,

Verklein je voetafdruk: nooit meer kliekjes in de kliko!

Nooit meer kliekjes in de kliko

In Nederland gooien we enorm veel eten weg. Onnodig eten weggooien kost je geld en is slecht voor het milieu. Het goede nieuws? Het verkleinen van je voetafdruk wordt bijna niet makkelijker dan dit! Met deze tips gooi je nooit meer kliekjes in de kliko!

Verklein je voetafdruk

Per jaar gooien we 34 kilogram voedsel per persoon weg in Nederland. Verreweg het grootste aandeel daarvan is brood (7,3 kg), zuivel (5,1 kg) en groente (3,7 kilogram). Als we voedsel weggooien gaat alle energie die nodig was voor de productie, verwerking, en transport verloren. Voedselverspilling zorgt per jaar voor ongeveer 1,5% van je CO2 uitstoot als consument. Nooit meer kliekjes weggooien is een hele makkelijke stap om je voetafdruk te verkleinen.

Bespaar veel geld

Eten en drinken dat we als consumenten jaarlijks in de vuilnisbak gooien of door de gootsteen spoelen kost ons al gauw 120 euro per persoon per jaar volgens Milieucentraal. Voor een deel kopen we teveel in, en ander voedsel vinden we niet lekker. Maar veel voedselverspilling komt ook doordat we teveel koken en/of het laten bederven. Juist door het laatste beetje uit het pak melk te gebruiken en dat restje groenten toch op te eten, besparen we een hoop. Kliekjes opeten of verwerken levert pure winst voor je portemonnee en het milieu! Ik geef je de beste tips om nooit meer kliekjes in de kliko weg te gooien.

Nooit meer kliekjes in de kliko

1 Eet restjes op als lunch

De ene dag eet ik meer dan de andere dag. Dat geldt ook voor onze kinderen en mijn man. Dus er blijft weleens wat over. Deze restjes bewaar ik in afsluitbare vershoudbakjes of in glazen potjes. Zo’n bakje of potje neem ik volgende dag mee naar mijn werk als lunch. Door een gewoonte te maken van de kliekjes mee te nemen als lunch, bederft het zelden.

Nooit meer kliekjes in de kliko
Bewaar kliekjes voor de lunch

2 Vries het in

Als we iets over houden van de maaltijd, doen we het in een potje of een diepsvriesbak en vriezen we het in. Ook maken we regelmatig juist een dubbele portie om in te vriezen. Deze kliekjes zijn een gemakkelijke maaltijd op drukke (werk)dagen als we minder tijd of zin hebben om te koken.

3 Kliekjesdag

Als er tijdens een week veel kliekjes over zijn gebleven, plannen we een kliekjesdag in. We zetten dan alle kleine hapjes op tafel die zijn blijven liggen. Om het een volwaardige maaltijd te maken, bekijk ik wat er nog bij nodig is om te koken. Soms zijn dat wat extra groenten, wat extra pasta of rijst of juist extra peulvruchten voor de eiwitten. Op die manier wordt een kliekjesfeest, volgens onze jongens.

Nooit meer kliekjes in de kliko
Vries je kliekjes in

4 Kook met restjes

Kliekjes zijn ook erg gemakkelijk en lekker om te verwerken in een nieuw gerecht. Overgebleven groenten en pasta kunnen gemakkelijk in een soep, zoals minestronesoep. Groenten gebruik ik ook wel in een roerbakgerecht. Restjes rijst gebruik ik in een snelle nasi. Aardappelen gaan door een frittata of ovenschotel met groenten. Ook een quiche is een dankbaar gerecht voor het laatste beetje broccoli, boontjes of zuivel.

Lees ook: Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling

Minestronesoep tjokvol gezonde groenten
Minestronesoep

5 Geef het door

Kom je er niet aan toe de restjes van je maaltijd op te eten? Maar weet je dat je zus, je moeder of je vriendin er wel blij van wordt? Geef je kliekjes door! Doe ze in een bakje en geef het snel af, zodat het niet alsnog verspilt wordt. Of voer het aan je kippen, varkens of de hond, mits het geschikt (!) is als voedsel voor dieren natuurlijk.

Nooit meer kliekjes weggooien

Natuurlijk zijn kliekjes niet het enige voedsel wat verspilt wordt. In mijn blog met tips tegen voedselverspilling vind je al mijn tips om voedselverspilling te voorkomen. Hierdoor spaar je het milieu en je portemonnee!

Wat doe jij graag met je kliekjes?

Nooit meer kliekjes in de kliko
Bewaar op Pinterest

Een deel van deze post verscheen eerder ook op Mamaplaats.nl

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

1 antwoord
  1. Dymphie
    Dymphie zegt:

    In je intro lees ik dat er relatief veel brood wordt weggegooid. Ik houd mijn brood in de koelkast en hoef dat vrijwel nooit weg te gooien. Beschimmeld brood moet natuurlijk worden weggegooid, maar als brood alleen oud is kun je er kvass van maken.
    En kvass is gezonder dan al die suikerhoudende frisdranken.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *