voeding, zerowaste

Gooi groentenrestjes niet weg: maak er restjesbouillon van!

Regelmatig maak ik restjesbouillon. Restjesbouillon is groentenbouillon van snijrestjes en kleine stukjes groenten die ik anders weg zou gooien.

Restjesbouillon maken zorgt ervoor dat ik gekochte groenten volledig kan gebruiken. Ik hoef minder bouillonpoeder te kopen, dus het bespaart met geld. Ook heb ik minder afval door het gebruik van groentenrestjes en het minder kopen van bouillonpoeder. Daarnaast geeft het ook een heerlijke smaak aan je soep (zoals mijn Minestronesoep) en andere gerechten.

Groentenrestjesbouillon maken is heel gemakkelijk
Groentenrestjesbouillon maken is heel gemakkelijk

Bouillon van je snijafval van groenten maken is erg gemakkelijk. Als ik groenten ga bereiden voor het koken, was ik ze van tevoren goed. Ik verwijder de delen die we niet opeten, zoals uienschillen, donkere groen van prei, stelen en blad van bloemkool, stronk van de bleekselderij en de onderste stukjes van wortelen. Dit snijafval leg ik apart.

Diepvries

Ik heb zelden na één dag genoeg restjes groenten om bouillon van te maken. Daarom bewaar ik de groentenafval restjes in een bakje in de vriezer tot het vol is. Telkens als ik gekookt heb, gaan de groentenresten niet de GFT-bak in, maar in het bakje in de vriezer.

Als ik soep of stoofschotel maak waarvoor ik bouillon nodig heb, haal ik mijn groentenrestjes uit de vriezer. Vaak gaan daar de snijrestjes van de huidige maaltijd bij. De (bevroren) groenten doe ik in een ruime pan met koud water totdat de groenten net onder water staan. Dan breng ik het water aan de kook. Ik laat de groentenrestjes zo’n 20 minuten koken. Daarna giet ik het kookvocht door een zeef. De overgebleven groentenresten gaan dan in onze GFT kliko, maar ze kunnen ook prima bij het compost. De bouillon is klaar voor gebruik in stoofgerechten en soepen. ⠀

Gebruik jij weleens iets wat door anderen als afval wordt gezien?

Maak restjesbouillon | Duurzamekeuzes.cm
Maak restjesbouillon | Duurzamekeuzes.cm

Geef een reactie