Wat is Ultra Fast Fashion? En waarom zorgt het voor milieuvervuiling?
Ultra fast fashion is in opkomst. Helaas weten veel mensen niet goed wat het is, en waarom Ultra Fast Fashion milieuvervuiling in de hand werkt. DuurzameKeuzes.com informeert je graag. We wijzen niet met een vingertje, maar nodigen je uit om kritisch te kijken naar je koopgedrag en je zo in te zetten voor duurzamere consumptie.
Wat is Ultra Fast Fashion?
Ultra Fast Fashion is de nieuwste ontwikkeling in de mode-industrie, die nog verder gaat dan het al bekende fast fashion. Terwijl fast fashion al bekend was van het snel en zo goedkoop mogelijk produceren van kleding, zet Ultra Fast Fashion er nog een tandje bij. Het is de overtreffende trap van fast fashion. Nieuwe merken zoals Shein en Boohoo doen geen weken of maanden over hun productie, maar lanceren dagelijks nieuwe collecties op hun websites en in apps en voeden zo de vraag naar de nieuwste trends. De sleutel tot Ultra Fast Fashion is de on-demand productie, waarbij merken alleen items produceren die ze verwachten snel te verkopen. Dit zorgt ervoor dat ze maximale winst behalen, maar het leidt ook tot een verontrustende toename van wegwerpmode. Dit business model wordt gekenmerkt door overmatige productie en consumptie, met dramatische gevolgen voor het milieu en de samenleving.
De hoeveelheid Ultra Fast Fashion
Shein voegt naar schatting 1000 nieuwe items toe aan zijn website per dag(!). Terwijl er elke seconde al een vrachtwagen vol ongebruikte kleding wordt gedumpt in een derdewereldland. Ultra Fast Fashion is zo goedkoop omdat hun kleding wordt gemaakt door mensen die amper betaald krijgen, en al helemaal geen leefbaar loon. Hoge mate van vervuiling met gevaarlijke chemicalien is na onderzoek aangetroffen op kleding, schoenen en accessoires van Ultra Fast Fashion merken zoals Shein en Temu.
Gevolgen van Ultra Fast Fashion voor het milieu
De milieu-impact van Ultra Fast Fashion is aanzienlijk. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken van de vervuiling die deze industrie met zich meebrengt:
Overproductie en afval
Dacht je dat fast fashion al een probleem was voor het milieu, dan komt het grote broertje Ultra Fast Fashion met nog meer problemen. Omdat merken dagelijks nieuwe kledingstukken uitbrengen, produceren ze op massale schaal. Helaas wordt veel van deze kleding niet verkocht en eindigt als afval op grote afvalhopen. Bovendien zorgt de enorm lage prijs van deze kleding ervoor, dat kledingstukken als wegwerpproduct worden gezien. Dit heeft als gevolg dat consumenten vaker items weggooien na slechts een paar keer dragen. Wereldwijd zorgen we jaarlijks voor 92 miljoen ton textielafval op stortplaatsen. En een groot deel van het textielafval wordt gewoonweg verbrand. Door de snelheid van de Ultra Fast Fashion productie, wordt dit probleem alleen maar groter.
Gebruik van goedkope, niet-duurzame materialen
Kledingstukken die in de Ultra Fast Fashion industrie worden geproduceerd, worden heel vaak gemaakt van synthetische materialen zoals polyester en nylon. De stoffen zijn plasticsoorten die gemaakt worden van fossiele brandstoffen. Tijdens het dragen, wassen en als ze worden weggegooid zorgen ze voor microplastics, wat ernstige gevolgen heeft voor het leven in het water en mogelijk ook voor mensen. Bovendien kunnen gemengde synthetische stoffen niet of nauwelijk gerecycled worden.
De CO2-uitstoot van Ultra Fast Fashion
De productie van kleding, vooral in de Ultra Fast Fashion-sector, is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Kledingstukken worden vaak in lagelonenlanden geproduceerd, waarbij er sprake is van lange toeleveringsketens die gepaard gaan met vervuilende transportmethoden zoals vrachtwagens en schepen. De energie die nodig is om deze kleding te produceren, komt bovendien vaak uit niet-duurzame bronnen zoals steenkool, wat de ecologische voetafdruk verder vergroot. Hierdoor zorgt de productie van mode wereldwijd waarschijnlijk voor minimaal 2% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Schokkend!
Waterverbruik en vervuiling
De mode-industrie in het algemeen staat al bekend om haar enorme waterverbruik. Vooral bij de teelt en productie van katoen en het verven van stoffen worden enorme hoeveelheden water gebruikt. Bovendien vindt veel van de productie plaats in landen waar toegang tot schoon water al schaars is. Ultra Fast Fashion blijken vaak goedkope en chemisch intensieve kleurstoffen te gebruiken en lozen bovendien giftige afvalstoffen in lokale waterbronnen. Dit vervuilt het drinkwater en tast de biodiversiteit aan in de omgeving.
Sociale impact van Ultra Fast Fashion
Naast de milieuimpact door Ultra Fast Fashion heeft het op grote schaal produceren van goedkope kleding ook grote negatieve sociale gevolgen. De productie van Ultra Fast Fashion vindt meestal plaats in landen met lage lonen, waar arbeiders vaak onder erbarmelijke omstandigheden werken voor een hongerloon. Door de enorme druk om snel en goedkoop te produceren, worden werknemer uitgebuit en maken ze lange dagen in onveilige fabrieken zonder fatsoenlijke arbeidsrechten. Ook is niet uit te sluiten dat kinderarbeid voorkomt. Door Ultra Fast Fashion te kopen draag je hier als consument ongewild aan bij.
Gezondheidsproblemen van Ultra Fast Fashion
Naast de gevolgen voor het milieu en arbeiders is Ultra Fast Fashion ook niet zonder risico’s de voor consumenten die het kopen en dragen. Kledingstukken uit deze sector worden vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en nylon, die tijdens het productieproces chemisch worden behandeld met stoffen als formaldehyde en azo-kleurstoffen. Deze chemicaliën kunnen huidirritaties, allergische reacties en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Bovendien vinden consumentenorganisaties bij testen op schoenen en kleding van Ultra Fast Fashion merken gevaarlijke chemische stoffen, zoals hormoonverstorende stoffen, op die artikelen, die in Europa vaak niet zijn toegestaan. Deze stoffen kunnen op lange termijn gezondheidsrisico’s meebrengen. Dat maakt het kopen van Ultra Fast Fashion ook nog een gezondheidsrisico om niet te licht over te denken.
Wat kun je zelf doen?
Het is duidelijk dat Ultra Fast Fashion een groot probleem is voor het milieu en de samenleving. Gelukkig kun je als consumenten het verschil maken tegen de vervuiling van Ultra Fast Fashion door bewustere keuzes te maken. Dit kan door te kiezen voor duurzame kledingmerken, tweedehands kleding te kopen of ruilen, en kleding te repareren in plaats van deze weg te gooien. Ook is het belangrijk om ons aankoopgedrag aan te passen en te investeren in tijdloze kledingstukken van hoge kwaliteit in plaats van voortdurend in te spelen op de laatste trends.
Hoe zorgt Ultra Fast Fashion voor milieuvervuiling?
In dit stuk hebben we uitvoerig stil gestaan bij de problemen van Ultra Fast Fashion door massaproductie, het gebruik van schadelijke materialen en de hoge CO2 uitstoot van de industrie. Hierdoor zorgt Ultra Fast Fashion voor een versnelling van de problemen die al aanwezig waren in de Fast Fashion-industrie. Ultra Fast Fashion draagt zo op veel manieren bij aan milieuvervuiling. Door bewustere keuzes te maken en niet te kiezen voor wegwerpkleding kun je als consument helpen om de impact van de mode-industrie op het milieu te verminderen en een meer duurzame toekomst te creëren.
Meer duurzame kledingtips?
- Tweedehands kledingplatformen: oplossing of onderdeel van het probleem?
- Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop?
- Zo kies ik een kledingstuk voor mijn capsule wardrobe
- 10 manieren om oude kleding te gebruiken
- Duurzamere kledingkast; mijn ervaring met de ketting kledingruil
Foto’s door Waldemar, Erik Mclean, en Fujiphilm via Unsplash
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.