Mijn ervaring met Slow Fashion Season

Slow Fashion Season is de jaarlijkse crowdaction van Collaction om drie maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Het doel van Slow Fashion Season ook in 2020 is om meer bewustzijn te creëren over de Fast Fashion industrie, en de rol die jij daar zelf in speelt. Vorig jaar deden bijna 15.000 mensen mee met Slow Fashion Season. Doe jij dit jaar ook mee?

Wat is Slow Fashion Season?

Slow Fashion Season is een gemeenschappelijke actie van duizenden mensen, die beloven drie maanden lang bewuste keuzes te maken over de kleding die ze kopen. De hele zomer lang, van 21 juni tot en met 21 september, vraagt Slow Fashion Season je te beloven:

  • Liever geen nieuwe kleding te kopen
  • Alleen kleding te ruilen, upcyclen of zelf te maken
  • Aleen tweedehands of vintage kleding te kopen
  • Alleen nieuwe kleding te kopen bij lokale, kleine duurzame kledingmerken, die het moeilijk hebben door COVID-19.

Meedoen met Slow Fashion Season levert je ook heel wat op. Na mijn jaar geen nieuwe kleding kopen schreef ik dit artikel over wat ik er allemaal van leerde.

Slow fashion season

Impact van Fast Fashion

De kledingindustrie stoot 8% van de jaarlijkse CO2 emmissies per jaar uit. Dat zorgt voor enorme bijdrage aan klimaatverandering. Daarnaast draagt de Fast Fashion industrie bij aan watervervuiling, luchtvervuiling, verlies aan biodiversiteit, en veroorzaakt enorme hoeveelheden afval. Maar of dat nog niet genoeg is; de Fast Fashion kent vreselijke arbeidsomstandigheden. Uitbuiting, gedwongen werk, onveilige en ongezonde werkomgeving, en structureel racisme liggen aan de basis van de kleding die we kopen en dragen. Bewust kiezen voor kleding die niet bijdraagt aan al deze problemen, draagt een stuk lekkerder.

Wat is een duurzame garderobe?

Een duurzame garderobe is een kledingkast met items, waar iedereen blij van wordt. Allereerst moet jij er blij van worden: draag wat je goed staat en waar je je lekker in voelt. Maar een duurzame garderobe bevat kleding die gemaakt is met oog voor het milieu, het klimaat en de arbeiders die het maken. Daar wordt iedereen blijer van! En kleding die niet nieuw geproduceerd is, zoals tweedehands of geruild met een ander, past in een duurzame garderobe. Bewuste keuzes maken met elk item wat je aanschaft, zorgt ervoor dat je een duurzame garderobe begint. Je hele garderobe is niet van vandaag op morgen 100% duurzaam; je moet ergens beginnen!

Lees verder: Tips voor een duurzame garderobe

Slow Fashion Season

Door mee te doen met Slow Fashion Season, beloof je de hele zomer geen Fast Fashion te kopen. Je belooft de hele zomer bewust te kiezen voor:

Ruilen, upcyclen en zelf maken

Slow Fashion Season laat je bewuster naar je eigen kleding kijken. Is er kleding in je kledingkast die je al lang niet draagt; kun je er wellicht een ander blij mee maken! Organiseer een Kledingruil of Clothing Swap Party met je vrienden of familieleden of sluit je aan bij een Clothingloop. Zo maak je een ander blij met de kleding, waar jij niet meer blij van wordt. De kleding die je niet meer draagt, kun je wellicht ook (laten) vermaken tot kleding die je wel draagt. Maak je te grote spijkerbroek een maatje kleiner, door de taille wat in te nemen. Zet een extra strook stof aan een te korte jurk, zodat je ‘m wel weer draagt. En als je hulp nodig hebt met naaien, volg een workshop, lees online tips (zoals van SewNatural) of breng je kledingstuk naar een kleermaker. Ben je goed met je naaimachine: maak dan je kleding zelf. Koop een duurzame stof en kies precies het patroon dat bij jou past. Ben je niet helemaal zeker van je vaardigheden, volg lokaal een cursus om je te leren naaien, of je vaardigheden uit te breiden.

Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven

Tweedehands of vintage

Tweedehands of vintage kleding heeft een heleboel voordelen ten opzichte van nieuw. Ik beschreef de voordelen al in dit artikel. Samenvattend: het is beter voor het milieu en het klimaat, en beter voor je portemonnee. Gelukkig is het aantal mogelijkheden voor het kopen van tweedehands kleding enorm. In veel dorpen en steden zijn er tweedehands en kringloopwinkels. Ook online kun je heel goed vintage en tweedehands kleding vinden, zoals bij Instagram shops, en via apps als Vinted, Marktplaats en United Wardrobe.

Lokale duurzame merken

Naast alle Fast Fashion zijn er gelukkig over veel alternatieven gekomen van eerlijke en duurzame merken. Kiezen voor kleding die milieuvriendelijk en met aandacht voor het welzijn van mensen, dieren en de planeet worden gemaakt lijkt lastig. Want hoe weet je welk merk doet wat het beloofd? Gelukkig is er al heel wat werk verricht. Op de Nederlandse website van Project Cece vindt je een ruim overzicht van Europese eerlijke en duurzame merken. Ook heb je het Vlaamse Cosh met gescreende duurzame merken. Voor een overzicht van merken wereldwijd die duurzaamheid en de menselijke maat hoog in het vaandel hebben, kun je terecht bij Good on you.

Meedoen met Slow Fashion Season

De acties van Slow Fashion Season zijn helaas gestopt in 2020. Wil je zelf van start gaan? Hier zijn alvast mijn tips om geen nieuwe kleding te kopen en goed te laten start met je eigen reis naar Slow Fashion. 

Meer lezen:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!