Mijn vegetarisch achterhoofdlijstje

Toen we kozen om vegetarisch te gaan eten, was dat best lastig. Het moeilijkst aan een nieuw eetpatroon krijgen vond ik het koken. Ik moest een vegetarisch achterhoofdlijstje krijgen. Je weet wel, dat lijstje recepten dat in je hoofd opkomt als je bedenkt wat je gaat koken.

Meer vega eten

Toen ik me begon te verdiepen in duurzamer leven, kwam het verkleinen van onze vleesconsumptie als één van de eerste dingen naar voren. Voor de gemiddelde Nederlander staat vlees eten op nummer 2 van de Impact Top 10 (Leestip: De Verborgen Impact) en dat was ook voor ons gezin zo. We kozen ervoor om minder vlees te gaan eten, om onze CO2-voetafdruk op de planeet te verkleinen.

Meer tips voor duurzaam eten: 5 tips voor duurzame keuzes op je bord

Risotto rosso
Risotto rosso

Achterhoofdlijstje

Vlees laten staan vond ik niet eenvoudig. Ik ben opgevoed als echte vleeseter. Ik vind het nog steeds erg lekker. Plus; het omgooien van je voedingspatroon is gewoon erg lastig. Gewoontes van jaren slijten slecht. We moesten met ons gezin dus actief aan de slag om ons voedingspatroon te veranderen. Vooral het standaard lijstje van recepten in mijn achterhoofd moest anders. Dat achterhoofdlijstje zijn de recepten, die bij me opkomen als ik thuis of in de supermarkt bedenk wat ik moet koken. Het achterhoofdlijstje bestaat bij mij uit recepten waarvan ik de ingredienten ken. Het achterhoofdlijstje heeft recepten die ik gemakkelijk kan bereiden zonder een kookboek erbij te hoeven pakken. Ik denk dat de meeste mensen wel zo’n lijstje hebben. En dat lijstje veranderen, daar zat wat mij betreft de sleutel tot succes. Ik hou van koken en uitproberen, dat maakt het wel makkelijker. Maar met een vijfkoppig gezin een nieuw achterhoofdlijstje recepten krijgen is een uitdaging.

Uitproberen

Het proberen van nieuwe producten is belangrijk als je je voedingspatroon wil veranderen. Uitvinden wat we lekker vinden aan vleesvervangers of vegetarische gerechten. Ik leende kookboeken van de bibliotheek, las recepten van kookblogs en online recepten databases zoals Allerhande. Ik vind het sowieso leuk om nieuwe recepten te proberen. Dus deze uitdaging was me op het lijf geschreven. Ik mislukte soms schaamteloos als een of meerdere gezinsleden het gerecht of product vies bleken te vinden. Ik probeerde nog eens, en nog eens en nog eens. Na anderhalf jaar heb ik mijn achterhoofdlijstje grotendeels veranderd in gerechten die vegetarisch zijn of zelfs helemaal plantaardig. Daardoor begint vegetarisch eten nu een (nieuwe) gewoonte te worden. En heb ik zelden behoefte aan het koken met vleesproducten.

Lees ook: Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Regenboog ovenschotel met vegan chorizo
Regenboog ovenschotel met vegan chorizo

Meatless Monday

Voor de meeste mensen is het een grote sprong om van vleesester naar vegetariër te gaan. Doe het dus in kleine stapjes. Probeer eens een avondmaaltijd te veranderen. Probeer dit dan elke week één dag te doen; voer bijvoorbeeld een Meatless Monday in. Als dat goed gaat en je lekkere recepten hebt gevonden, dan kun je dit uitbreiden. Maak die recepten wat vaker, en krijg een nieuw vegetarisch achterhoofdlijstje. En blijf proberen. Tot je nieuwe eetpatroon jou bevalt, want uiteindelijk zijn duurzame keuzes het beste vol te houden als ze gewoonte worden en als je er zelf voor kiest.

Recepten van mijn achterhoofdlijstje

Onze familie klassiekers, die het altijd goed doen op tafel:

Heerlijke chili sin carne

Vega pasta bolognese met linzen

Risotto rosso met paprika en tomaat

Welke achterhoofd recepten staan bij jou regelmatig op tafel?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

2 Reacties

  1. Inderdaad! Ik kan het alleen maar beamen dat kleine stapjes de beste methode zijn! Wij eten zo 2 keer per week vegetarisch! Je kan op mijn blog ook nog receptenideetjes vinden als je wil http://www.vicistan.home.blog
    Grtjs Sara

    1. Wat tof! Nieuwe recepten zijn altijd welkom. Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...