Restjesbouillon maken

Groenterestjes hoef je niet weg te gooien. Je maakt er de lekkerste groentebouillon van. Deze restjesbouillon van snijrestjes en kleine stukjes groenten die ik anders weg zou gooien is heerlijk in soepen, sauzen en andere gerechten.

Zelf groentebouillon maken

Groentebouillon maken zorgt ervoor dat ik gekochte groenten volledig kan gebruiken. Ik hoef minder bouillonpoeder te kopen, dus het bespaart met geld. Ook heb ik minder afval door het gebruik van groentenrestjes en het minder kopen van bouillonpoeder. Daarnaast geeft het ook een heerlijke smaak aan je soep (zoals mijn Minestronesoep of pompoensoep) en andere gerechten.

Restjesbouillon maken is erg gemakelijk
Restjesbouillon maken is erg gemakelijk

Bewaar je groenterestjes

Bouillon van je snijafval van groenten maken is erg gemakkelijk. Als ik groenten ga bereiden voor het koken, was ik ze van tevoren goed. Ik verwijder de delen die we niet opeten, zoals uienschillen, donkere groen van prei, stelen en blad van bloemkool, stronk van de bleekselderij en de onderste stukjes van wortelen. Dit snijafval leg ik apart.

Lees ook: Tips tegen voedselverspilling, deel 1 en deel 2

Diepvries

Ik heb zelden na één dag genoeg restjes groenten om bouillon van te maken. Daarom bewaar ik de groentenafval restjes in een bakje in de vriezer tot het vol is. Telkens als ik gekookt heb, gaan de groentenresten niet de GFT-bak in, maar in het bakje in de vriezer.

Groentebouillon maken van restjes
Groenterestjes bewaar je in de diepvries

Hoe maak je groentebouillon van restjes?

Als je soep of stoofschotel maakt waarvoor bouillon nodig is, haal je de groenterestjes uit de vriezer. Vaak gaan daar de snijrestjes van de huidige maaltijd bij. De (bevroren) groenten doe ik in een ruime pan met koud water totdat de groenten net onder water staan. Dan breng ik het water aan de kook. Ik laat de groenterestjes zo’n 20 minuten koken. Daarna giet ik het kookvocht door een zeef. De overgebleven, afgekoelde groenteresten gaan dan in bokashi of GFT, maar ze kunnen ook prima bij het compost. De bouillon is klaar voor gebruik in stoofgerechten en soepen. Ik schenk de groentebouillon in hergebruikte glazen flessen, waarin ik ze ook invries.

Lees ook: Duurzame lifehack: glazen potten in de vriezer gebruiken

Gebruik jij weleens iets wat door anderen als afval wordt gezien? Deel het met me via @duurzamekeuzes op social media.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

5 Reacties

  1. Ik maak ook restjesbouillon. Heerlijk vers, op dezelfde wijze. Steeltjes van kruiden uit mijn tuin vries ik ook in. En verder alles wat maar kan.
    Wat mij in dat artikel verbaasde, was dat jij de stronk en bladeren van bloemkool weggooi ipv te gebruiken. Wist je dat daar veel vitamines in zitten? Ik maak daar gebonden bloemkoolsoep van. Hardstikke lekker en weer minder weggegooid. Verder een prima artikel en blog. Bedankt voor jouw tips

    1. Hi Patricia, die delen gaan juist door de bouillon. De steel gaat trouwens in veel gevallen gewoon door het eten. ?

  2. […] je minder wilt weggooien. Denk bijvoorbeeld aan het invriezen van groenteresten om er vervolgens bouillon van te maken, en ga fermenteren om groenten langer houdbaar te maken. Neem je lunch mee in een […]

  3. Sinds enige tijd maak ik zelf ook mijn groentebouillon. Dat is geboren uit noodzaak omdat ik tegenwoordig natriumbeperkt moet eten. Het valt me trouwens op, dat er op verschillende websites verschillende lijstjes staan met ‘groente-snijdsels’ die je voor bouillon trekken kunt gebruiken. Soms spreken doe elkaar tegen zo lijkt het. Op de meeste komt bladeren van de bloemkool niet voor. Misschien zou het een goed idee zijn om op jullie wegdoet een wat groter lijstje te zetten met alle gewoon verkrijgbare groenten in Nederland wat je wel voor bouillon trekken kunt gebruiken en wat niet. Soms is het namelijk ook verwarrend: restjes van kooolsoorten worden afgeraden vanwege de bittere smaak. maar… hoe zit het dan met afsnijdsels van Brocoli, broccoli en spruitjes om maar wat noemen. Nu moet je heel wat wat websitebezoek ‘afstruinen’ om een goed overzicht te krijgen. Op sommige lijstjes staan bijvoorbeeld ook de randjes van kaasplakken, op andere weer niet. Wat ik zelf wel als tip heb:
    Een slowcooker Crockpot is perfect om bouillon te trekken, omdat je verder niet in de buurt hoeft te blijven; de tijdelijk houdt het in de gaten.

  4. […] aan de kook wordt gebracht, waarna het vervolgens rond of net onder kooktemperatuur blijft trekken. Na het zeven kan de bouillon in glazen flessen en potten de vriezer […]

Laat een reactie achter

Lees ook...

%d bloggers liken dit: