Over mij

Ik ben Mascha Bongenaar, oprichter van DuurzameKeuzes.com. Ik ben getrouwd en moeder van 3 jongens. Sinds een aantal jaar maken we met ons gezin steeds meer duurzame keuzes om beter voor de aarde te zorgen. Op Duurzamekeuzes.com deel ik eenvoudige lifehacks en tips om duurzame keuzes makkelijk te maken. Ik vertel over mijn duurzame keuzes en de hobbels waar ik tegenaan loop. Daarnaast geef ik wekelijks vegetarische kidsproof inspiratie, zodat kiezen voor vega lekker en makkelijk wordt. Ik laat je graag zien hoe we onze wereld eerlijker, groener en mooier maken voor ons en onze kinderen.

Op DuurzameKeuzes.com deel ik mijn zoektocht naar meer duurzame keuzes. Hier, en op social media deel ik berichten over mijn kleine en grote duurzame keuzes; van plantaardige recepten en vegetarische inspiratie, tot plasticvrij boodschappen doen, tweedehands speelgoed, tot minimaliseren en voedselverspilling voorkomen.

Mascha Bongenaar / Over mij
Mascha Bongenaar

Over mijn duurzame keuzes

Na de geboorte van mijn derde jongen ging er ergens bij mij een lampje branden. Het gaat niet goed met onze levende planeet. Op het nieuws worden we dagelijk geconfronteerd met extreem weer, droogte, bedreigde diersoorten, en afnemende biodiversiteit. Klimaatverandering is niet iets van ‘ver weg’, we zitten er midden in. Ik ben niet iemand van stil zitten. En als ik ergens aan begin heb ik de neiging er voor 200% in te duiken. Dus las ik boeken, luisterde ik podcasts en luisterboeken en verdiepte me in alle nadelen van klimaatverandering. Ik werd er heel verdrietig van. Maar het maakte me ook vastberaden er iets aan te doen. Niet voor een ander, maar voor mezelf. Want ik kan alleen mijn eigen acties veranderen, en daardoor anderen inspireren dat ook te doen. Ik laat mijn stem horen, online en op de straat, om onze overheid en bedrijfsleven aan te zetten hun schouders te zetten onder een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Daarnaast ben ik klimaatcoach bij Klimaatgesprekken en geef workshops, om samen klimaatvriendelijke keuzes normaal te maken.

Over mijn dagelijks leven

Met mijn kinderen ga ik graag de natuur in. Ik geniet ervan buiten te zijn en de seizoenen te voelen en zien. Ik wil mijn kinderen meegeven hoe mooi onze levende planeet is, en hoe belangrijk het is om deze zo houden. In ons gezin heb ik op gebied van wonen, reizen, voeding en consumeren al veel duurzame keuzes gemaakt. En ik blijf veranderingen doorvoeren die onze voetafdruk op deze aarde verkleinen. Ik zet me actief en vanaf de zijlijn in bij klimaatacties en protesten om onze overheid en het bedrijfslezen aan te zetten tot een ambitieus klimaatbeleid, om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Ik geloof dat we, in de uitdagingen van deze tijd, kansen moeten zien om verbinding te zoeken met andere mensen en met de natuur. Duurzame oplossingen, die we samen vinden in technologie en in deze samenwerking, kunnen ons leven verrijken. Juist door positieve verhalen te delen en te kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, probeer ik het verhaal te delen hoe we samen deze wereld eerlijker, groener en mooier maken voor ons en onze kinderen.

Ik ga graag de natuur in
Ik ga graag de natuur in

Neem contact met me op

Ik laat graag zien welke duurzame keuzes ik maak, en ik hoor graag welke stappen jij doet. Heb je vragen? Stel ze me, zodat we elkaar kunnen helpen meer klimaatstappen te doen.

Volg Duurzame Keuzes op Instagram en Facebook en abonneer je als je niks wil missen.

Heb je zelf nog ideeën, opmerkingen, klimaatspagaat of duurzame keuzestress, mail naar mascha@duurzamekeuzes.com. Ik hoor graag van je!