1 jaar geen nieuwe kleding kopen: mijn beste tips!

In 2019 koos ik er voor een heel jaar geen nieuwe kleding te kopen. Het was een grotere opgave dan ik had gedacht. Kocht ik 1 jaar lang geen nieuwe kleding? Lees mijn verhaal en mijn tips voor succes!

Goede voornemens

Ik begon 2019 met goede voornemens. Een van de grootste voornemens was om een heel jaar geen nieuwe kleding te kopen. Eind van 2018 had ik de serie Genaaid gezien over de misstanden in de kledingindustrie. En toen ik daarna de documentaire The True Cost zag, was mijn besluit gemaakt. Ik wou alleen nog tweedehands kleding kopen; een jaar lang! Tweedehands kleding kopen heeft voordelen. Maar toch is geen nieuwe kleding kopen makkelijker gezegd dan gedaan. Op elke straathoek knalt de reclame je tegemoet; drie voor de prijs van twee, 20/30/40 procent korting, shirts voor hetzelfde geld als een hamburger. Stoppen met kopen vergt nogal wat doorzettingsvermogen.

Een jaar geen nieuwe kleding kopen

1 jaar lang geen nieuwe kleding?

Toen ik begon aan mijn uitdaging een jaar geen nieuwe kleding kopen, merkte ik dat goed. Ik vond het heel moeilijk. Ik miste het vrolijke gevoel van iets nieuws kopen en kunnen dragen. Ik miste het ‘lekker gaan shoppen’. Maar als ik een uitdaging voor mezelf stel, dan ga ik hem ook aan. Ik zette door! Gewoon even door het winkelcentrum lopen tegen de verveling, resulteerde toch vaak in een aankoop van nieuwe kleding. Tóch die gezellige nieuwsbrief openen van dat leuke merk; zorgde ervoor dat ik op de website terecht kwam en al snel wat in mijn digitale winkelmandje had liggen. Al was het maar een paar vrolijk gekleurde sokken, voor mijn uitpuilende sokkenlade; ik zou en moest iets kopen. Wat een blinde vlek voor mezelf! Want al die impuls-aankopen, was ik daar nou echt blij mee?

1 jaar geen nieuwe kleding kopen: mijn beste tips!

Ik zocht voor mezelf uit hoe ik het makkelijker kon maken om geen nieuwe kleding meer te kopen.

Zoek je kast uit

Ik haalde al mijn kleding uit de kast om eens een goed inzicht te krijgen wat ik eigenlijk heb. Het uitzoeken van mijn kledingkast verhelderde enorm wat er allemaal lag, en zorgde dat ik vergeten items weer meer ging dragen. Wil jij ook je kast uitzoeken? Volg eenvoudig het duurzamekeuzes.com stappenplan

Stop met shoppen

Mezelf dat mooie truitje ontzeggen, terwijl ik ermee in mijn handen sta, vind ik erg moeilijk. Ik moest dus voorkomen dat ik in de verleiding kwam. Ik ga dus niet meer zonder doel naar het winkelcentrum. Moet ik tandpasta halen bij de Kruidvat, dan ga ik niet ook nog even dat leuke boetiekje in. Zo zorg ik ervoor dat ik niet in de verleiding kom om iets te kopen. Stoppen met shoppen bleek uiteindelijk makkelijker dan gedacht. Want als je gewoonweg niet naar de winkelstraat gaat, kom je ook niet in de verleiding een winkel in te gaan.

Een jaar geen nieuwe kleding kopen

Uitschrijven van nieuwsbrieven

Als de nieuwsbrief van mijn favoriete merk voorbij kwam, betrapte ik mezelf erop dat ik toch weer door klikte naar de online shop. Om mezelf niet in de verleiding te brengen, schreef ik me dus radicaal uit van online nieuwsbrieven. Allemaal!

Lees ook: Virtuele zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk

Ontvolg op sociale media

Ook op sociale media ontvolgde ik de kledingmerken die ik graag koop voor mezelf en de kinderen. Ik stopte met het volgen van mode-influencers, zelfs die van duurzame en fairtrade merken. Dat bracht me enorm veel rust. Ik kreeg niet meer de nieuwste collectie en de laatste trends te zien, en kon zo ook mezelf niet  in de verleiding brengen om iets te kopen.

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop

Niets nieuws kopen?

Geen nieuwe kleding kopen, betekende voor mij niet niets kopen. Ik gaf mezelf een aantal leefregels. Ten eerste maakte ik een uitzondering voor sokken en ondergoed. Daar kies ik niet voor tweedehands. Ook stond ik mezelf tweedehands aankopen toe. Ik kocht wel enkele tweedehands kledingstukken. Maar zeker niet de hoeveelheid die ik eerdere jaren kocht. 

Alternatieven voor nieuw

Tweedehands kleding kopen was iets nieuws voor me, waar ik aan moest wennen. In de kringloop kocht ik eerder nooit kleding. Ik wist geen tweedehands winkels in de buurt. Toen ik me erin ging verdiepen bleek er meer te bestaan dan ik dacht. In de buurt zit een kringloopwinkel met een ruim assortiment betaalbare kleding, buiten het centrum zit een leuke vintage kledingwinkel (voor dorpsgenoten: Villa Vintage). Online zijn er diverse platforms en apps voor het vinden van tweedehands kleding. Ik vind op Marktplaats tweedehands kleding van mijn favoriete merken in mijn maat. Ik gebruik daarvoor vaak een opgeslagen zoekopdracht. Je hebt soms wel wat geduld nodig. Ook gebruik ik de app van Vinted, het aanbod is enorm, dus verlies je er niet in. Maar het zijn wel fijne apps om gericht te kunnen zoeken op merk, maat en bijvoorbeeld kleur. Een kledingruil met je zus of vriendin kan ook je kledingkast aanvullen. Daarnaast zijn ook steeds meer georganiseerde kleding ruilen zoals de clothingloop of swap-party’s. Of bezoek een ruilwinkel of huurwinkel. Het voordeel van de transitie-tijd waar we in zitten, is dat er veel alternatieven zijn voor nieuw kopen. 

Voordelen van 1 jaar geen nieuwe kleding

In het begin van het jaar vond ik het heel erg moeilijk om niets nieuws te kopen. Ondanks alle inzet voor het afmelden en ontvolgen, en mezelf niet in de verleiding brengen, worstelde ik met niets nieuws kopen. Ik merkte dat het me echt moeite kostte de eerste paar maanden. Gelukkig raakte ik er aan gewend. En ik leerde er veel meer van dan ik had kunnen bedenken. Lees wat ik leerde door een jaar geen nieuwe kleding te kopen.

Kocht ik dan helemaal niets nieuws in 2019? Jawel. Ik gunde mezelf één nieuwe jurk. Ik ging voor een duurzaam merk, en ging naar een leuke winkel waar ik goed advies kreeg. En nu geniet ik van mijn aankoop nog meer dan ik anders gedaan zou hebben.

Zou jij proberen een maand, of zelfs een jaar niets nieuws te kopen? Of ga je vaker voor tweedehands? Ik hoor graag je reactie hieronder.

Uitverkoop foto door Shahid Hafiz via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *