,

Hoe start je met composteren met een Bokashi emmer?

composteren met de bokashi emmer

Sinds vorig jaar gebruik ik een Bokashi keukenemmer om ons GFT afval te composteren. Dat zorgt voor een stuk minder groen-afval in mijn kliko. En daarnaast heb ik waardevolle compost voor de tuin. Win-win! Ik vertel je hoe je start met composteren met een Bokashi emmer.

Waarom thuis composteren?

In Nederland wordt groente-, fruit- en tuinafval in de meeste gemeenten gescheiden ingezameld. Dat betekent dat de vuilniswagen al dit GFT afval regelmatig ophaalt. In de gemeente Maashorst, waar ik woon, wordt dat GFT afval na het ophalen naar het recylebedrijf gebracht om het te composteren. Dat is allemaal keurig geregeld, dus waarom zou je thuis je afval composteren? Zelf composteren in een Bokashi, composthoop of wormenhotel bespaart energie en transport. En je maakt je eigen kleine kringloop, en voorkomt het transport en verwerking van je eigen afval. Dat zorgt voor minder CO2 uitstoot. Ook levert het bruikbaar en waardevolle bodemverbeteraar op voor je (moes)tuin. Ik gebruik een Bokashi voor het composteren.

Lees ook: Tips tegen voedselverspilling

Bokashi: ideaal voor een kleine tuin of kleiner huis

Wil je thuis composteren en heb je geen grote tuin dan is een composthoop vaak niet handig. Wel is kleiner systeem zoals een Bokashi dan ideaal. Het zorgt voor kleinere hoeveelheden compost, die je makkelijker kwijt kunt in een kleine tuin. En een Bokashi emmer kun je relatief makkelijk kwijt in een (aanrecht)kastje. De emmer heeft een inhoud van 16 liter; net iets groter dan een reguliere ronde emmer. Ik vertel je mijn ervaring met een Bokashi emmer voor het composteren.

composteren met een Bokashi emmer
Composteren met een Bokashi emmer levert voeding voor de tuin

Wat is een Bokashi emmer?

Een Bokashi emmer wordt gebruikt voor een fermenteren van je groente- en fruitafval. Deze emmer met deksel heeft twee compartimenten, gescheiden door een rooster. En onderaan zit een kraantje om het vocht af te tappen. In de emmer verwerkt je je eigen voedselafval vermengt met Bokashi-starter. Deze Bokashi-starter bestaat uit tarwezemelen die zijn gefermenteerd met effectieve micro-organismen. Deze starter zorgt voor een goed fermentatieproces. Doordat de emmer klein is, past deze gemakkelijk in een keukenkastje. Hierdoor is het ideaal om zelfs in een appartement of klein huis je eigen GFT-afval te composteren.

Starten met de Bokashi emmer

Als je gaat composteren start je met een schone Bokashi emmer. Dan volg je de volgende stappen:

  • Eerst plaats je het rooster onderop en schudt een paar handjes Bokashi-starter er op.
  • Daarna kun je meteen beginnen met GFT-afval toevoegen in kleine hoeveelheden per keer. In een Bokashi emmer gaat al je keukenafval, zoals schillen, stronken en etensresten.
  • Snijdt het keukenafval of je restjes in stukken van circa 5 centimeter en duw het telkens goed aan.
  • Over elk laagje keukenafval gaat telkens een handje Bokashi-starter.
  • Daarna sluit je de emmer goed luchtdicht af met het deksel. Dit zorgt ervoor dat je niets ruikt!
  • Na een aantal dagen zal vloeistof ontstaan, die je aftapt met het kraantje. Deze vloeistof kun je, 1:100 verdund, gebruiken als plantenvoeding voor je kamerplanten. Ook is een een goede gootsteenontstopper.
  • Is je emmer vol? Zet de emmer dan minimaal 2 weken apart voor het fermenteren en tap regelmatig vocht af.
  • Dan kun je de inhoud van de emmer in je tuin scheppen. Gaaf een gat van minimaal 30 centimeter en doe de inhoud van de Bokashi erin. Doe het uitgegraven zand over de gefermenteerde resten.
  • Daarna begin je opnieuw, of je start intussen met een tweede emmer
je kunt je eigen voedselresten composteren met een Bokashi emmer
je kunt je eigen voedselresten composteren met een Bokashi emmer

Twee Bokashi emmers?

Zoals je leest moet je Bokashi emmer minstens twee weken fermenteren, voordat je het in je tuin kunt scheppen. Daarom is het makkelijker om twee Bokashi emmers te gebruiken. In de ene emmer doe je je afval, terwijl de andere staat te fermenteren. Zo wissel je telkens je twee Bokashi emmers af. Ik kies ervoor om niet al mijn GFT-afval in de emmer te doen. Zo doe ik er geen aardappelschillen, om er zeker van te zijn dat ik geen aardappelen zaai in mijn tuin. Dit zorgt ervoor dat ik regelmatig langer dan 2 weken de emmer vul voordat deze vol is. Het is geen probleem de volle Bokashi-emmer (veel) langer te laten fermenteren, zolang je maar regelmatig het vocht aftapt en de deksel dicht houdt. Het fermenteren gaat dan gewoon door.

composteren met een Bokashi emmer
Tap regelmatig het vocht af van de Bokashi

Thuis composteren met een Bokashi emmer

Je eigen voedselresten composteren met een Bokashi emmer zorgt voor een kleine voedselkringloop. Dit bespaart energie en transport, en is daarom een duurzame keuze. De gefermenteerde resten zijn ideale voeding voor je (moes)tuin. En het afgetapte vocht is goed als gootsteenontstopper, of je gebruikte het (verdund!) als plantenvoeding. Let wel, als je voedselresten gaat compostern met een Bokashi emmer blijven de voedselresten intact tijdens het fermentatieproces. Het fermentatieproduct dat je in de tuin schept ziet er niet uit als compost, dat is even wennen. Maar na 2 tot 3 weken zijn de resten zo goed als helemaal verwerkt door wormen en andere beestjes in de bodem. Die kleine beestjes hebben er een feestmaaltijd aan! En zo zorgen ze voor een optimale bodemkwaliteit van je tuin.

Wil je meer weten over composteren met de Bokashi emmer. stel gerust je vragen hieronder. Of via social media.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/reel/CKjtkStDEP9/

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding, maar jij betaalt niets extra. Ik link naar artikelen waar ik zelf enthousiast over ben, of die op mijn verlanglijstje staan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *