Duurzamere kledingkast; mijn ervaring met de ketting kledingruil

Duurzamere kledingkast kleding kettingruil

Sinds een aantal jaar ga ik voor een duurzamere kledingkast. Het ruilen van kleding met de ketting kledingruil is een duurzame en budgetvriendelijke manier om je kledingkast aan te vullen. Ik vertel je alles over hoe het werkt. En over mijn ervaring met de ketting kledingruil.

Ruilen is het nieuwe kopen

We kennen allemaal het vrolijke gevoel dat je krijgt van iets nieuws kopen. Dat nieuwe jurkje, die glimmende schoenen of die frisse broek geven je even een kick. En je draagt het liefst de hele maand niks anders meer! Maar het gevoel ebt weg, en je wil weer iets nieuws. Het werkt als een drug! Daardoor kopen we veel meer dan we eigenlijk nodig hebben. Maar wat als we dat gevoel ook kunnen krijgen zonder te blijven kopen?! Door mooie kleding met elkaar te ruilen kunnen we toch vrolijk worden van een ander truitje, jurkje of jasje. Ruilen is het nieuwe kopen! Beter voor het milieu en beter voor je portemonnee.

Lees ook: Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

Ketting Kledingruil voor een duurzamere kledingkast

Onlangs hoorde ik voor het eerste van de ketting kledingruil. En ik zag meteen dat er in mijn woonplaats Uden geen kledingruil ketting bestond. Ik besloot deze ketting zelf te starten. Het idee voor de Ketting Kledingruil komt van enthousiaste ruiler Nichon Glerum in Amsterdam in 2020 tijdens de eerste corona lockdown. Het plan was dat kleding geruild werd door een tas rond te laten gaan tussen deelnemers. Dit succesvolle initiatief van de Ketting Kledingruil is inmiddels uitgebreid naar 440 actieve ruiltassen in heel Nederland, met meer dan 15.000 deelnemers. En als The Clothing Loop gaat het nu ook internationaal! Dit bespaart de aankoop van duizenden kledingstukken, zorgt voor meer contact tussen buurt- en plaatsgenoten en verandert het aankoop gedrag van deelnemers richting een duurzamere kledingkast.

Mijn ervaring met de ketting kledingruil
Nichon Glerum bedacht de ketting kledingruil

Hoe werkt een ketting kledingruil?

Om een Ketting Kledingruil te starten heb je een aantal enthousiaste deelnemers nodig. De adressen van de deelnemers vormen de ketting. Op de route rouleert een tas of meerdere tassen kleding. De tas wisselt elke drie dagen van adres, volgens de regels. Dan haal je eruit wat je leuk vindt. En je stopt er kleding in, die je zelf niet meer draagt. Belangrijk is dat de kleding in de tas kwalitatief goed is, en vooral ook schoon en netjes. Als je na een ronde in de ketting je eigen kleding toch nog in de tas ziet zitten, haal je het eruit.

Wil je meedoen? Meld je aan via TheClothingloop.org

Mijn ervaring met de ketting kledingruil

Ik startte in Uden (Gemeente Maashorst) met een nieuwe ketting. In 6 weken tijd groeide de ketting al tot meer dan 30 deelnemers. Van één tas kwam al snel een tweede tas in omloop. Zo werd de tas ook al een aantal keer bij mij gebracht en mocht ik snuffelen in wat anderen erin hadden gestopt. Ik haalde er een paar nieuwe items uit voor mijn kledingkast, en ik stopte er een item van mezelf in terug. De kledingstukken in de tas zijn, zoals we hebben afgesproken, allemaal heel netjes en schoon. Zo heb ik een mooie aanvulling op mijn capsule wardrobe zonder de deur te hoeven of te betalen. Budget vriendelijk en duurzaam!

Duurzamere kledingkast kleding kettingruil
De kledingtas gaat ook in Uden van de ene naar de andere deelnemer

Duurzamere kledingkast met de Ketting Kledingruil

De Ketting Kledingruil zorgt ervoor dat je toch iets nieuws in je kast hebt, zonder ervoor te shoppen. Ruilen met wijk-, dorps, of stadsgenoten zorgt ervoor dat kleding in gebruik blijft, en niet werkloos in je last blijft hangen. En de duurzaamste kleding is de kleding die gedragen wordt. Wil je kijken of er ook een kledingruil in jouw buurt is? Kijk op TheClothingloop.org.

Wil je geen recept of duurzame tips meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Credits: Kledingketting foto’s via TheClothingloop.org

Meer lezen over een duurzame kledingkast:

1 jaar geen nieuwe kleding kopen: mijn beste tips!
Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop?
7 redenen waarom tweedehands kleding beter is


In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *