Duurzame kerst: adopteer een kerstboom

Kerstmis is niet compleet zonder een mooie kerstboom in de woonkamer, vind ik. Maar het is niet heel duurzaam om een kerstboom in huis te halen. En een plastic kerstboom vind ik niks. Gelukkig vond ik een alternatief. Voor een duurzame kerst adopteer een kerstboom!

Wat is de duurzaamste kerstboom: echt of nep?

Als je kerstboom in huis wil met kerstmis kun je kiezen tussen een kunstboom of een echte kerstboom. Wat duurzamer is, dat is echt heel moeilijk te berekenen. Zelfs Milieucentraal geeft aan dat het lastig is om de milieu impact van een kerstboom te berekenen. Voor alle soorten kerstbomen is het beter als je ze meerdere jaren gebruikt en je ze lokaal koopt. Doe je jarenlang met de kunstboom? Dat is een prima duurzame keuze. Helemaal als je deze tweedehands koopt. Een kerstboom zonder kluit die je na kerst laat verbranden of composteren zou dan de minst goede keuze zijn. Een kerstboom jaar na jaar gebruiken is duurzame keuze, wat mij betreft. Dan kies je een kerstboom met kluit die je in je eigen tuin plant. En heb je geen tuin, balkon of plek om je kerstboom zelf terug in de aarde te zetten, dan adopteer of huur je een kerstboom!

Lees ook: 10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

Adopteer een kerstboom

Kerstboom huren of adopteren: hoe gaat dat?

Tegenwoordig kun je op steeds meer plaatsen in Nederland een kerstboom adopteren of huren. Hoe gaat dat in zijn werk? Je haalt een kerstboom met kluit op in december. Je betaalt huur en meestal borg voor de kerstboom. De uitgezochte kerstboom verblijft met kerstmis in jouw woonkamer. En in het nieuwe jaar breng je de kerstboom weer terug naar de ophaalplek. Als je de boom in goede staat terug brengt, krijg je de borg terug. De gehuurde of geadopteerde kerstbomen gaan terug naar de kweker, of in de grond in de tuin van de verhuurder. Daar groeit en leeft de boom het hele jaar door. Omdat de boom genummerd is, halen we elk jaar onze eigen boom weer op. Het is overigens niet bij alle huur- of adoptiekerstbomen zo dat je elke jaar dezelfde boom terug krijgt. Wel wordt een boom tot een jaar of 5 telkens opnieuw uitgeleend. Daarin zit veel voordeel voor het klimaat.

Impact van je kerstboom

Daarom gebruik ik voor klimaatimpact graag de tool van Mijn Verborgen Impact. Die tool is gebaseerd op het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Deze tool rekent niet met CO2 (of equivalenten), maar laat zien hoe jouw activiteiten, keuzes en gedrag zich verhouden tot de gemiddelde Nederlander. En hij rekent jouw persoonlijke top 10 uit van impact. Met die persoonlijke top 10 zie je dus in een oogopslag waar je grootste impact zit. En als je grote klimaatstappen wil maken, kun je dus het beste met je eigen top 3 beginnen om veranderingen te gaan maken om duurzamer te gaan leven.

Bereken hier jouw klimaatimpact

Adopteer een kerstboom en zorg ervoor

Onze geadopteerde kerstboom staat al voor het vierde jaar in onze huiskamer. Om ervoor te zorgen dat de kerstboom goed verzorgd wordt, krijgen we instructies mee bij het ophalen. Zo laten we de boom bij aankomst en vertrek acclimatiseren door ‘m langzaam te laten wennen en ontwennen aan de binnentemperatuur. Daarvoor zetten we de boom eerst een paar dagen in de garage. Daar is het minder koud dan buiten, maar nog niet zo warm als binnen. Hierdoor behoudt de kerstboom beter zijn naalden, en groeit gewoon door. Als de kerstboom eenmaal in de huiskamer staat, dan zetten we ‘m niet direct naast de verwarming. Dat is namelijk best pittig voor een boom, die gewend is buiten te staan. En natuurlijk geven we de kerstboom regelmatig water, zodat hij het fijn naar zijn zin in heeft tijdens de kerstperiode.

Adopteer een kerstboom

Duurzame kerst: adopteer een kerstboom!

We zijn erg blij met onze adoptie kerstboom. De kinderen hebben hem zelfs een naam gegeven: Silvester! En de jongens zingen braaf elke dag een kerstliedje voor hem, zodat hij het naar zijn zin heeft.

Wij hebben gekozen voor een biologische kerstboom. Onze kerstboom staat in de voedseltuin van Ecodorp Boekel, waar hij goed verzorgd wordt. Maar gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer adoptie kerstbomen te krijgen in Nederland;

  • BeterBoompje (ophaalpunten in Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, Barendrecht, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Gouda, Haarlem,
  • AdopteerEenKerstboom (biologische (!) kerstboom met ophaalpunten in Almere, Amsterdam West, Arnhem, Bergharen, Delft, Den Haag, Driehuis, ‘s-Graveland, Groenekan, Groningen, Lent, Leusden, Nijmegen, Rotterdam, Wageningen, Zuid-Oost Beemster
  • Duurzame kerstbomen (ophaalpunten Aalten, Achterveld, Akersloot, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Austerlitz, Bilthoven, Breda, Burgh-Haamstede, Bussum, Buurse, Capelle aan den IJssel, Driebergen-Rijsenburg, Elst (Gld), Emmen, Ewijk, Exloërveen, Gameren, Harmelen, Hillegom, Hilversum, Hoogblokland, Kapel-Avezaath, Klundert, Kortenhoef, Kwadendamme, Laren, Leusden, Lippenhuizen, Marknesse, Marum, Middelburg, Middelharnis, Monster, Naarden, Neede, Nieuw-Amsterdam, Noordgouwe, Nuenen, Odijk, Otterlo, Rotterdam, Rottum, Schijndel, Uden, Utrecht, Valburg, Vught, Warmenhuizen, Zeist, Zoetermeer, Zwolle)

Weet jij nog meer plekken waar je een kerstboom kunt huren of adopteren? Stuur me een tip, dan plaats ik deze erbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *