12 makkelijke manieren om thuis water te besparen

12 makkelijke manieren om thuis water te besparen

Zuinig zijn met water is een duurzame keuze. En er zijn gelukkig vele manieren waarop je minder water kunt gebruiken. Lees snel verder voor makkelijke manieren om thuis water te besparen.

Water besparen bespaart energie

Je denkt er wellicht niet vaak aan, maar water is op steeds meer plekken op de wereld een schaars goed. Ook in Nederland zien we de nieuwsberichten over de toenemende droogte. De beschikbaarheid van zoet water is ook in Nederland steeds meer een aandachtspunt. Met ons eigen watergebruik kunnen we bijdragen aan een eerlijker waterhuishouding. De gemiddelde Nederlander gebruikt namelijk zo’n 134 liter drinkwater per dag; dat is samen 855 miljoen m3 drinkwater per jaar! En door onze droge lentes en zomers neemt de hoeveelheid drinkwater die we gebruiken zelfs toe. De kwaliteit van drinkwater in Nederland behoort tot de beste ter wereld. En ook al is schoon drinkwater in Nederland niet kostbaar; winning, zuivering en vervoer van water kost energie voor drinkwaterbedrijven. En het kost energie om rioolwaterzuiveringsinstallaties ons vieze water te laten zuiveren. Reden genoeg om spaarzaam te zijn met het gebruik van drinkwater.

12 makkelijke tips om water te besparen

In ons huis proberen we zuinig te zijn met schoon drinkwater. Ik deel mijn lijstje met grote besparingen en manieren waarop wij thuis water te besparen.

Douche korter

Zo’n 41% van het water dat je thuis gebruikt spoel je door het doucheputje (of badputje). Niet alleen bespaar je veel gas door minder te douchen, maar ook je waterverbruik daalt erdoor. Korter douchen kan door jezelf aan te wennen een douchetimer te gebruiken. Maar persoonlijk vind ik korter douchen echt lastig. Die lekker warme stralen zijn soms zo lekker, dat korter toch stiekem niet lukt. Daarom kies ik ervoor om niet elke dag te douchen. Dat vind ik makkelijker dan korter douchen. Wassen aan de wasbak frist ook lekker op. En is voldoende met mijn kantoorbaan. Door slechts 2-3 per week te douchen besparen we veel warm water.

Lees ook: De beste tips om gas te besparen in huis

10 makkelijke manieren om thuis water te besparen
Minder douchen bespaart het meeste water

Vang opwarmend water op

Als ik warm water nodig heb, duurt het altijd even voordat het koude water uit de leiding is. Dit koude water vang ik op in het waterreservoir van mijn koffiemachine, waterkoker, gieter of (in geval van de douche) een emmer. Op die manier spoel ik het water niet zomaar weg, maar gebruik ik het ergens anders voor. En als je denkt; dat is een druppel op een gloeiende plaats! Reken maar uit hoeveel het kan schelen; als we dit bij elke douchebeurt doen en we douchen met 5 personen zo’n 3 keer per week, dan besparen we al zo’n 3,9 m3 water per jaar (5 liter x 5 personen x 3 douchebeurten x 52 weken). Op een waterverbruik van een gemiddelde gezin van 5 personen van meer dan 200m3 toch een paar procent besparing.

Minder doorspoelen

Misschien klinkt het als een raar idee, maar het bespaart bij ons thuis vele liters water; we spoelen de wc op de badkamer niet door na het plassen. Of zoals de Amerikanen zetten: If it’s yellow let it mellow, if it’s brown flush it down. Beneden is ook een wc, maar daar komen ook gasten; daar spoelen we altijd gewoon door. En als we dan doorspoelen gebruiken we vaak de gevulde emmer van het douchen om te spoelen, zo besparen we veel water per jaar.

makkelijke manieren om water te besparen
Was je groenten in een teiltje

Was je groenten en fruit in een teiltje

Natuurlijk worden je groenten en fruit vlot schoon in een vergiet of zeef onder stromend water. Maar als je een teiltje water gebruikt was je je voedsel met minder water des te grondiger. Bovendien kun je het overgebleven water hergebruiken om bijvoorbeeld je planten (binnen en buiten) water te geven.

Doe de kraan

Tandenpoetsen, handen inzepen of haren wassen gaat prima zonder dat de kraan blijft lopen. En in de minuten dat je de kraan dicht laat, bespaar je zo al snel enkele liters water. Zo ben je veel zuiniger met water bij het douchen, tandenpoetsen en handen wassen.

2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!
Een volle wasmachine is zuiniger

Zet een fles water in de koelkast

Drink je graag een glas koud water. Dan is het een goed idee om een (glazen) fles met water in de koelkast te zetten. Zo hoef je de kraan niet te laten lopen totdat het koud is, en heb je altijd koel water bij de hand.

Lees meer: Duurzame keuzes tijdens een hete zomer: tips voor een koel huis en hoofd

Was minder

Minder vaak de wasmachine of afwasmachine gebruiken bespaart je een boel water uit. Zorg dat je je apparaten pas aan zet als ze vol zijn, en draai zeker geen halve machines. Hang kleding uit en veeg een vlekje schoon met een doekje, zodat je de kleding nogmaals aan kunt. Zo heb je een makkelijke manier om thuis water te besparen.

Lees alle tips voor zuinig wassen: Duurzame keuzes voor de was

Hergebruik kookwater

Water waarin je groenten, aardappelen, rijst of pasta hebt gekookt, kan (afgekoeld!) prima gebruikt worden om planten water te geven. In dit water zit ook nog extra voeding, door de resten van vitamines en mineralen in het water. Win-win dus! Ik laat het afgiet-water afkoelen tijdens het eten in een teiltje en geef het daarna aan de (moestuin)planten.

Installeer waterbesparende kranen

Met een kleine investering kun je veel water besparen in de keuken en badkamer. Als je kiest voor een waterbesparend mondstok of doorstroombegrenzer op kranen of een waterbesparende douchekop bespaar je liters water wanneer je je handen wast of je doucht.

12 makkelijke manieren om thuis water te besparen
Ga naar een zwembad, in plaats van een zwembad in je eigen tuin

Ga naar het zwembad

De laatste jaren is het, mede ook door corona, heel gebruikelijk te worden om in elke achtertuin een groot zwembad neer te zetten. Natuurlijk blijft het leuk om te zwemmen en spetteren met water, maar er gaat wel vele duizenden liters water in een gemiddeld zwembad. Dat verhoogt je jaarlijkse drinkwater gebruik enorm. Wij kiezen ervoor met warm weer te gaan zwemmen bij een (openlucht)zwembad, in natuurwater of bij vrienden. Als we een badje neerzetten is dat van klein formaat of kleine teiltjes met water om mee te spelen. Op = op! Ook combineren we het sproeien van de tuin met waterplezier, door de jongens door de sproeier te laten rennen. Zo heeft het watergebruik een dubbel doel en wordt niet verspild. Op die manier gebruik je als consument vele liters minder.

Installeer een zuinige wc

Veel moderne wc’s hebben tegenwoordig een aparte knop voor klein en grote spoeling. Heb je die niet? Overweeg die dan te installeren om zo vele liters schoon drinkwater te besparen. Kun je niet makkelijk je spoelsysteem vervangen? Leg dan een steen of volle fles in een stortbak om deze te verkleinen.

Maak minder afwas

Hoeveel mokken en glazen gebruik je op een dag? Neem jij telkens een nieuw glas? Of schenk je koffie telkens in dezelfde beker? Minder afwas maken zorgt ervoor dat je minder water gebruikt om het schoon te maken. Was je je afwas met de hand? Doe dit dan in een teiltje en niet onder een lopende kraan. Gebruik je een vaatwasser? Dan is kiezen voor de eco-stand en een volle machine de meest duurzame keuze.

Ben zuinig met water in de tuin

Je tuin of balkon kan regelmatig wel water gebruiken. En als het niet uit de lucht valt, dan komt het in veel gevallen uit de kraan. Eigenlijk zonde van alle het schone drinkwater. Een grondwaterpomp wordt vaak genoemd als duurzaam alternatief. Maar uiteindelijk is er een beperkte hoeveelheid zoet water op deze planeet, en grondwater hoort daar ook bij. Ook met grondwater kun je beter zuinig zijn!

Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. Laat je tuin begroeien met bodembedekkers om het vocht vast te houden. Bewuster de tuin sproeien is een stap in de goede richting. Sproei in de ochtend en avond als het niet (zo) warm is, om verdamping van veel water te voorkomen. Geef liever een of twee keer in de week veel water, dan elke dag te sproeien. Gebruik een regenton om water op te vangen als het regent, zo hoef je geen kraanwater te gebruiken.

12 makkelijke manieren om thuis water te besparen
Salie is een Mediterraanse plant, die goed tegen droogte kan

Ga naar de wasstraat

Je auto thuis wassen met de tuinslang verbruikt over het algemeen veel meer water dan de wasstraat. Vraag wel vooraf na hoe de wasstraat met water omgaat. Steeds meer wasstraten hergebruiken het vieze water door het keer op keer te filteren. Bovendien is de wasstraat milieuvriendelijker, omdat straat-putjes vaak rechtstreeks in het oppervlaktewater, zoals sloten en vijvers, terecht komt. Zo vervuil je dit oppervlaktewater met auto-shampoo en micro-plastics van je banden. Daarom is in veel gemeenten je auto wassen op straat ook niet meer toegestaan en ben je verplicht naar de wasstraat te gaan.

Meer manieren om thuis water te besparen

We doen al veel acties om thuis water te besparen. Natuurlijk zijn er nog meer acties op ons lijstje. Investeren in een grijs water systeem, zie ik in ons huidige huis niet zo snel gebeuren, maar kan wel een enorme klapper geven in je watergebruik. Verder scheelt het kiezen voor zuinige apparaten enorm in je waterverbruik. Is je huidige wasmachine of vaatwasmachine aan vervanging toe? Kies dan voor een energie- én waterzuinige nieuwe machine.

Wil je geen recept of duurzame tips meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *