Hoe ga je om met kritiek op je duurzame keuzes?

Hoe ga je om met kritiek op je duurzame keuzes?
Hoe ga je om met kritiek

Mag je bloggen over duurzaamheid als je drie kinderen hebt? Mag je protesteren voor een beter klimaatbeleid als je zeemansvrouw bent? Kun je wel praten over duurzame keuzes als je zelf in een ruime twee-onder-een kap woont zonder warmtepomp of dakisolatie? Hoe ga ik om met kritiek op mijn duurzame keuzes?

Hoe ga je om met kritiek op duurzame keuzes?

Reacties

Online je kop boven het maaiveld uitsteken, zorgt er ook voor dat je botte en zelfs negatieve reacties kunt verwachten. Want wie ben ik? En hoezo durf ik tips te geven terwijl ik zelf ook fouten maak. Ik rij auto, heb weleens gevlogen, en at tot voor kort dagelijks vlees. Bovendien typ ik dit op mijn GSM, gemaakt met kostbare metalen die misschien wel door kinderen gedolven zijn. Allemaal waar. En het laat me niet onberoerd, moet ik eerlijk zeggen. Want de kritiek is niet onterecht. Ik maakte niet altijd duurzame keuzes in het verleden. En ik zal ook in de toekomst keuzes maken, die wellicht beter kunnen.

Eerlijkheid

Het is niet mijn bedoeling anderen te vertellen hoe ze moeten leven. Het is niet mijn bedoeling het beeld te scheppen dat mijn keuzes altijd de beste zijn. Mijn intenties zijn gericht op verbetering van mezelf en mijn acties. Ik wil eerlijk kunnen zijn over mijn leven en de keuzes die ik maak. Ik wil bétere keuzes maken, ook al zal ik soms falen. Ik ga graag de discussie aan, want van een eerlijke dialoog word ik niet slechter.

Hoe ga je om met kritiek
Hoe ga je om met kritiek

Verschil

Ook al heb ik ook mijn tekortkomingen. Ik hoop te inspireren. Dat doe ik ook door mijn blinde vlekken en valkuilen te delen. Door mijn minder goede keuzes te laten zien, hoop ik dat anderen betere keuzes kunnen maken. Ik laat zien wat mijn keuzes zijn om te laten zien hoeveel vrijheid, vreugde en hoop ik eruit put. Dat doe ik om de verbinding met anderen te vinden met dezelfde doelen. Dat doe ik omdat ik geloof dat iedereen het verschil kan maken. Dat doe ik omdat ik geloof dat elke stap er één is. Dat doe ik omdat niet perfectie, maar vele kleine stappen samen de wereld veranderen.

Kritiek

Ik lees graag opmerkingen, reacties en kritiek, ook op mijn duurzame keuzes. Ook al kriebelt, jeukt of steekt het soms. Het zorgt ervoor dat ik mijn eigen keuzes kritisch blijf bekijken om ze nóg beter te maken. Dankjewel voor jullie opbouwende kritiek, je ongezouten mening en je complimenten! Samen zorgen we voor een beweging richting een schonere en eerlijke wereld mét een groene toekomst!

Hoe ga jij om met kritische vragen op je eigen duurzame keuzes?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

3 reacties op “Hoe ga je om met kritiek op je duurzame keuzes?

  1. Heel herkenbaar en To the point! Voor mij gaat het ook om kleine stapjes in de goede richting te zetten en soms fouten maken en soms ook gewoon weten dat het nog niet OK is, maar de stap (nog) niet kunnen zetten en dat is gewoon OK

  2. Beter inconsequent het goede doen dan consequent het verkeerde Hou ik mezelf voor ogen als ik net dit thema worstel.

Laat een reactie achter