Meer vega eten? Mijn vegetarisch achterhoofdlijstje

Meer vega eten? Mijn vegetarisch achterhoofdlijstje

Toen we kozen om vegetarisch te gaan eten, was dat best lastig. Het moeilijkst aan een nieuw eetpatroon krijgen vond ik het koken. Ik moest een vegetarisch achterhoofdlijstje krijgen. Je weet wel, dat lijstje recepten dat in je hoofd opkomt als je bedenkt wat je gaat koken.

Meer vega eten

Toen ik me begon te verdiepen in duurzamer leven, kwam het verkleinen van onze vleesconsumptie als één van de eerste dingen naar voren. Voor de gemiddelde Nederlander staat vlees eten op nummer 2 van de Impact Top 10 (Leestip: De Verborgen Impact) en dat was ook voor ons gezin zo. We kozen ervoor om minder vlees te gaan eten, om onze CO2-voetafdruk op de planeet te verkleinen.

Meer tips voor duurzaam eten: 5 tips voor duurzame keuzes op je bord

Heerlijke chili sin carne | Duurzamekeuzes.com
Heerlijke chili sin carne | Duurzamekeuzes.com

Achterhoofdlijstje

Vlees laten staan vond ik niet eenvoudig. Ik ben opgevoed als echte vleeseter. Ik vind het nog steeds erg lekker. Plus; het omgooien van je voedingspatroon is gewoon erg lastig. Gewoontes van jaren slijten slecht. We moesten met ons gezin dus actief aan de slag om ons voedingspatroon te veranderen. Vooral het standaard lijstje van recepten in mijn achterhoofd moest anders. Dat achterhoofdlijstje zijn de recepten, die bij me opkomen als ik thuis of in de supermarkt bedenk wat ik moet koken. Het achterhoofdlijstje bestaat bij mij uit recepten waarvan ik de ingredienten ken. Het achterhoofdlijstje heeft recepten die ik gemakkelijk kan bereiden zonder een kookboek erbij te hoeven pakken. Ik denk dat de meeste mensen wel zo’n lijstje hebben. En dat lijstje veranderen, daar zat wat mij betreft de sleutel tot succes. Ik hou van koken en uitproberen, dat maakt het wel makkelijker. Maar met een vijfkoppig gezin een nieuw achterhoofdlijstje recepten krijgen is een uitdaging.

Uitproberen

Het proberen van nieuwe producten is belangrijk als je je voedingspatroon wil veranderen. Uitvinden wat we lekker vinden aan vleesvervangers of vegetarische gerechten. Ik leende kookboeken van de bibliotheek, las recepten van kookblogs en online recepten databases zoals Allerhande. Ik vind het sowieso leuk om nieuwe recepten te proberen. Dus deze uitdaging was me op het lijf geschreven. Ik mislukte soms schaamteloos als een of meerdere gezinsleden het gerecht of product vies bleken te vinden. Ik probeerde nog eens, en nog eens en nog eens. Na anderhalf jaar heb ik mijn achterhoofdlijstje grotendeels veranderd in gerechten die vegetarisch zijn of zelfs helemaal plantaardig. Daardoor begint vegetarisch eten nu een (nieuwe) gewoonte te worden. En heb ik zelden behoefte aan het koken met vleesproducten.

Lees ook: Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Krokante tofu met teriyakisaus
Krokante tofu met teriyakisaus

Meatless Monday

Als jij je eetpatroon wat duurzamer wil maken, is het dus belangrijk je te bedenken dat je je achterhoofdlijstje wil veranderen. Voor de meeste mensen is het een megasprong om van vleesester naar vegetarisch te gaan. Doe het dus in kleine stapjes. Probeer eens een vegetarische avondmaaltijd. Probeer dit dan elke week één dag te doen; voer bijvoorbeeld een Meatless Monday in. Als dat goed gaat en je lekkere recepten hebt gevonden, dan kun je dit uitbreiden. Maak die recepten wat vaker, en krijg een nieuw vegetarisch achterhoofdlijstje. En blijf proberen. Tot je nieuwe eetpatroon jou bevalt, want uiteindelijk zijn duurzame keuzes het beste vol te houden als ze gewoonte worden en als je er zelf voor kiest.

Tips

Meer tips om meer vegetarisch of plantaardig te gaan eten en mijn favo recepten vind je bijvoorbeeld bij; de Hippe Vegetarier, Lisagoesvegan, Green Kitchen Stories, Veg van River Cottage, de Vegetariersbond en de VeggieChallenge van Proveg.

Hoe bewust eet jij vlees? Eet jij minder vlees vanwege klimaatverandering?

Vaker vega koken? Tips | Duurzamekeuzes.com
Vaker vega koken? Tips | Duurzamekeuzes.com

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

2 Comments on “Meer vega eten? Mijn vegetarisch achterhoofdlijstje

Geef een reactie