Bespaar papier met mijn tips

Elke maand zetten wij onze blauwe kliko vol oud papier aan de straat. Allemaal papier dat wellicht gerecycled wordt, maar meestal slechts één keer gebruikt is. Dat kon beter! Dus ging ik op zoek naar manieren om minder oud papier te verzamelen. Bespaar ook papier met mijn tips!

Oud papier

Per persoon gebruiken we zo’n 80 kilogram papier per jaar. Bij dit papiergebruik telt elk printje mee, maar ook het keukenpapier, tissues en wc-papier dat je gebruikt. Dat telt best op! Hoog tijd om te kijken naar hoe je niet alleen je oud papier bak leger krijgt, maar ook op andere terreinen minder papier gebruikt. Minder papier gebruiken betekent letterlijk dat er minder bomen omgehakt hoeven worden. En verder is ook alle milieu impact van productieproces, transport en het afval niet nodig als je zuinig bent met papier. Hieronder lees je mijn tips om papier te besparen.

“Per persoon gebruiken we zo’n 80 kilogram papier per jaar. Bij dit papiergebruik telt elk printje mee, maar ook het keukenpapier, tissues en wc-papier dat je gebruikt. Dat telt best op!”

Bespaar papier met mijn tips

Zuiniger printen

Thuis, maar vooral op kantoor, wordt heel veel papier gebruikt om te printen. En dat terwijl 1 op de 3 printjes binnen een week weer wordt weggegooid. Het kiezen voor gerecycled papier is al een duurzame stap. Maar minder papier gebruiken zet meer zoden aan de dijk. Wen jezelf aan om meer van je scherm te lezen, en daardoor minder te printen. Als je print, doe het dan dubbelzijdig en zwart-wit. Ook zijn er speciale lettertypes die minder inkt gebruiken, zoals het (gratis) Ryman Eco of Ecofont, maar ook de gangbare Courier en Century Gothic gebruiken minder inkt dan Arial en Times New Roman. Kleine moeite, meer impact! Het is niet altijd beter om over te stappen van een printje, naar een notitie die in de cloud is opgeslagen. Als je van papier over wil stappen op digitale oplossingen, vergeet dan niet je digitale voetafdruk.

Hergebruik je papier en karton

Heb ik toch een enkelzijdig printje gemaakt, of een enkelzijdige brief ontvangen die ik niet meer gebruik? Dan leg ik het vel papier in de knutselkast van onze jongens om op te tekenen en schilderen. Op die manier wordt het papier nogmaals goed gebruikt. Ook binnengekomen enveloppen hergebruik ik als notitie-vel of boodschappenlijstje. Dozen van bestellingen of boodschappen hergebruik ik vaak om zelf een pakketje te versturen, met tweedehands spullen of een kadootje. En met grote dozen hebben de jongens vaak dagen lol met stiften, scharen en ze gebruiken als hut.

tofste herfst knutsels van gerecycled materiaal herfstbloemen
Bespaar papier met mijn tips

Stuur een duurzaam kaartje

Ik stuur graag een kaartje aan een familielid of vriend. Het is het zo fijn om iemand op die manier te laten weten dat je aan hen denkt. Gelukkig hoeft voor zo’n kaartje geen boom worden gekapt. Via duurzamekaarten.nl koop je kaarten die gemaakt zijn van oud papier of karton, maar ook van stengels van planten. Er zijn dus geen onnodige bomen voor gekapt.

Neem een Nee Nee sticker

Een van de makkelijkste stappen om papier te besparen? Via de brievenbus komen enorme ladingen papier je huis binnen. Niet alleen verleiden de folders je graag om aankopen te doen, die je wellicht helemaal niet nodig hebt. Daarnaast zijn ze ook niet meer nodig: als je de reclame wil bijven zien, kijk dan op apps als Spotta of Folderz etcetera. Door een ja/nee of nee/nee sticker aan te vragen bij je gemeenteloket blijft je brievenbus veel leger. En bespaar je jezelf kilo’s oud papier!

Lees ook: Zo pak je het aan: consuminderen!

Ontvang je post digitaal

Ga eens na wat er nog in je brievenbus valt? Afschriften, rekeningen, of je pensioenoverzicht? Vraag het bedrijf en instelling of deze post voortaan naar je e-mailadres gestuurd kan worden. Zo kun je je administratie ook gemakkelijk digitaal bewaren. Let wel op om niet teveel oude administratie te bewaren, als dit niet wettelijk nodig is; cloudopslag heeft ook een voetafdruk.

Neem geen flyers en visitekaartjes aan

Het lijkt onbeleefd om een visitekaartje of een flyer af te slaan. Maar je bespaart jezelf een hoop overbodig papier. En vind je het belangrijk om de informatie wel te bewaren, zoals contactinformatie of het tijdstip van een evenement? Maak dan een vlotte foto met je mobiel om op een later moment de informatie te kunnen terugkijken of in je adresboek of agenda te zetten.

Neem een bibliotheek abonnement

De bibliotheek is wellicht een van het meest bekende leen-systeem wat er is. Geen nieuwe boeken kopen, maar ze lenen bij de bieb, scheelt enorm veel papier. En je bespaart er ook nog geld mee. Want vanaf circa 3 boeken kopen per jaar, is een abonnement bij de bibliotheek vaak al goedkoper. Voor kinderen (t/m 18 jaar) in Nederland is een abonnement bij de bibliotheek zelfs helemaal gratis.

Bespaar papier met mijn tips

Vervang keukenpapier en tissues

Keukenpapier gebruikte ik voorheen veel en vaak. Als er geknoeid was, als onderlegger, als zakdoek, en als servet. Tot ik na ging denken over duurzamere alternatieven. Nu gebruiken we een doekje als er geknoeid is, of een onderlegger nodig is. Ik verknipte oude hoeslakens tot herbruikbare tissues. En ik kocht mooie servetten om eindeloos te hergebruiken. En voor de zeldzame keer dat ik het toch een keer nodig heb in de keuken, zoals voor het laten uitlekken van gefrituurd eten, gebruik ik (jawel!) gewoon een keukenrolvelletje. Maar met de rol doe ik ondertussen al bijna 3 jaar. Dat heeft echt tientallen rollen bespaart!

Duurzame keuzes voor wc-papier

Nederlandse huishouden gebruiken gemiddelde 100 tot 115 rollen wc-papier per jaar. Er gaan verschillende cijfers rond online, maar zo bezien zou toiletpapier verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van je papier-consumptie per jaar. Per toiletbezoek gebruiken we gemiddeld 8,5 velletje wc-papier; dat terugbrengen tot circa 5 velletjes zou enorm schelen in je jaarverbruik. Probeer het eens!

Naast minder wc-papier gebruiken, is het ook van belang om eens te kijken naar de oorsprong van je wc-papier. Verreweg het meeste wc-papier in de supermarkt is namelijk nog steeds niet 100% gerecycled. Voor het afvegen van je billen worden dus gewoon bomen gekapt. Stuitend! Het kopen van 100% gerecycled papier is dus een goede stap naar minder papier gebruiken. Ik kies voor de rollen van The Good Roll, fijn en zacht gerecycled papier en er worden ook nog toiletvoorzieningen gebouwd in Afrika met een deel van de opbrengst. Wil je meer tips voor duurzaam wc-papier lees dan eens de blog van het Zerowasteproject (met berekening van de goedkoopste varianten!).

Gebruik een alternatief notitieboek

To-do lijstjes, gedachten op papier zetten, of een kleine notitie aan een huisgenoot; een paar vellen papier zijn vlot beschreven. Maar met een alternatief notitieboek van bijvoorbeeld Bambook of Greenbook van uitwisbaar materiaal kun je de bladzijden wissen en keer op keer hergebruiken. Zo handig voor to-do lijstjes en snelle notities. De vellen maak ik schoon met een vochtig doekje en ze zijn na deze paar jaar nog zo goed als nieuw. En zelfs de pennen zijn navulbaar.

Bespaar papier met mijn tips

Dit waren al mijn tips om papier te besparen. Op welke manieren bespaar jij papier, die ik nog niet genoemd heb? Laat een reactie achter hieronder.

De kaarten van duurzamekaarten.nl en het Bambook herbruikbaar notieblok heb ik gekregen. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten. In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Foto bureau en printer door Evelyn Geissler via Unsplash; Bambook foto door Thomas Bormans via Unsplash

Meer duurzame tips?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *