,

Duurzaam rijden: mijn ervaring met een elektrische deelauto

Mijn ervaring met een elektrische deelauto

Nederland kent 8,7 miljoen personenauto’s en 8,1 miljoen huishoudens. De meeste Nederlandse huishoudens hebben een of meerdere auto’s voor eigen gebruik. Maar die auto’s staan 23 van de 24 uur stil. Zo hebben al die auto’s meer impact dan nodig is. Deelauto’s zouden een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. Maar hoe werkt een deelauto? En hoe duurzaam is het? Ik testte het uit en vertel je mijn ervaring met een elektrische deelauto.

Duurzaam rijden met een deelauto

De gemiddelde Nederlandse auto staat 95% van de tijd stil, rekende EenVandaag al eens uit. Dat is zonde van een apparaat dat een enorme impact heeft om te maken. En al die geparkeerde auto’s bezetten ook nog eens een enorm oppervlak van 225 km2: evenveel als het oppervlakte van de gemeente Amsterdam. Bovendien groeit het aantal auto’s in Nederland nog elk jaar gestaag. Onderzoek van het Kennisinstituut van Mobiliteit toont bovendien aan dat meer auto’s leiden tot meer autogebruik, door beschikbaarheid en gemak. Maar meer auto’s leiden op hun beurt tot nog meer aankoop van auto’s, omdat de beschikbaarheid van alternatieven en de wens deze te gebruiken kleiner wordt. De productie van die auto’s vereist enorme hoeveelheden grondstoffen en energie. En het gebruik van de voertuigen vervuilt de aarde en onze leefomgeving door het gebruik van fossiele brandstoffen. Die vicieuze cirkel van autobezit moet doorbroken worden! Als we efficiënter gebruik zouden maken van de auto’s die er zijn, door ze samen te delen, zouden we veel minder auto’s nodig hebben in Nederland. Daarvoor is een deelauto een mooi initiatief. En er zijn nu al bijna 90.000 deelauto’s en 970.000 gebruikers in Nederland. Hoog tijd om het zelf uit te proberen!

Lees ook: Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Deelauto van Samen Duurzaam Op Weg

Coöperatie Samen Duurzaam Op Weg (SDOW) liet me hun deelauto uitproberen. SDOW is opgericht door gemeente Maashorst, IBN en Area. Het is een deelauto concept voor zowel inwoners als bedrijven van gemeente Maashorst. SDOW biedt elektrische deelauto’s tegen een gunstig tarief, zodat met minder auto’s hetzelfde aantal kilometers afgelegd wordt. De deelauto biedt een nieuwe vorm van mobiliteit in de vorm van individueel openbaar vervoer. Er is gekozen voor elektrische auto’s om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Mijn ervaring met een electrische auto van UDOW
Mijn ervaring met een electrische auto van Samen Duurzaam Op Weg.

Hoe werkt een deelauto?

Een deelauto is een auto voor gemeenschappelijk gebruik. Een deelauto kan een alternatief zijn voor het bezit van een eigen auto of een tweede auto. Je kunt de auto gebruiken wanneer je hem nodig hebt, en anders gebruikt een ander hem. Bij de meeste deelauto initiatieven kun je de auto reserveren via een website of app van een bedrijf. Maar er komen ook steeds meer mogelijkheden voor particulieren om hun auto onderling te delen. Bij SDOW maak je eenmalig een gebruikersaccount aan via hun website. Je geeft je persoonlijke gegevens door, inclusief je rijbewijsgegevens. Voordat je de eerste keer een deelauto mag lenen, maak je eenmalig een proefrit met een begeleider. Dat is erg prettig omdat een deelauto anders werkt dan een eigen auto. Bij SDOW huur je ook een elektrische auto. Ik vond het erg fijn om persoonlijke uitleg te krijgen over het opladen en ontkoppelen van de elektrische auto.

Hoe rijdt een elektrische auto?

Voordat ik de deelauto van SDOW leende, reed ik niet eerder in een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn allemaal automaten, wat ik niet echt gewend ben. Dat maakt dat je heel bewust je linkervoet niet moet gebruiken; dat is niet nodig! Verder rijden de elektrische auto’s heel soepel en prettig. Aandachtspunt is dat anderen je auto niet horen aankomen. Ook moet je rekening houden met de actieradius van de auto; de auto moet opladen en dat kost wat tijd. Maar voor ons gebruik van een dag was tussentijds opladen niet nodig. – Mascha

Mijn ervaring met een elektrische deelauto

Hoe duurzaam is een deelauto?

Door gebruik te maken van een deelauto in plaats van een eigen auto zijn er minder auto’s nodig. Dit scheelt enorm in de impact van autoproductie in Nederland. Daarnaast is aangetoond dat autodelen het aantal autokilometers van gebruikers met 15% tot 20% vermindert, omdat autodelers veel bewuster met autorijden omgaan. Dat bespaart veel CO2 en is dus een goede keuze voor het klimaat. Bovendien zijn er minder parkeerplekken nodig, wat ook ruimte laat voor andere dingen, vooral in drukke steden.

Deelauto van Uden Duurzaam Op Weg
Deelauto van Uden Duurzaam Op Weg

Wat kost een deelauto?

Je betaalt bij autodelen voor een abonnement, uren dat je de auto gebruikt en/of een prijs per kilometer. Voor het lenen van een auto bij Samen Duurzaam Op Weg koos ik voor een Vrij (pre-paid) abonnement. Je betaalt alleen wat je gebruikt, zoals bij bellen. Bij andere aanbieders zijn prijzen van deelauto’s vaak afhankelijk van welk type auto je wilt gebruiken. Uiteraard heb je geen vaste kosten zoals autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en (eventueel) parkeervergunning. En natuurlijk heb je geen aanschafkosten en afschrijving voor je auto. Voor mensen die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden is het zeker een goedkoper alternatief, rekende Milieu Centraal uit. Wij gingen een dagje weg naar Utrecht vanaf Uden. We namen de auto de hele dag mee wat 2 euro per uur kost in het weekend. Daarnaast kost 18 cent per kilometer. Voor ons dagje weg naar Utrecht kostte dit ons: 10 x 2 euro = 20 euro voor de uren, en 18 cent x 160 km = 28,80 euro voor de kilometers. Dus een totaal van 48,80 euro. Hadden we dezelfde reis met het openbaar vervoer gemaakt dan hadden we eerst de bus gepakt naar Den Bosch, en dan de trein naar Utrecht en terug. De kosten voor 2 volwassenen daarvoor zijn 74,48 euro volgens 9292; de kinderen reizen gratis vanwege hun leeftijd. Deze vorm van individueel openbaar vervoer is dus goedkoper voor ons. En hoe meer mensen (boven 12 jaar) er in de auto zitten, hoe beter het concurreert met het OV.

Ervaring met een elektrische deelauto

Mijn ervaring met een elektrische deelauto was ik heel prettig en comfortabel. In de ochtend haalde ik de auto op bij de standplaats, wat minder dan 2 km van ons huis is. Dat is lopend en fietsend gemakkelijk bereikbaar. Ik koos voor een Opel Corsa e. Die is kleiner dan onze eigen grote gezinsauto, maar biedt voldoende ruimte voor drie kinderen op de achterbank, van wie twee in een grote kinderstoel. Er is navigatie en bluetooth radio aanwezig, waar we dat niet hebben in onze eigen auto. Dat vond ik dus een luxe! Wel vond ik de auto niet zo schoon als ik had gehoopt. Natuurlijk wordt de auto geregeld van binnen en buiten schoongemaakt, maar het ligt aan de andere gebruikers hoe ze de auto achterlaten. Dat vond ik een klein minpuntje. Over het algemeen was mijn ervaring met een elektrische deelauto heel positief. Het rijdt heel fijn en ik vond het gebruik van de app heel eenvoudig. Ik wil zeker nog vaker kiezen voor het gebruik van de deelauto.

Heb jij weleens een deelauto gebruikt? Hoe beviel dat?

Meer zien van mijn duurzame keuzes? Volg me ook op Instagram @duurzamekeuzes 

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Dit artikel kwam in stand in samenwerking met Samen Duurzaam Op Weg. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten, ook als ik ervoor betaald wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *