Meer fietsen!

Meer fietsen!
Meer fietsen minder auto

Mijn bekentenis: ik hou van auto rijden. Ik hou van het gemak, het comfort, de snelheid en de veiligheid. En ik heb daar nog nooit vraagtekens bij gezet. Althans, dat had ik… tot vorig jaar. Ik kies voor meer fietsen!

Impact

Met de online tool van De Verborgen Impact rekende ik uit wat mijn impact is op de aarde. En ik schrok ervan! Ik heb al best veel keuzes gemaakt op gebied van duurzaamheid, maar mijn autokilometers moffelde ik een beetje weg. Ik wilde er gewoon niet aan. Toegeven hoeveel impact het had, durfde ik voor mezelf niet. Tot ik het dus opeens zag, en ervan schrok!

Mijn autokilometers bleken hoog te staan in mijn impact Top 10. En dat betekent dat veranderingen daar dus ook grote impact hebben om mijn totale voetafdruk. Dus besloot ik: het moet anders.Dit gaat anders. Ik kies voor meer fietsen!

Meer fietsen
Meer fietsen is goed voor het milieu

Boodschappen

De kilometers die ik in de auto rij zijn grofweg voor drie doeleneinden: werk, sociale bezoekjes en boodschappen. Met het veranderen van autorijden voor boodschappen ben ik begonnen. We wonen op loopafstand van een winkelcentrum, met bijna alle winkels die ik nodig heb. Daar hebben we zelfs bewust voor gekozen toen we ons huis kochten. Dus neem ik niet meer de auto er naartoe, besloot ik. Een fietsmand, wandelwagen en rugzak blijken veel meer boodschappen te kunnen vervoeren dan ik van tevoren gezegd zou hebben. Ik laat wel elke 5 à 6 weken een grote bestelling bezorgen van de (bio)supermarkt, eerlijk is eerlijk. Maar die bestelwagen rijdt niet alleen voor mij, houdt ik me voor.

Werk

Voor mijn 24-uur werkweek rijd ik drie keer van Uden naar Oss per week. Dat is bijna 100 kilometer per week. Ik zag mezelf die afstand niet fietsen. Tot ik het gewoon probeerde. Ik leende een e-bike en fietste een hele week naar Oss. En nu ben ik om!

Fietsen heeft veel voordelen: gezonder, duurzamer en goedkoper dan autorijden. En bovendien maakt dat half uur fietsen mijn hoofd leeg. Ik kocht dus ook een e-bike en kies voor meer fietsen. En: het is heerlijk! Zelfs als het regent!

Meer fietsen
Mijn electrische fiets maakt meer fietsen makkelijk

Sociale bezoekjes

De derde reden waarvoor ik de auto neem is om op bezoek te gaan bij vrienden en familie. En er wonen toch best veel mensen verder weg dan is te fietsen met 3 kinderen. Daarom kiezen we in de zomer wel om meer te oefenen met fietsen van afstanden met de kinderen. Zo kan er op termijn wellicht meer gefietst worden voor sociale bezoekjes. Voor nu is het een keuze waar gemak en praktisch het wint van duurzaamheid.

Meer fietsen!

Doen we onze auto weg. Nee, zeker niet. Maken we veel minder kilometers dit jaar? Ik hoop het wel. Duurzame keuzes blijken soms moeilijk, omdat ik mijn gewoontes bewust moet veranderen. Ik moest mijn eigen tegen-argumenten heel eerlijk willen bekijken. En dus toegeven dat ik mezelf wijs maakte dat ik niet zonder auto kan, veranderde al veel. En op veel momenten kan het veel makkelijker dan ik altijd dacht. Ik merk dat ik sommige keuzes, waarvan ik soms niet eens dacht dat het keuzes waren (!), leer zien, begrijpen én kan veranderen. En ik merk dat ik er blij van wordt om mijn duurzame ambities na te streven en mijn grenzen te verleggen.

Wil jij weten waar jouw grootste impact zit? Reken het uit op Mijn Verborgen Impact. Wat is jouw duurzame uitdaging?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Laat een reactie achter