestip: De Verborgen Impact) en dat was ook voor ons gezin zo. We kozen ervoor om minder vlees te gaan eten, om onze CO2-voetafdruk op de planeet te verkleinen.

Meer vega eten - mijn vegetarische achterhoofdlijstje

Achterhoofdlijstje

Vlees laten staan vond ik niet eenvoudig. Ik ben opgevoed als echte vleeseter. Ik vind het nog steeds erg lekker. Plus; het omgooien van je voedingspatroon is gewoon erg lastig. Gewoontes van jaren slijten slecht. We moesten met ons gezin dus actief aan de slag om ons voedingspatroon te veranderen. Vooral het standaard lijstje van recepten in mijn achterhoofd moest anders. Dat achterhoofdlijstje zijn de recepten, die bij me opkomen als ik thuis of in de supermarkt bedenk wat ik moet koken. Het achterhoofdlijstje bestaat bij mij uit recepten waarvan ik de ingredienten ken. Het achterhoofdlijstje heeft recepten die ik gemakkelijk kan bereiden zonder een kookboek erbij te hoeven pakken. Ik denk dat de meeste mensen wel zo’n lijstje hebben. En dat lijstje veranderen, daar zat wat mij betreft de sleutel tot succes. Ik hou van koken en uitproberen, dat maakt het wel makkelijker. Maar met een vijfkoppig gezin een nieuw achterhoofdlijstje recepten krijgen is een uitdaging.

Vegetarisch uitproberen

Het proberen van nieuwe producten en recepten is belangrijk als je je voedingspatroon wil veranderen. Dat betekende dat ik aan de slag ging met uitvinden wat we lekker vinden aan vleesvervangers of vegetarische gerechten. Ik leende kookboeken van de bibliotheek, las recepten van kookblogs en online recepten databases zoals Allerhande. Ik vind het sowieso leuk om nieuwe recepten te proberen. Dus deze uitdaging was me op het lijf geschreven. Ik mislukte soms schaamteloos als een of meerdere gezinsleden het gerecht of product vies bleken te vinden. Ik probeerde nog eens, en nog eens en nog eens. Na anderhalf jaar had ik mijn achterhoofdlijstje grotendeels veranderd in gerechten die vegetarisch zijn of zelfs helemaal plantaardig. Daardoor begon vegetarisch eten nu een nieuwe gewoonte te worden. Begin 2020 besloten we daarom 100% vegetarisch te koken. Dat bleek zelf makkelijker dan af en toe vlees eten. Hoe dat zit? Daar schreef ik een ander artikel over.

Meatless Monday

Voor de meeste mensen is het een grote sprong om van vleesester naar vegetariër te gaan. Doe het dus in kleine stapjes. Probeer eens een avondmaaltijd te veranderen. Probeer dit dan elke week één dag te doen; voer bijvoorbeeld een Meatless Monday in. Als dat goed gaat en je lekkere recepten hebt gevonden, dan kun je dit uitbreiden. Maak die recepten wat vaker, en krijg een nieuw vegetarisch achterhoofdlijstje. En blijf proberen. Tot je nieuwe eetpatroon jou bevalt, want uiteindelijk zijn duurzame keuzes het beste vol te houden als ze gewoonte worden en als je er zelf voor kiest.

Zoete aardappel chili met zwarte bonen

Meer vega eten? De recepten van mijn achterhoofdlijstje

Vaker vegetarisch eten bleek grotendeels samen te hangen met het veranderen van de standaard recepten die ik uit mijn hoofd ken. Het kostte tijd en oefening om dit te veranderen. Maar met oefening werden we er steeds makkelijker in. Hierbij onze familie klassiekers, die het altijd goed doen op tafel:

Welke achterhoofd recepten staan bij jou regelmatig op tafel?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *