Mijn favoriete podcasts over duurzaamheid

Ook al schrijf ik op deze website over duurzaamheid, ik beweer absoluut niet dat ik er alles over weet. Sterker nog; ik blijf elke dag leren, nieuwe dingen ontdekken en alternatieven omarmen. Het luisteren van podcasts is voor mij een van de manieren om nieuwe inzichten op te doen, nieuwe theorieën te horen en te horen hoe anderen dingen doen. Vind jij dat ook leuk? Ik tip je mijn favoriete podcasts over duurzaamheid.

Podcasts

Een podcast kun je zien als vooraf opgenomen radioprogramma, dat je kunt streamen via internet of kunt downloaden. Ik ben duidelijk een veertiger, die nog gewend is aan radio luisteren, dat zie je wel. Er zijn podcasts over allerhande onderwerpen; van nieuwsitems en sport tot wetenschap en cultuur. Je kunt ze luisteren op je computer, tablet of telefoon via podcast-apps zoals Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Ook maken deze apps het makkelijk je te abonneren op jouw favoriete podcasts en nieuwe afleveringen automatisch te downloaden. Ik hoor vaak dat mensen naar podcasts luisteren terwijl ze andere activiteiten doen, zoals sporten, wandelen, koken, of tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer. Dit komt doordat podcasts een handige en informatieve manier van vermaak bieden. En podcasts leren je nieuwe dingen, zonder dat je je volledige aandacht erbij nodig hebt. Ikzelf luister bijvoorbeeld graag tijdens het ophangen en opbouwen van de was naar podcasts.

Mijn favoriete podcasts over duurzaamheid

Podcasts luisteren

Een lange wandeling, de was ophangen of de vloer dweilen; het zijn allemaal dingen die ik graag doe met een podcast op mijn oren. Ook onderweg in de bus of trein heb ik graag een podcast op mijn oren (als de kinderen niet mee zijn). Ik luister graag naar duurzame podcasts voor vermaak, om iets nieuws te horen en iets te leren.

Mijn favoriete podcasts over duurzaamheid

Ik deel mijn favoriete podcasts over duurzaamheid:

De duurzame podcast

Nick van Moerkerken en Thijs Lindhout maken als duurzame adviseurs met De duurzame podcast telkens afleveringen over duurzame thema’s. Elke aflevering staat een vraag of onderwerp centraal. En in zo’n aflevering duiken ze met duurzame experts in hun vakgebied de diepte in over dit onderwerp. Zo nemen ze de luisteraar mee in het onderwerp en leer je alle ins en outs. Ik leer elke keer wel iets bij; heel leuk en nuttig!

Duurzaam hoe dan?!

Jetske Thielen maakt de podcast Duurzaam hoe dan?!. Zij is spreker, adviseur en sociaal ingenieur en spreekt in haar podcast gasten die in hun werk bezig zijn met duurzaamheid. Deze duurzame koploper laten zien hoe zij innoveren, hun organisatie(s) meekrijgen en hun duurzame weg bewandelen. De podcast geeft je een blik in allerlei industrieën en sectoren, waar duurzame keuzes gemaakt worden. Het fijne aan deze podcast is dat het mijn blik verruimt en laat zien dat er al heel veel gedaan wordt op gebied van duurzaamheid. Het geeft me inspiratie door te laten zien hoe deze professionals duurzamer worden in hun organisatie en dat samen voor elkaar krijgen.

Mijn favoriete podcasts duurzaamheid Jetske Thielen

Ecosofie: Duurzame gesprekken

Marnix Kluiters maakt de podcast Ecosofie over het verduurzamen van de samenleving. Elke aflevering gaat hij met experts de diepte in over een bepaald thema. De gesprekken met denkers op het gebied van duurzaamheid delen hun visie en praten op het snijvlak van economie, ecologie en filosofie. Deze podcast leert me echt nieuwe dingen op allerlei vakgebied rondom duurzaamheid.

Mijn favoriete podcasts duurzaamheid Tess to Sustainability

Tess to Sustainability

In schetst in haar podcast Tess to Sustainability schetst Tess Schram een eerlijk beeld van wat er gebeurt als je duurzamer gaat leven. Sommige dingen gaan goed, en soms ga je op je bek. Zowel Tess zelf als haar gasten delen groene inspiratie, duurzame tips en leuke uitdagingen om zelf aan mee te doen. Ik vind de podcasts van Tess altijd vermakelijk, informatief en inspirerend. Een fijne podcast om telkens naar terug te gaan.

Klimaattherapie De Podcast

Cecilia Adorée duikt in haar Klimaattherapie De Podcast naar een dieper thema van de klimaatcrisis. Hoe verhoudt je je als mens tot de klimaatcrisis? Wat doe je met de emoties die dat oproept? Al meerdere afleveringen van deze podcast luisterde ik vaker terug, omdat ik geraakt werd door de (wan)hoop van de gasten, maar ook de handvatten en oplossingen voor de uitdagingen van klimaatontwrichting. Klimaattherapie is absoluut een waardevolle toevoeging het spectrum van duurzame podcasts.

Groene wegen

Marco en Gera van den Berg maken een podcast reeks Groene Wegen met interviews met groene doeners. Dat doen ze, best bijzonder, aan de keukentafel van de geinterviewde. Het levert een reeks bijzondere gesprekken op met duurzame experts uit alle hoeken van het spectrum; van zwerfafvalraper Dirk Groot, Water-expert Maarten Veldhuis tot influencer Jelle Hermus. En ik mocht zelf ook een aflevering meepraten aan mijn keukentafel.

Die duurzame meiden

De nieuwe podcast van Saskia Sampimon en Beathe Weckesser heet Die Duurzame Meiden. Na hun succesvolle reeks Onsje Groener, nemen ze deze serie op in hun eigen woonkamer. En zo klinkt het ook; alsof je zelf met een kopje koffie naast deze gezellige groene meiden zit mee te luisteren! Het is een ongedwongen, vrolijke podcast met hands-on duurzame tips, waar je meteen mee aan de slag kunt. Maar deze meiden schuwen ook niet om zichzelf en de luisteraar weg te lokken uit hun comfort zone! Een fijne podcast voor je portie groene inspiratie met humor.

Die Duurzame Meiden, een van mijn favoriete podcasts

Mijn favoriete podcasts over duurzaamheid

Dit zijn de duurzame podcasts die ik graag luister. Luister jij ook graag naar podcasts over groene onderwerpen? Wat zijn jouw favorieten. Ik lees graag je reactie.

Lees ook:
Duurzame boekentips: dit zijn je groene must-reads
De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!