, ,

Duurzame boekentips: dit zijn je groene must-reads

duurzame boekentips: groene must-reads

Veel inspiratie voor een duurzaam leven vind ik in boeken. Achtergronden, theorie, tips en lifehacks; ze zijn allemaal te vinden in deze groene must-reads. Welke boeken inspireren mij tot duurzame keuzes? Ik geef je mijn duurzame boekentips en groene must-reads.

Bibliotheek

Mijn boekenkast is de laatste jaren behoorlijk uitgedund. De meeste boeken koop ik niet, maar leen ik bij de bieb of van vrienden en familie. Minder spullen kopen is namelijk beter voor het milieu, zelfs wanneer het gaat om duurzame boeken. Zeker wanneer het gaat om duurzame boeken, kies ik voor lenen bij de bibliotheek. Ik ben bovengemiddelde geïnteresseerd in alles wat geschreven wordt over klimaatverandering en duurzaamheid. Maar meestal lees ik de boeken maar één keer, daarom vind ik kopen niet goed voor het milieu en niet goed voor mijn portemonnee.

Lees ook: Dit doe je met oude boeken

Duurzame boekentips: groene must-reads

De volgende boeken over duurzaamheid en klimaatverandering heb ik met veel interesse gelezen. Sommige van de boeken gaan uitsluitend over klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Anderen spitsen zich volledig toe op de duurzame acties die je als individu of samenleving kunt doen tegen klimaatverandering. Dit zijn mijn duurzame boekentips:

De Verborgen Impact

Zeker wanneer je net begint met duurzaam leven, kan het je nogal overdonderen. De Verborgen Impact is hét boek dat ik aanraadt, als mensen me vragen om een boekentip. Met de duidelijke wetenschappelijke onderbouwing, inzichtelijke schematische weergaves, top 10 impact van de gemiddelde Nederlander en de gemakkelijke keuzebomen, is het mijn bijbel op gebied van duurzaamheid geworden.

Lees mijn review: De Verborgen Impact – boekreview

duurzame boekentips: groene must-reads
De Verborgen Impact is mijn duurzame ‘bijbel’

Hoe gaan we dit uitleggen

Jelmer Mommers beschrijft in Hoe gaan we dit uitleggen hoe ontwrichtend klimaatverandering is. Niet echt vrolijke kost om te lezen. Ook schetst hij mogelijke toekomstscenario’s. Het ene scenario is nogal beangstigend en niet echt hoopgevend. Gelukkig sluit Mommers af met een hoopvol toekomstbeeld, wat uitlegt hoe we in actie kunnen komen om klimaatverandering tegen te houden. Dit scenario laat zien hoe mooi onze toekomst op aarde er ook uit kan zien. Een mooi en hoopvol boek met een duidelijk toekomstbeeld. 

Een beter milieu begint niet bij jezelf

Jaap Tielbeke schreef met zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf niet alleen een afrekening met consumentenactivisme. Hij zegt wel dat we verder moeten gaan. Om klimaatverandering te stoppen zijn bedrijven en overheden nodig, en wij zijn allemaal nodig om hen te bewegen en dwingen tot actie. Een inspirerend boek om duurzame keuzes ook in een ander licht te zien.

Lees mijn review: Een beter milieu begint niet bij jezelf – boek review

Het water komt

Rutger Bregman deelde in 2020 massaal zijn pamflet Het water komt uit. In het boekje schrijft hij over vergeten held Johan van Veen, vader van het Deltaplan. Bregman deelt het hoopvolle verhaal dat we de zeespiegelstijging door klimaatverandering het hoofd kunnen bieden en het tij kunnen keren. 

Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden

Het boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden is geschreven door Bill Gates. Wat mij betreft verwachtte ik Bill Gates niet als een logische schrijver voor een boek over klimaatverandering. Maar de miljardair en filantroop heeft zich enorm in het onderwerp verdiept, en hij financiert blijkbaar ook veel project tegen klimaatverandering. Gates schetst een beeld van de opwarming van de aarde door de toename van CO2 in de atmosfeer. Hij twijfelt niet aan de rol van de mensheid hierbij. Wat Gates betreft zijn de oplossingen naar een netto nul uitstoot van CO2 volledig te vinden in technologische ontwikkelingen. In het boek las ik sterke technische analyses en een concreet plan om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul.

Eerste hulp bij klimaatverandering  

Anabella Meijer schreef met Eerste hulp bij klimaatverandering het eerste boek over klimaatverandering en -transitie dat ik las vol met humor. Het boek bevat heel veel stripachtige tekeningen, die op een ludieke manier het klimaatverandering, klimaatgesprekken en handelingsperspectief illustreren. Voor iedereen die graag een keer op een leukere manier naar duurzame keuzes maken kijkt, en zichzelf niet altijd te serieus neemt, is Eerste hulp bij klimaatverandering een aanrader om te lezen.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Het boek van Marije van der Made Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven schotelt je alle vooroordelen voor over duurzaam leven. Het is een boek vol (harde) feiten, maar ook de grappige oneliners als reactie op de soms cynische vooroordelen. Een leuke verdieping in duurzamer leven en ook een boek wat lekker weg leest.

Lees mijn review van> Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven
Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Tien klimaatacties die werken

Pieter Boussemaere is docent Klimaat & Wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge, België. Met het boek Tien klimaatacties die werken schreef hij een van de meest heldere overzichten van acties die werken tegen klimaatverandering. In dit boek breekt hij een, wetenschappelijk onderbouwde, lans voor 10 concrete acties die je als individu kunt zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Ik vond het een helder boek, wat door het handelingsperspectief wat het biedt, je een positief gevoel geeft over hoe je zelf echt kunt bijdragen aan een groenere wereld.

Het is allemaal de schuld van de Chinezen

Wie ooit een gesprek over duurzaamheid is aangegaan, heeft ze allemaal al eens voorbij horen komen. Dooddoeners als ‘de Chinezen moeten eerst maar eens duurzamer gaan doen’, of ‘klimaatverandering is van alle tijden, daar doen mensen niks aan ‘. Tine Hens, schrijfster van Het is allemaal de schuld van de Chinezen, rekent met dit boek af met al die one-liners. Ze interviewde meerdere wetenschappers over 10 bekende dooddoeners. In Het is allemaal de schuld van de Chinezen lees je het onderbouwde antwoord op deze dooddoeners, en hoe het werkelijk in elkaar zit. Ideaal leesvoer voor wie nooit meer met zijn bek vol tanden wil staan!

Duurzame boekentips: groene must-reads

Dit zijn mijn groene must-reads. Leen ze bij je bibliotheek, of haal ze bij je (lokale) boekhandel en leen ze van je familie, vrienden en kennissen. Lezen en leren over klimaatverandering en wat we er tegen kunnen doen, maakt zeker het verschil.

Welk boek over duurzaamheid heeft jou geïnspireerd? Laat een reactie achter op de blog; ik lees graag nog meer over dit thema en zo kunnen we elkaar op ideeën brengen.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *