Meer fietsen
vervoer

Klimaatstappen: meer fietsen, minder auto

Voor het eerst zette ik mijn goede voornemens op papier; om meer grip te houden op de klimaatstappen die ik dit jaar wil maken. Ik kies voor meer fietsen en minder auto.

Volgens Milieucentraal is 60% van de woon-werkverkeer ritten korter dan 15 kilometer. Ik rij al meer dan 10 jaar met de auto naar mijn werk; een afstand van 16 kilometer. Kiezen voor een e-bike zorgt voor 10 x minder CO2 uitstoot dan met de auto. Daarom wil ik meer fietsen en minder auto.

Meer fietsen
Fietsen door een groen landschap werkt super ontspannend

Gewoontes

Het is geen nieuws dat autorijden niet goed is voor het milieu. Ik herinner me de Postbus51 spotjes uit de jaren ’90 met ‘de auto kan best een dagje zonder u’. Toch blijven we (ja, ik ook) massaal de auto nemen, ook voor korte afstanden die zonder tijdverlies ook op de fiets kunnen, en wellicht zelfs te voet. Dus nam ik me vorig jaar voor korte afstanden tot 5 kilometer zoveel mogelijk op de fiets en te voet te doen.

Impact auto

Vorig jaar deed ik mee met de workshop-reeks van Klimaatgesprekken en maakte de balans voor mezelf op. Het kopen van huishoudelijke spullen zorgt verreweg voor mijn grootste impact. Maar op een tweede plaats staat vervoer; en dan specifiek mijn auto-gebruik. Dat wilde ik anders, en de oplossing lag voor de hand: fietsen!

Mijn berekende voetafdruk (augustus 2019)
Mijn berekende CO2 voetafdruk (aug. 2019) in tonnen CO2

Bezwaren tegen meer fietsen en minder auto

Mijn belangrijkste redenen om de auto te gebruiken; gemak, snelheid en weers-omstandigheden. In de regen met drie kinderen naar zwemles als we toch al laat zijn is geen lol. Maar daar zit ook een kern van de oplossing; als ik zorg dat ik eerder vertrek, en niet hoef te haasten, dan is de afstand van 2 kilometer naar zwemles prima op de fiets te doen. We hebben allemaal regenpakken en we smelten niet. 😉

Voor het fietsen naar mijn werk zijn de praktische bezwaren ook opgelost. Nu de jongste achterop de fiets zit, en onze 5-jarige relatief veilig zelf kan fietsen, is het mogelijk om met drie kinderen richting dagverblijf / buitenschoolopvang te fietsen en weer naar huis. We wonen maar een kilometer van de opvang, dus heb ik de kinderen in de ochtend net zo snel op de fiets weg gebracht als met de auto. Verder blijkt het verschil in reistijd ook best klein. Waar ik met de auto in de ochtend- en avondspits zo’n 25 tot 30 minuten in de auto zit, heb ik met de fiets nu 35 tot 40 minuten reistijd. Wat mij betreft verwaarloosbaar!

Voordelen meer fietsen en minder auto

Mezelf voornemen om veranderingen door te voeren en het doen, zijn twee verschillende dingen. Maar voor mezelf op een rijtje zetten waarom ik wil veranderen was daarbij erg belangrijk. Ik kies ervoor te fietsen en lopen, omdat het me een beter gevoel geeft. De onmacht die ik voel bij klimaatverandering, wordt er minder door. Ik kan hierdoor zelf iets doen tegen klimaatverandering, de verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen uitstoot. Die uitstoot moet naar beneden, en dit is een prima start daarmee.

Daarnaast helpt fietsen naar mijn werk ervoor dat ik meer tot rust kom tussen thuis en werk. Ook al heb ik een drukke ochtendspits gehad, dan kom ik lekker fris en helder op mijn werk aan. En ’s avonds laat ik de werkdruk van mijn baan achter, en kom weer vol aandacht thuis. De helft van de route is door bos, dat is zo fijn! Het fietsen geeft me rust in mijn hoofd, en tijd om rustig dingen te overdenken. In de auto op de snelweg heb ik dat zeker niét. Nu ik een paar maanden naar mijn werk fiets, vraag ik me af waarom ik het niet eerder heb gedaan?! Ik vind het heerlijk! Fluitend, nou ja zingend, naar mijn werk.

Om mee heen hoor ik veel mensen vragen of ik niet vaak nat wordt. Ik fiets sinds oktober, dus met de herfst en winter zou je dat wel verwachten. Maar ook al regent het vaker, dat wil niet zeggen dat het regent in precies dat half uurtje dat ik op de fiets zit. Het regent bijna nooit! Ik heb slecht een keer de auto genomen in al die tijd omdat het regend, maar nog nooit een regenpak aangetrokken. Sinds oktober fietste ik dus al zo goed als droge of bijna droger 800 kilometers! Dat is 800 kilometers minder auto.

Sinds oktober fietste ik al 800 kilometers


Wat is jouw favoriete vervoersmiddel?

Geef een reactie