,

De kleine stapjes cursus (10): ga voor een duurzame tuin

VerduurSamen in 12 kleine stapjes

Soms lijkt het best lastig om groener te doen en duurzamer te leven. Maar met de Kleine Stapjes Cursus kun je op simpele en toffe manieren aan de slag. Samen met Genoeg Magazine neem ik je in 12 weken mee met kleine stapjes op weg naar een groener leven. Ga aan de slag met alle afleveringen, of lees ze in de volgorde die jij kiest. Vandaag aflevering 10: ga voor een duurzame tuin.

Groene leefomgeving maakt gelukkiger

Duurzaamheid gaat voor veel mensen over beter zorgen voor de aarde en al haar bewoners. En waar kun je dan beter beginnen dan in je eigen tuin of op je balkon? Onze leefomgeving versteend steeds meer en heeft steeds minder groen. Door meer groen kiezen in je eigen tuin of woonomgeving maak je een verschil! Dat is niet alleen minder leuk om naar te kijken. Uit onderzoek blijkt dat onze mentale gezondheid en levensgeluk wordt verbeterd door vaker in de natuur te zijn en meer groen in onze leefomgeving te hebben. Recent onderzoek laat zelfs zien dat meer groen in je omgeving je levensverwachting vergroot. Of je nu een balkon hebt, een klein postzegel tuintje of een enorme lap grond; je kunt veel doen om je leefomgeving te verduurzamen.

Voordelen van een duurzame tuin

Een duurzamer tuin betekent kiezen voor meer groen in je tuin en ruimte voor planten, dieren en water en natuurlijk voor jezelf. Zo’n tuin geeft niet alleen een fijner gevoel; het heeft nog meer voordelen. Door steeds meer bebouwing en steen in onze leefomgeving kan (regen)water minder goed weg. Meer groen in je tuin zorgt ervoor dat er minder kans is op wateroverlast. Ook geeft het dieren meer ruimte. Biodiversiteit staat enorm onder druk in Nederland. Met meer groen in je tuin zorg je voor meer ruimte voor insecten, vogels en dieren als egels. En als laatste neemt een groene tuin veel meer warmte op dan een versteende tuin. Zo heb je in een warme zomer veel minder kans op hittestress.

Lees ook: Duurzame keuzes tijdens een hete zomer: tips voor een koel huis en hoofd

Ga voor een duurzame tuin

Kies voor meer groen

De belangrijkste stap voor je tuin is kiezen voor meer groen. Vervang tegels en verharding in je tuin voor planten, bloemen, kruiden en bomen. Deze planten halen CO2 uit de lucht en zijn een thuis voor insecten. Ook bomen voorkomen wateroverlast en zorgen voor schaduw in je tuin. Er wordt zelfs gezegd dat een grote boom evenveel verkoeling brengt als tien airco’s. Kies bij voorkeur voor biologische en inheemse planten en bomen, en gebruik zelf geen gif of pesticiden in je tuin of op je terras of balkon. Geen groot budget? Ruil plantjes en stekjes met vrienden, buren of bekenden, ga struikroven op plekken waar tuinen worden weggehaald, bezoek je lokale plantenbieb of kijk op Plantigo. Zo creëer je een fijne leefomgeving voor mens en dier!

ga voor een duurzame tuin en maai minder
Minder vaak grasmaaien zorgt voor meer leven in je tuin

Doe niet teveel

Het klinkt misschien als een rare tip, maar eigenlijk is minder onderhoud van je tuin duurzamer. En dan bedoel ik niet dat je alles moet betegelen. Maar door schoffelen, harken en grasmaaien verstoor je dieren in je tuin en haal je kostbaar groen weg. Je tuin wat rommeliger laten is beter voor planten en dieren. Eén keer per maand je gras maaien is meer dan genoeg. Ik deed vorig jaar mee met Maai Mei Niet, en dat ga ik dit jaar zeker weer doen. Door paardenbloemen en andere plantjes te laten staan in je gras, zorg je voor meer bloemen voor bijen en vlinders. Ook in de herfst kun bladeren beter laten liggen in je borders en maak je tuin niet te netjes. Juist in rommelige hoekjes nestelen insecten en vogels zich graag, en de bladeren zorgen voor natuurlijke mest en bescherming van je planten tegen vorst.

Help de dieren

Door meer planten en minder opruimen help je dieren in je tuin. Maar je kunt ze ook actief helpen. Zorg voor voedsel voor vogels in je tuin door struiken te planten waaraan bessen groeien, die ze kunnen eten. Of gebruik vogelvoer; maak zelf vetbollen, rijg pinda’s aan een touwtje, of doe vogelvoer in vet in een oude pollepel. Kies je voor kant-en-klaar vogelvoer, doe het dan zonder plastic netje, want hierin raken vogeltjes verstrikt en het kan eindigen als zwerfafval. Zet op hete dagen extra water klaar voor vogels in een schotel. Zorg je ook graag voor insecten? Maak een bijenhotel of insectenhotel in je tuin. Als laatste kun je je tuin beter geschikt maken voor egels door een gat in je schutting of hek te maken, zodat ze makkelijker hun weg kunnen vervolgen. En bouw een mooi egelhuisje als je tuin een thuis mag worden voor een egel.

Ga voor een duurzame tuin en voer de vogels
Vogelzaad in (frituur)vet kun je ophangen in een oude pollepel

Moestuinieren

Door eetbare planten in je tuin of op je balkon te zetten, kun je ook zelf snoepen uit je tuin. Plant eens aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Kies voor kruiden om mee te koken of thee van te zetten. Of plant eenvoudige groenten zoals tomaten of augurken zodat je je eigen eten kweekt. Wil je echt aan de slag? Er zijn initiatieven genoeg die moestuinieren voor beginners makkelijk maken zoals de Makkelijke Moestuin

Adopteer publiek groen

Heb je nog meer zin in vergroenen? Dan kun je alleen of samen met buurtgenoten ook een stukje van de publieke ruimte adopteren om te vergroenen. Plant eens extra bloemen en plantjes rond boomspiegels in je straat. Houdt samen de groenstrook of het plantsoen bij in je wijk. Kijk bij Guerilla Gardeners of er in jouw wijk al enthousiaste vergroeners zijn. En meld je het aan bij de gemeente, dan maaien ze je plantsoen niet meer. En soms is er zelfs budget beschikbaar. Dus vraag dit na bij in je eigen woonplaats.

Ga voor een duurzame tuin
In en met de buurt kun je ook kiezen voor meer groen.
Foto: Linda van Roij – Zaailingen.com

Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes

Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:

Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg en DuurzameKeuzes.

Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *