Duurzame voornemens voor 2020

Aan het einde van het jaar maak ik de balans op. Dit jaar zet ik mijn duurzame voornemens voor 2020 op papier.

Klimaatprotest

2019: jaar van klimaatactie

Voor mij was afgelopen jaar een jaar van actie. In maart stond ik met kleuter en mijn schoonmoeder in de stromende regen op de Dam in Amsterdam. Samen met duizenden anderen protesteerden we voor meer actie voor het klimaat vanuit de overheid. Dat protest inspireerde me om in de zomer actief mee te werken als vrijwilliger bij de Klimaatstaking. In de Social Media werkgroep zorgde ik voor veel online berichten rondom de accounts van de Klimaatstaking. 27 september zal ik me zeker herinneren van 2019. We gingen met het hele gezin, mijn moeder en met een vriendin en haar kinderen naar Den Haag. En het was overweldigend. 35.000 mensen in Den Haag deed me heel veel. De klimaatcrisis roept bij mij vaak gevoelens van machteloosheid en verdriet op, maar die dag gaf me hoop en verbondenheid met duizenden die gezamenlijk optrekken om de wereld beter te maken: een heel fijn gevoel.

Klimaatgesprekken

Na de zomervakantie begon ik aan een serie workshops via Klimaatgesprekken. In de workshops kreeg ik, in samenwerking met anderen, inzicht waar ik het verschil kan en wil maken. Ik keek op welke thema’s ik de meeste impact heb en welke klimaatklappers ik nog kan maken. Het maakt duurzame keuzes maken makkelijker voor me. Ik leerde beter en positiever klimaatgesprekken aan te gaan met anderen. Hierdoor verklein ik niet alleen mijn eigen voetafdruk, maar vergroot ook mijn handafdruk; door inspiratie voor anderen te zijn. En ik kreeg hierdoor de inspiratie om zelf de cursus tot klimaatcoach te gaan volgen, en volgend jaar in Uden ook de workshops te gaan geven.

Klimaatstappen

We zetten al heel veel stappen in 2019, ook voordat ik begon aan de workshops. Door de impactlijst van Klimaatgesprekken, die ik met mijn persoonlijke gegevens invulde, kon ik inzien waar onze grootste impact ligt.

Wonen en energie

Op het thema wonen doen we al een hoop. We zijn zuinig met electriciteit, gas en water; zetten apparaten uit als we ze niet gebruiken, douchen niet te lang, en draaien de wasmachine op lage temperaturen, en proberen zo min mogelijk de droger te gebruiken. Daarnaast hebben we zonnepanelen op ons dak die in 110% van ons electriciteitsverbruik voorzien. Als laatste hebben we deze zomer onze spouwmuren laten isoleren. Toch had ik nog ‘blinde vlekken’. Tijdens de workshop bracht ik radiatorfolie aan bij onze verwarmingen, inventariseerde welke lampen nog vervangen moeten worden door LED, en zette de extra koelkast in de garage uit. 

Duurzame voornemens 2020: Voetafdruk 2019

Vervoer

Autorijden staat nummer 1 op mijn impactlijst bleek tijdens de workshop van Klimaatgesprekken. We reden de afgelopen jaren gemiddeld zo’n 17.000 kilometers met onze auto. In 2018 hadden we zelfs twee auto’s, omdat mijn zeeman een jaar op kantoor zat; dus reden we in totaal nog meer. Nu de oudste twee jongens goed zelfstandig kunnen fietsen, is het makkelijker vaker de auto te laten staan. In oktober kocht ik een electrische fiets om te forensen. De jongens fietsen zelf naar en van de opvang, en de jongste kan achterop. Hiermee hoop ik onze autokilometers te verlagen. Voor velen een grote impact, maar vliegen heb ik in 2019 niet gedaan, en ik heb de belofte bij Flightfree gemaakt dat ook niet te doen in 2020. Dat scheelt natuurlijk enorm in mijn klimaatimpact. We hebben onze eerste vakantie voor 2020 gepland in februari, en dan gaan we met de trein.

Voeding en water

We eten sinds anderhalf jaar meer vegetarisch, maar sinds een aantal maanden heb ik vlees voor mezelf volledig van het menu geschrapt. Ook buiten de deur kies ik voor vegetarisch, en waar het mogelijk is voor volledig plantaardig. We hebben een biologisch groentenpakket van een de 2Linden, waardoor we meer lokaal en volgens het seizoen eten. Ook dat is een goede klimaatstap. Daarnaast schaften we, voor ons watergebruik, een regenton aan.

Duurzame voornemens 2020

Consumeren

Volgens het boek De Verborgen Impact staan spullen op nummer 1 in de Impact Top 10 van de gemiddelde Nederlander. We zijn niet zuinig met het kopen van spullen. In mijn impactlijst staat de aankoop van (huishoudelijke) spullen op nummer 2. Daar zijn stappen dus nodig. Ik wil graag een beter overzicht krijgen op onze uitgaven, dus ga ik een lijstje bijhouden. Het doel is minder spullen kopen in 2020, vaker kiezen voor tweedehands, en liever geen nieuwe kleding kopen voor mezelf.

Duurzame voornemens voor 2020

Dit jaar zette ik mijn doelstellingen voor klimaatstappen op papier. Mijn voorgenomen klimaatstappen voor 2020 zijn:

  • Cursus voor klimaatcoach volgen
  • Autokilometers met 25% terugbrengen
  • Niet vliegen, en dichterbij huis op vakantie gaan
  • Regenton installeren
  • Gordijnen kopen voor onze openslaande deuren ter isolatie
  • Overzicht bijhouden van (huishoudelijke) uitgaven
  • Bij (noodzakelijke) uitgaven altijd eerst tweedehands alternatief zoeken
  • Installeren van een waterbesparende douchekop (na inspiratie van Linda van Zaailingen)
  • Isoleren van de warmwaterleidingen
  • Waterzijdige inregelen van de CV ketel (ook hier met inspiratie en door tips van Zaailingen)
  • Zolderisolatie (al moeten we hier nog budget voor vrijmaken)
  • Minder schermtijd voor mezelf, en vaker boek lezen, spellen spelen en sociale bezoekjes doen in de avonduren
  • Overstappen naar een groene energieleverancier (want we zitten nog aan een langjarig contract vast tot 2021)

Duurzame voornemens in 2020

Ik heb er zin in om 2020 weer veel klimaatstappen te zetten met mijn duurzame voornemens. Welke klimaatstappen neem jij je voor 2020 voor?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *