Zo pak je het aan: consuminderen!

Spullen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van je voetafdruk op onze aarde. Consuminderen is voordelig voor je portemonnee en het milieu. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je het aan dat consuminderen?

De verborgen impact van producten

Toen ik in 2018 De Verborgen Impact van Babette Porcelijn las, was ik verbaasd. Mijn grootste milieu-impact zat niet in mijn energieverbruik, niet mijn vliegvakantie en niet in onze auto. Ook niet mijn vleesconsumptie en al helemaal niet de plastic verpakkingen zorgen voor de grootste milieuvervuiling. Voor de gemiddelde Nederlander (en voor mij) staan spullen op nummer 1Spullen staan op plaats 1 in deze impact top 10 door alle verborgen impact die ze hebben. Deze milieubelasting zit hem vooral in landgebruik, en direct en indirecte impact op klimaatverandering, zo blijkt uit onderzoek van CE Delft. Maar ook in het delven van grondstoffen, energieverbruik en vervuiling door productie, het elektriciteitsverbruik van gebruiksgoederen, het energiegebruik van datacenters en telecom, vervoer van goederen (inclusief de infrastructuur), en bouwwerkzaamheden van commerciële gebouwen. Al die zaken zorgen opgeteld voor een onzichtbare impact. Deze impact is als een soort ijsberg onder het wateroppervlakte, van de aankoop van je spullen. Het was een eyeopener voor me.

De Verborgen Impact Boek review

Consuminderen

Een van de grootste stappen die ik kan maken op gebied van duurzaamheid is dus consuminderen. Consuminderen betekent simpelweg minder consumeren. Consuminderen gaat over minder geld besteden, maar ook minder kopen om het milieu minder te belasten. Want we kunnen ons geen weg uit de klimaatcrisis kopen; het zit ‘m niet in duurzame spulletjes. Het zit ‘m vooral in minder spullen aanschaffen! Maar hoe doe je dat nou, consuminderen? Gewoontes aanpassen is lastig, maar niet onmogelijk. Dit zijn de stappen die mij op weg helpen.

Zo pak je het aan: consuminderen

1. Stop de verleiding

We worden de hele dag in de verleiding gebracht om te kopen. En sterker nog, we brengen onszelf ook in de verleiding. Want shoppen voelt fijn. Als we iets nieuws kopen, maakt ons lijf endorfines aan. En daardoor voelen we onszelf even prettig. Maar dat duurt niet lang, en laat je daarna wellicht zitten met een gat in je budget, een miskoop of een kleine kater dat ik geen ruggengraat heb gehad om niks te kopen. Ik wou het anders! Om niet in de verleiding te komen, stopte ik met kijken naar reclame. Ik liet mezelf in de verleiding brengen om iets te kopen door nieuwsbrieven, tv-reclames, foldertjes, of social media accounts die kopen promoten te volgen. Daarmee stoppen hielp me enorm. De nee-nee sticker op de brievenbus zorgt ervoor dat ik niet meer door foldertjes in de verleiding wordt gebracht dingen te kopen die ik niet nodig heb. En ook schreef ik me resoluut uit voor alle digitale nieuwsbrieven. Via die nieuwsbrieven klikte ik toch regelmatig door naar een webshop. En als ik eenmaal op een webshop zat, is een winkelmandje vlot gevuld. Vooral op gebied van kleding heeft het stoppen met nieuwsbrieven en social media accounts volgen heel erg geholpen. Ik ga alleen naar de (tweedehands) winkel als ik echt iets mis in mijn garderobe.

2. Stel een wachttijd in

Als ik eenmaal in een winkel sta zijn verleidingen om dingen te kopen ook voor mij groot. Dat schattige opschrijfboekje bij Action, de rasp die kapot ging toen ik net daarna bij Blokker binnenliep, of blinkende nieuwe taartvorm bij Dille en Kamille. Het brengt me ook allemaal in de verleiding om iets nieuws te kopen. Maar heb ik het echt wel nodig? Ik probeer tegenwoordig een wachttijd voor mezelf in te lassen voordat ik iets koop. Ik schrijf het gewenste item in een notitie-app in mijn telefoon. Heb ik na 10 dagen nog de behoefte het product te kopen? Dan wil ik het schijnbaar echt.

3 tips om de leukste tweedehands kinderkleding te vinden

3. Bedenk alternatieven tegen consumeren

Als ik na een wachttijd toch iets nieuws wil kopen, kijk ik eerst naar alternatieven. Natuurlijk zijn er spullen die ik wel heel graag wil hebben. En sommige spullen zijn toch noodzakelijk om te gebruiken. Toch probeer ik tegenwoordig alternatieven te bedenken voor het kopen van nieuwe spullen.

Lenen, delen en ruilen

Als we een verjaardag hebben is één taartvorm niet voldoende om taart te bakken voor al het bezoek. Dus vond ik mezelf laatst bij Dille en Kamille met een prachtige blinkende taartvorm in mijn handen. Tot ik me bedacht dat mijn zussen en moeder natuurlijk ook allemaal een springvorm in de kast hebben staan. Dus appte ik mijn moeder om twee springvormen te lenen. Zo koop ik niets nieuws. Dit omdenken kost me moeite, maar het lukt me steeds beter. Ik leen graag onze spullen uit. Een jurk voor een feestje die mijn zus past, natuurlijk mag ze die lenen; zo draagt ze toch iets ‘nieuws’ en hoeft ze niks nieuws te kopen. We mogen ook vaak spullen van een ander lenen. De heggenschaar van mijn schoonouders lenen we een aantal keer per jaar om onze weelderige klimop te snoeien. Het heeft veel voordelen om te lenen, delen of ruilen. Het scheelt veel opslagruimte in huis als je niet alles zelf hoeft te hebben, en het kost nog minder geld ook!

Tweedehands

Voordat ik kies voor het kopen van iets nieuws, kijk ik of ik het tweedehands kan krijgen. Zo bleek ik geen notenkraker te hebben, toen ik walnoten van een vriendin kreeg. Eerder zou ik naar het winkelcentrum gegaan zijn om er gedachteloos één te kopen. Nu fietste ik naar de kringloop, waar er tientallen lagen in de bak met keukenspullen. Dus had ik voor een euro een goed werkende notenkraker. Goedkoper en niet nieuw. Win-win! Er blijken in onze consumptiemaatschappij zoveel spullen in omloop dat het niet vaak nodig is om iets nieuws te kopen. Huishoudelijke producten, kleding, boeken, speelgoed; allemaal hartstikke goed tweedehands te vinden. Omdenken naar tweedehands betekent voor mij ook consuminderen. Het zorgt ervoor dat er niets nieuws gemaakt hoeft te worden en is dus zeker beter voor het milieu. En daarnaast bespaart tweedehands kopen me ook nog geld.

Zo pak je het aan consuminderen

Repareren en opknappen

Een broek met een gat op de knie of een koffiezetapparaat met een kapot knopje? Het hoeft niet meteen te betekenen dat je iets nieuws hoeft te halen. Repareer het! En als je het zelf niet kunt, is er vast een vriend of kennis in de buurt die je kan helpen. In veel plaatsen is er ook een repair cafe, waar ze je graag helpen je defecte spullen te repareren.

Kwaliteit

Consuminderen betekent voor veel mensen minder geld uitgeven. Dat vertaalt zich dan in het zoeken naar koopjes en aanbiedingen. Maar bij spullen is dat in veel gevallen niet beter voor je portemonnee op lange termijn. Duurkoop is goedkoop! Als je kiest voor kwaliteit en duurzame merken doe je vaak langer met je spullen, zodat je minder snel iets nieuws hoeft te kopen. Vind je het lastig welke spullen kwalitatief beter zijn? Haast je niet tot het doen van je aankoop en zoek online naar reviews en ervaringen van anderen. Voor veel gebruiksvoorwerpen en huishoudelijke artikelen, zoals telefoons, televisies en matrassen doet de consumentenbond tests om producten te vergelijken. Als je geen lid bent, loont het vaak nog de moeite om voor een klein bedrag een test in te kunnen zien, en zo een aankoop te doen waar je langer plezier van hebt. Wil je betere kledingstukken in je kast? Lees de tips van Emy Demkes bij Milieucentraal hoe je kwalitatieve kledingstukken herkent.

Zo pak je het aan: consuminderen

Doordat ik mezelf dwing eerst alternatieven te bedenken voordat ik iets nieuws koop, heb ik langzaamaan mijn gewoontes aangepast. In veel gevallen kan ik de verleiding weerstaan om nieuwe spullen te kopen. Gaat er iets stuk, dan overdenk ik eerst of het gerepareerd, geleend of tweedehands gevonden kan worden. En als ik ervoor kies wel iets nieuws te kopen, probeer ik voor een duurzaam merk te kiezen. Op die manier heb ik al heel veel spullen niet gekocht. Hierdoor verklein ik mijn voetafdruk op deze aarde weer een stukje.

Hoe probeer jij minder spullen te kopen? En lukt dat een beetje? Deel je ervaring in de reacties.

Wil jij weten waar jij grootste impact is? Doe de test online op De Verborgen Impact Tool. Door je grootste voetafdrukken te verkleinen, zet de grootste stappen richting duurzamere keuzes.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *