Duurzaam dilemma: duurzame keuzes voor je smartphone

duurzame keuzes voor smartphone

Een groot deel van de CO2 voetafdruk van consumenten zit in de spullen die je koopt. Vooral elektronica hebben een enorm hoge klimaatimpact. Groener leven, maar toch een mobiele telefoon hebben is een duurzaam dilemma. Welke duurzame keuzes kun je maken voor je smartphone?

Klimaatimpact van de productie van je smartphone

Slecht nieuws! Je smartphone is niet duurzaam. Verre van zelfs! De grootste impact zit in het delven en verwerken van grondstoffen, het maken van onderdelen en de productie van je mobiele telefoon. Je smartphone zit vol met kostbare metalen, zoals goud, zilver en indium. Bij het delven en verwerken van deze grondstoffen zorgt voor veel milieuschade. En het delven gaat ook het gaat gepaard met kinderarbeid, moderne slavernij en mensenrechtenschendingen.

Lees ook: Zo pak je het aan: consuminderen!

Impact van smartphone gebruik

Naast de productie van je smartphone, heeft ook het gebruik van je mobiele telefoon een grote impact. Het opladen van je smartphone gebruikt energie. Maar vooral het energiegebruik van alle communicatie diensten en apps die je gebruikt zijn hoog. Streamen, data- en cloud-gebruik en opslag zorgen voor veel energiegebruik. Dat heeft een behoorlijke klimaatimpact. Lees mijn tips om je digitale voetafdruk te verkleinen.

Duurzame keuzes met je smartphone
Duurzame keuzes met je smartphone

Groener leven met je smartphone?

Het hebben van een smartphone is wellicht geen duurzame keuze. Maar in ons huidige leven kunnen we niet meer zonder. Dat geeft een duurzaam dilemma. Hoe kun je toch duurzame keuzes maken voor je smartphone?

Kies de duurzaamste telefoon

Het kiezen van een duurzaam toestel is een goed begin. Duurzaamheidsclaims veel producenten zijn echter vooral greenwashing, zo leert een studie van Rank-a-brand uit 2014. Gelukkig zijn er ook producenten die hun best doen de wereld van smartphones te veranderen. Merken als Fairphone, TheShift, Teracube zorgen voor een revolutie in de smartphones met hun repareerbare, modulaire telefoons. Maar ook merken als Apple doen moeite hun telefoons langer mee te laten gaan en repareerbaar te maken, wat positief is voor de duurzaamheid.

Doe langer met je smartphone

75% van de impact van je smartphone komt door de productie. Daarom is het de meest duurzame keuze om zo lang mogelijk te doen met het apparaat. Is het wel nodig om je telefoontje te vervangen na twee jaar, toevallig omdat je provider je een nieuwe aanbiedt bij je abonnement? De levensduur van je apparaat verlengen stelt de productie van weer een nieuw apparaat uit. Ga netjes om met de batterij en het opladen van je smartphone. Zorg voor een hoesje en leg je telefoon niet in de zon. Zo doe je veel langer met je smartphone en ben je minder snel toe aan een nieuwe. Daarmee verklein je je impact.

Duurzame keuzes met je smartphone
Zo lang mogelijk met dezelfde telefoon doen is een duurzame keuze

Repareer schade aan je smartphone

Is je scherm kapot? Of gaat je batterij steeds korter mee? Kies ervoor je smartphone te laten repareren, in plaats van deze te vervangen. Repareren heeft, ondanks de uitstoot bij productie van reserve-onderdelen, altijd een kleinere klimaatimpact dan het maken van een nieuw apparaat. Er zijn ook merken zoals Fairphone, die reparatie thuis mogelijk maken, wat de levensduur van je smartphone verlengd en de reparatie betaalbaarder maakt.

Kies een refurbished smartphone

Als je oude telefoon aan vervanging toe is, is kiezen voor een tweedehands of refurbished smartphone duurzamer dan kiezen voor een nieuw toestel. Zo hoeft er voor jou geen nieuw apparaat gemaakt te worden. Het merk Apple timmert hart aan de weg om refurbishing mogelijk te maken. Maar ook andere merken zijn steeds vaker ook refurbished te koop. Koop je refurbished telefoon bij een betrouwbare webwinkel, zodat je garantie hebt krijgt en zeker bent van een smartphone waar je lang plezier van hebt.

Duurzame keuzes: recycle je smartphone
Recycle je oude en kapotte smartphone

Recycle smartphone

Is je smartphone niet te repareren? Of is het besturingssysteem echt hopeloos verouderd? Lever je smartphone dan in voor recycling. En laat deze vooral niet in een laatje verstoffen. In Nederland liggen naar schatting 3 miljoen smartphones nutteloos in de kast. Terwijl je door het inleveren een nieuw leven kunt geven aan alle grondstoffen in je smartphone. Dat doe je door je telefoon te verkopen, te doneren aan een goed doel, of in te leveren in bij een inleverpunt.

Duurzame keuzes voor je smartphone

Ook al is je smartphone niet duurzaam; je kunt het verschil maken met de keuzes die je maakt. Lang met je smartphone doen, kiezen voor refurbished of een duurzaam merk, repareren en recyclen zijn duurzame keuzes. Hoe probeer jij duurzamer te zijn met je smartphone?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Bronnen:

Ercan, M. et al. (2016) – Life Cycle Assessment of a Smartphone – ICT for sustainability
Voor de wereld van morgen (2019) – De Verborgen Impact van smartphones
BNR Nieuwsradio (2016) – Je smartphone zit waarschijnlijk vol kinderarbeid
Cordella, M. Alfieri, F. Sanfelix, J. (2021) Reducing the carbon footprint of ICT products through material efficiency strategies: A life cycle analysis of smartphones – Journal of industrial ecology
Rank a brand (2014) – Sustainable Electronics report

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *