Mijn ervaring met klimaatgesprekken

In 2019 meldde ik mezelf aan voor de workshopreeks Klimaatgesprekken. Ik wilde leren hoe ik effectief kan verduurzamen. En hoe ik mijn CO2 voetafdruk kon verkleinen. Het bracht me veel meer dan dat. Ik vertel je graag alles over mijn ervaring met Klimaatgesprekken.

Wat is Klimaatgesprekken?

Het Nederlandse Klimaatgesprekken is gebaseerd op het Britse Carbon Conversations. Carbon Conversations is een praktische workshopreeks om de CO2 voetafdruk van deelnemers te verlagen. En het bespreekt ook de emoties en sociale druk die het verkleinen van je voetafdruk lastig maken. Vijf jaar geleden kwam het project naar Nederland. Toen begon Stichting Klimaatgesprekken haar succesverhaal. Sindsdien heeft de stichting meer dan 200 klimaatcoaches opgeleid. Deze klimaatcoaches bieden als vrijwilligers de workshopreeks aan in hun woonkamer, buurthuis of online.

Klimaatgesprekken leert je in de workshopreeks hoe je je CO2 voetafdruk verkleint en je handafdruk vergroot. In 6 bijeenkomsten van twee uur ga je samen een klimaatcoach op zoek naar klimaatvriendelijke keuzes voor jezelf. Elke bijeenkomst staat een thema centraal: jij en klimaatverandering, wonen, voedsel en water, reizen en vakantie, consumeren en het voeren van een klimaatgesprek. Ook leren hoe je op een positieve manier het gesprek aangaat met je gezinsleden, collega’s, familie of vrienden over het klimaat speelt een grote rol.

Emoties rond klimaatverandering

Klimaatverandering roept sterke gevoelens op. Het onder ogen zien van de ernst van de situatie maakte me boos, verdrietig en bezorgd. Ik las er zelfs nachten wakker van. En steeds harder riep een stemmetje in mijn achterhoofd dat ik meer moest doen tegen klimaatverandering. Ik wilde zelf aan de slag. Thuis met mijn gezin, maar ook daarbuiten. Ook had ik al stappen gezet, maar het ging me niet hard genoeg. Zo meldde ik mezelf aan bij Klimaatgesprekken en ging ik eind 2019 voor het eerst naar de workshopreeks in de huiskamer van klimaatcoach Sandra.

Lees ook: Klimaatdepressie

Mijn ervaring met klimaatgesprekken
Foto-credit: Chantal Bekker

Mijn ervaring met Klimaatgesprekken: motivatie

Door de workshopreeks van Klimaatgesprekken verdiepte ik me nog meer in de feiten over klimaatverandering. Deze feiten over klimaatverandering zijn nogal kil en concreet. En het laat zien hoeveel er moet gebeuren willen we klimaatverandering kunnen omkeren. Dat lijkt te groot voor een mens alleen. Dat bracht me niet in beweging om meer te doen. Maar door de gezamenlijke bijeenkomsten voelde het als team-werk. We kwamen bijeen in de huiskamer van de klimaatcoach met een groep gelijkgestemden. Die gezamenlijke avonden waren een steuntje in de rug om elkaar te motiveren en oppeppen. De workshopreeks liet me zien waar ik gemakkelijke stappen kon zetten om mijn CO2 voetafdruk te verkleinen. En ik leerde plannen maken voor grotere stappen. Dat gaf een gevoel van hoop. En het motiveerde me enorm om aan de slag te gaan.

Klimaatgesprekken: gelijkgestemden ontmoeten

Behalve motivatie om zelf in actie te komen bracht Klimaatgesprekken me in contact met anderen. Alle andere deelnemers maakten zich net als ik zorgen over klimaatverandering. Ik had er vooraf niet veel bij stil gestaan. Maar dit was wellicht een van de meest waardevolle dingen van de workshopreeks. De workshopreeks voelde werkelijk als een warm bad om samen te zijn en praten met anderen met hetzelfde gevoel en zelfde doelen. In de dagelijkse praktijk is het thema klimaat vaak lastig om ter sprake te brengen. Maar tijdens de workshopreeks leerde ik hoeveel overeenkomsten ik had met andere deelnemers. En van hen leerde ik nieuwe perspectieven en nieuwe inzichten. Het was een heel positieve ervaring.

Boek en werkboek Klimaatgesprekken

Tijdens de workshopreeks van Klimaatgesprekken wordt gebruik gemaakt van het (online) boek Morgen begint nu en een bijbehorend werkboek. Het boek bevat veel informatie, maar vooral de vuistregels vind ik erg bruikbaar en ik grijp er vaak naar terug. Het werkboek bevat oefeningen, waarin vooral het bewust worden van je eigen comfortzone, keuzes en afwegingen centraal staat. De oefeningen leerden me verder kijken dan mijn neus lang is, en mijn eigen vooroordelen en keuzes bevragen. Vooral de overzichtslijsten met acties tegen CO2 uitstoot gebruik ik nog steeds regelmatig om mezelf uit te dagen mijn CO2 uitstoot verder te verlagen en anderen te inspireren via mijn Instagram account @duurzamekeuzes.

Lees ook: 10 Eenmalige duurzame keuzes

Klimaatgesprekken voeren

De laatste workshop van de reeks Klimaatgesprekken gaat volledig over het daadwerkelijk voeren van een Klimaatgesprek. Hoe ga je een open, positief gesprek aan over het klimaat? Hoe praat ik over wat ik zo belangrijk vind dat ik er dingen voor doe en laat? Klimaatgesprekken leerde me luisteren, leerde me mijn eigen waarden delen en vooral meebewegen met weerstand. Het was zo’n belangrijke ervaring, dat ik me zelfs inschreef voor de vervolgcursus Klimaatcoaching om zelf de workshopreeks te gaan geven.

Mijn ervaring met klimaatgesprekken
Als klimaatcoach gaf ik twee keer de workshopreeks online

Mijn ervaring als Klimaatgesprekken klimaatcoach

Inmiddels ben ik zelf klimaatcoach. Dus coach ik zelf groepen deelnemers om in 6 workshops hun CO2 uitstoot onder de loep te nemen. Ik beleef veel plezier aan de avonden werken in zo’n groep. De samenwerking, de communicatie en de onderlinge verbondenheid en acties die eruit komen geven me heel veel energie. Samen met meer dan 200 andere klimaatcoaches in Nederland maken we echt verschil! Dat voelt goed om ook op die manier bij te dragen aan de klimaattransitie.

Mijn ervaring met Klimaatgesprekken

Meedoen aan de workshopreeks Klimaatgesprekken heeft me meer gebracht dan ik vooraf had gedacht. Het bracht me hoop en inspiratie. Hierdoor stapte ik makkelijker uit mijn comfort zone om nieuwe stappen te zetten om mijn CO2 voetafdruk te verkleinen. En ik vergrootte daarnaast mijn CO2 handafdruk. Want Klimaatgesprekken zorgde ervoor dat ik de stap zette dit blog te starten begin 2020. Daarnaast werd ik zelf klimaatcoach en host ik zelf de workshopreeks.

Wil je ook meedoen met een workshopreeks Klimaatgesprekken. Kijk op Klimaatgesprekken.nl voor meer informatie, een reeks bij jou in de buurt of online. Woon je in Vlaanderen; klik dan door naar KlimaatContact.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...