,

Duurzame keuzes op kantoor

Duurzame keuzes op kantoor

Niet alleen thuis kun je je bezig houden met duurzame keuzes. Als je op kantoor werkt, breng je daar toch een groot deel van je dag door. Laten we eens kijken met welke duurzame keuzes op kantoor je impact kunt maken.

Zuinig met spullen: tweedehands en onderhoud

De meeste kantoorgebouwen staan vol met spullen. Niet alleen bureaus, tafels, maar ook computers, telefoons en kasten zorgen voor veel impact. Goed zorgen voor al die spullen zorgt ervoor dat ze langer mee gaan. Maak ze schoon en onderhoudt ze regelmatig. En heb je iets nieuws nodig; kijk dan ook eens naar tweedehands alternatieven. Er zijn steeds meer aanbieders van refurbished, nagekeken en hergebruikte kantoormeubelen en -materialen. Dit is beter voor het milieu en vaak ook voor het budget!

Duurzame keuzes op kantoor
Tweedehands meubelen zijn een duurzame keuze

Oplaadbare batterijen in muizen en toetsenborden

Vroeger hadden al muizen en toetsenborden een snoer. Maar de laatste jaren gebruiken we veel liever draadloze accessoires voor onze pc’s en laptops. Helaas gaat dat gepaard met een enorm gebruik van wegwerp batterijen. Vervang je wegwerp batterijen door een set oplaadbare batterijen voor milieuvriendelijke gebruik van je accesoires.

Kies voor mokken

Wegwerpbekertjes, zelfs degenen die biologisch afbreekbaar zouden zijn, zorgen voor een enorme berg afval. Want de waslaag aan de binnenkant bestaat in de meeste gevallen uit polyester. Dat maakt het zo goed als onmogelijk te recyclen. En wist je dat we in Nederland elke dag 19 miljoen koffiebekertjes gebruiken en weggooien? Dat kan beter! Kies voor glazen of keramische bekers en gebruik ze keer op keer opnieuw. Milieu Centraal berekende dat een hergebruikbare mok al na 1 jaar gebruik milieuvriendelijker is dan wegwerp, mits je de beker milieuvriendelijk afwast in een teiltje of afwasmachine.

Duurzame koffie op kantoor
Kies voor biologische en fairtrade koffie

Kies duurzame koffie en drink minder melk

Koffie is een tropisch product en heeft bij het verbouwen een grote milieu-impact. Om de impact van je kopje pleur te minimaliseren is het belangrijk je koffie op maat te zetten en niet te verspillen. Heb je invloed op welke koffie je drinkt op kantoor? Laat je werkgever dan kiezen voor biologische en fairtrade koffie. En drink je graag melk in je koffie? Dierlijke zuivel heeft een grote voetafdruk. Minder melk drinken of kiezen voor plantaardige melk is een duurzame keuze!

Zuinig met papier

Nog steeds wordt er op veel kantoren enorm veel papier verbruikt. Door simpele trucs kan je papierverbruik al enorm verminderen. Zet een reminder onderaan je e-mail of het echt nodig is deze te printen. Stel alle printers automatisch in op dubbelzijdig printen of vraag je systeembeheerder dit te doen. De productie van printerinkt is milieuvervuilend. Heb je invloed op het gebruikte lettertype? Kies dan voor een lettertype waarbij je minder inkt gebruikt. Zo gebruiken lettertypes Times New Roman, Calibri en Century Gothic al 20 tot 27% minder inkt dan Arial.

Duurzame keuzes op kantoor afvalscheiding
Start met het correct scheiden van afval

Start met afvalscheiding

Papier en plastic bij het restafval gooien zorgt ervoor dat het niet hergebruikt kan worden. Dat is jammer! Vraag een na of het bij jou op kantoor niet mogelijk is het afval te scheiden. Zorg voor een extra vuilnisbak voor papier, plastic en rest voor een optimale scheiding van afvalstromen.

Minder opslaan in de cloud

Vaak wordt er niet over nagedacht als er informatie in de cloud wordt opgeslagen; maar juist bij online opslaan van data wordt enorm veel energie gebruikt. Nu gaat al bijna 3% van het energieverbruik in Nederland naar datacenters. En de voorspelling is dat dat alleen maar zal toenemen de komende jaren. Probeer dus bedachtzaam om te gaan met data opslaan. Zorg dat je documenten niet dubbel op slaat. Ga periodiek door je bestanden heen en schoon oude documenten op. En verwijder oude e-mails en leeg je inbox.

Lees ook: Digitale zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk

Licht uit en computers uit

Sommige duurzame keuzes lijkt zo simpel; zet het licht en je computer uit als je klaar bent met werken. Toch staan er ’s nachts in heel Nederland onnodig veel lampen te branden in kantoren en andere bedrijfspanden. Urgenda heeft zelfs laten becijferen dat 536 miljoen kWh elektriciteit kan worden bespaard door het uitschakelen van onnodige verlichting buiten bedrijfstijd. 

Thuiswerken of fietsen

Een groot deel van de impact van je werkdag zit in het vervoer naar je werkplek. Kun je een of meerdere dagen thuiswerken? Of ga je in plaats van met de auto met het OV of de fiets naar kantoor? Dat heeft heel veel milieuvoordelen. Het zorgt voor veel minder verkeer en files, en daardoor voor minder uitstoot.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden
Ik fiets elke dag naar mijn werk, in plaats van de auto te nemen

Ga het gesprek aan

Praten over duurzaamheid is bij veel werkgevers niet verankerd in de organisatie. Vind je het wel belangrijk dat er duurzamer keuzes gemaakt worden op kantoor? Ga het gesprek aan met je direct leidinggevend of werkgever. Geef aan waarom jij het belangrijk vindt dat er duurzamer keuzes gemaakt worden en maak samen een plan om milieuvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken. Wil je handvatten om het gesprek aan te gaan? Lees over mijn ervaring met Klimaatgesprekken.

Duurzame keuzes op kantoor

Duurzame keuzes op kantoor zijn soms alleen afhankelijk van jouw individuele gedrag. Maar vaak is er meer een cultuuromslag nodig in je organisatie of bedrijf. Erover praten met je leidinggevende, collega’s of werkgever zorgt ervoor dat milieuvriendelijk werken op de agenda komt te staan. Wordt niet gedesillusioneerd als veranderingen niet van vandaag op morgen komen. Blijf streven naar kleine veranderen om het verschil te maken. En lukt het wel? Feliciteer jezelf met de mooie duurzame veranderingen die je hebt mogelijk gemaakt. Zo kun je op veel terreinen duurzame keuzes het nieuwe normaal maken.

Geen artikelen over duurzaamheid en duurzame tips meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *