,

10 Eenmalige duurzame keuzes

10 eenmalige duurzame keuzes

Duurzame keuzes maken is soms best ingewikkeld. Welke boodschappen koop je; vlees of geen vlees? Welke vervoer neem ik vandaag: auto of toch de fiets? Oeps, weer vergeten de lampen thuis uit te zetten. Maar gelukkig zijn er ook duurzame keuzes die je maar één keer hoeft te maken. Daarna gaat het vanzelf! Nou, bijna vanzelf. Ik help je op weg met 10 eenmalige duurzame keuzes.

Eenmalige duurzame keuzes

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en moeite. Daarom is het vaak lastig om nieuwe duurzame dingen aan te leren. Gelukkig zijn er ook keuzes die je niet keer op keer hoeft te maken. Ik heb het over eenmalige duurzame keuzes; die je hooguit een of een paar keer per jaar hoeft te doen, of grotere keuzes die je maakt en waar je daarna nooit meer over na hoeft te denken. Dat maakt je nieuwe duurzame leven extra gemakkelijk! Lees verder voor 10 eenmalige duurzame keuzes.

1 Kies voor lokale seizoensgroenten met een abonnement

Uit mijn hoofd weet ik echt niet elke groente die in het seizoen is deze maand. Dat maakt het lastig te kiezen voor seizoensgroenten als ik in de supermarkt of op de markt sta. Daarom vind ik ons groente-abonnement zo enorm handig. Daarin zitten namelijk standaard seizoensgroenten van de lokale biologische teler.

Lees verder: De voordelen van een groenten abonnement

Ons groente abonnement maakt kiezen voor lokaal en uit het seizoen gemakkelijk
Ons groentepakket van de boer

2 Isoleer, isoleer, isoleer

Ons huis isoleren is echt even wat uitzoekwerk. En er komen ook kosten bij kijken. Maar kun je het budget vrijmaken, dan is het een keuze die je jarenlang comfort oplevert en geld bespaart. Daarnaast het levert je ook nog een goed gevoel op van je duurzame keuze. Een schuin dak isoleren bespaart al gauw 650 euro per jaar* en 1600 kg CO2 uitstoot per jaar. En je spouwmuren isoleren bespaart je 260 per jaar aan energiekosten en 600 kg CO2. Daarnaast krijg je ook nog subsidie op deze maatregelen. Een keertje uitzoeken, maar een duurzame keuze voor jaren! Ook wij zijn er nog niet; spouwmuurisolatie hebben we gedaan. Maar het dak isoleren staat voor volgend jaar op de plannen. Toch iets met budget enzo. ;-)

Lees ook: To-do lijstje: Spouwmuurisolatie

3 Zonnepanelen

Voordat je denkt aan het leggen van zonnepanelen is het heel belangrijk om te weten hoeveel energie je gebruikt. Want zonnepanelen zijn behoorlijk kostbaar. Wij keken vooral eerst waar we nog konden besparen op energieverbruik met zuinige apparaten of slimmer gebruik. We lieten ons ook goed adviseren over de beste ligging van zonnepanelen en het aantal dat we nodig hadden, zo hebben we er het meeste rendement van. Want voor niks gaat de zon op!

4 Stel je thermostaat juist in

Door de thermostaat van onze verwarming juist in te stellen met een programma besparen we veel gas. We zetten de verwarming uit of laag als er overdag niemand thuis is. Ook zetten we de CV-installatie een uur voordat we naar bed gaan al uit; is dat ook weer winst op de energierekening. Ook weten we zo zeker dat de verwarming ’s nachts laag staat en kunnen we het niet vergeten. We nemen ’s avonds lekker een dekentje op de bank.

Zet je thermostaat ’s nachts op circa 15 graden (17 graden als je vloerverwarming hebt), dan bespaar je gemiddeld 180 euro per jaar. Stel je programma aan het begin van het herfstseizoen goed in, daar heb je tot de lente profijt van!

Lees ook: De beste tips om gas te besparen in huis

10 eenmalige duurzame keuzes
Neem ’s avonds een dekentje op de bank en hou jezelf lekker warm!

5 Overstappen naar een duurzame energieleverancier

Duurzame energie is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen, die (relatief) onbeperkt beschikbaar zijn en geen of weinig schade toebrengen aan het milieu . Voor mij betekent dat zon, wind, getijden, waterkracht en aardwarmte. Door het kiezen van schone, duurzame energie zorgen we dat ons elektriciteitsverbruik minder of geen CO2 uitstoot veroorzaakt. Maar welke energieleveranciers zijn nou écht duurzaam? Gelukkig heeft WISE Nederland dat voor je uitgezocht (en doet dat elk jaar opnieuw): klik naar de lijst met duurzame energieleveranciers. Verloopt je contract bij je huidige energieleverancier? Verdiep je in de aanbieders die er zijn en kies de meeste duurzame leverancier die past bij jou budget! Een duurzame keuze die je eenmalig doet, en waar je dagelijks een goede keuze mee maakt voor het milieu!

Kies je voor Powerpeers? Krijg 75 euro korting met mijn code!

6 Plant meer groen in je tuin of je balkon

Wip wat extra tegels uit je terras, het stoepje voor je huis of hang een mooie bak met planten aan je balkon. Heb je een hek, schutting of muur als tuinafscheiding? Overweeg of je deze kunt vervangen dor een haag als tuinafscheiding, of plant er klimplanten tegenaan zoals klimop, blauwe regen, kamperfoelie of clematis. Planten zorgen voor meer biodiversiteit en halen CO2 uit de lucht. Bovendien worden mensen bewezen gelukkiger van een groenere woonomgeving.

7 Overstappen naar een duurzame bank

Het spaargeld dat wij naar de bank brengen investeert de bank om het te laten groeien. Maar waar gaat dat geld naartoe? Belegt mijn bank dat in duurzame bedrijven en fondsen? Voor de gemiddelde consument is dat bijna onmogelijk om uit te zoeken. Gelukkig helpt de EerlijkeGeldwijzer.nl je verder. Eerlijke Geldwijzer laat scores zien voor het beleid van banken; niet alleen over klimaatverandering, maar nog 14 andere thema’s zoals dierenwelzijn en mensenrechten. Overstappen van bank is echt wel even een vervelend klusje, maar banken nemen je ook steeds vaker werk uit handen. Kijk op de website van de bank van je keuze hoe het in zijn werk gaat. Wij kozen voor de Junior Rekening van onze oudste zoon meteen voor ASN bank.

Lees verder: Duurzame keuzes voor je zakgeld (Mamaplaats)

Kies voor een duurzame bankrekening
Kies voor een duurzame bankrekening

8 Overstappen naar een duurzame verzekering

Je bent waarschijnlijk voor heel veel dingen verzekerd. Natuurlijk je zorgverzekering, maar ook je inboedel, aansprakelijkheid, en je voertuigen of je huis. Al die verzekeraars investeren jouw geld om een potje te hebben om het uit te keren. Maar waar gaat dat geld naartoe? Investeren ze wel in groene bedrijven? Voor verzekeringen is de Verzekeringswijzer van de EerlijkeGeldwijzer. Zo zoek je uit welke verzekeraar jouw geld duurzaam investeert. Overstappen kan aan het eind van een polisjaar relatief gemakkelijk. Meestal is aanmelden bij je nieuwe verzekeraar voldoende: zij regelen dat je oude verzekering wordt opgezegd. Voor mijn zorgverzekering koos ik vorig jaar voor Ditzo, onderdeel van ASR. Zij kwamen vorig jaar als duurzaamste uit de bus, volgens VBDO (lees meer bij hierover: Growthinkers).

9 Schrijf je uit van nieuwsbrieven

E-mail verzenden en bewaren kost veel energie. Daarom is het een goede oefening om regelmatig je inbox te legen, maar ook om te controleren of je al die nieuwsbrieven nog wel wil ontvangen. Schrijf je uit als je de nieuwsbrief niet meer leest en help je CO2 uitstoot omlaag. Veel nieuwsbrieven zijn ook bedoeld als marketing om je spullen te laten kopen; uitschrijven helpt je zo extra om geen onnodige spullen in huis te halen. Schrijf je uit van alle nieuwsbrieven (behalve die van mij natuurlijk ?) en bespaar de CO2 uitstoot van het verzenden, het opslaan en de verleiding meer te consumeren.

10 Kies energiezuinige apparaten

Het meeste energieverbruik in je huis komt door de apparaten die je in huis gebruikt. Energieslurpers de deur uit doen en vervangen door zuinige machines levert een veel lagere energierekening op. Heb je die tweede koelkast echt nodig of kun je hem (regelmatig) uit zetten? Kies bij vervanging van je apparaten voor de meest energiezuinige keuze. Zo bespaart een energiezuinige koelvriescombinatie al snel 170 kWh per jaar* en dus zo’n 40 kg CO2 uitstoot. Als je er een keer goed voor gaat zitten om te kijken welke apparaten je echt gebruikt en nodig hebt, heb je al een stap gemaakt. Het vervangen van apparaten die meer dan 10 jaar oud zijn, door apparaten met een beter energielabel is stap 2 en bespaart je zeker veel energie en verkleint zo je voetafdruk.

Lees ook: Duurzaam dilemma: duurzame keuzes voor je smartphone

10 eenmalige duurzame keuzes

Moeite om je gewoontes te veranderen? Duurzame keuzesstress? Hoera voor deze 10 eenmalige duurzame keuzes. Verdiep je eenmalig in zonnepanelen, isolatie of een duurzame bank en daarna zit je voor altijd gebeiteld! Welke duurzame eenmalige keuzes heb jij al gemaakt?

*Cijfers via milieucentraal.nl

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ook op Instagram geef ik dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/p/CXDNJ4JKuCK/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *