, ,

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

Als klimaatcoach praat ik veel met anderen over het klimaat. Maar een klimaatgesprek met onze jongens hebben we niet vaak. Met het voorlezen van (prenten)boeken vinden we een fijne manier om ze op een kindvriendelijke manier meer te leren over duurzaamheid. Ik tip je de leukste kinderboeken over duurzame keuzes.

Praten over klimaatverandering of milieu met je kind

Praten over klimaatverandering of het milieu met je kleintje is best lastig. Je wilt ze niet opzadelen met verdriet of zorgen over grote wereldproblemen. Omdat ik zelf erg veel bezig ben met duurzaamheid en het milieu, wordt het onderwerp ook besproken thuis aan tafel. Als de jongens vragen hebben, beantwoorden mijn man en ik ze natuurlijk graag. Maar we vinden het belangrijk om het niet te zwaar te maken voor ze. Grote zorgen horen niet bij (kleine) kinderen, vinden we.

Het goede voorbeeld geven met duurzame keuzes

Als het gaat om duurzame keuzes is het goede voorbeeld geven het allerbelangrijkst. We zijn zuinig met water, eten geen vlees, en kopen vaker tweedehands dan nieuwe dingen. Deze dingen zijn heel gewoon in ons gezin. Maar soms blijkt dat onze kinderen niet altijd weten waarom we dat doen. Doordat we het ‘voorleven’ is het gewoonte (geworden), maar weten de jongens niet altijd dat daar een doordachte reden achter zit. Terwijl we eigenlijk wel graag vertellen wat we bewust duurzame keuzes maken. Dan is het heel fijn om met een leuk verhaaltje uit een kinderboek te vertellen waarom het zo belangrijk is om goed voor onze aarde te zorgen. Onze oudste leest zelf al heel goed, en zijn vragen worden ook beantwoord in boeken die hij kan lenen in de bibliotheek.

Lees ook: Dit doe je met oude boeken

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

Koos Koala

Onze jongens hebben een nieuw vriendje: Koos Koala. Wat een prachtig geïllustreerd boek is Koos zoekt een huis. Fijn om voor te lezen of zelf te lezen voor grotere kinderen. Koos raakt zijn huisje kwijt door ontbossing en moet op zoek naar een nieuw huisje. Dat vonden de jongens reuze zielig. Ze waren erg blij dat hij een nieuwe woonplek vind in het boek. Koos Koala is ook terug te vinden op Youtube met grapjes en leuke liedjes. Door Koos leren (kleine) kinderen dat we samen goed voor de aarde kunnen zorgen. Koos zoekt een huis is leuk om voor te lezen voor kinderen vanaf 3 jaar.

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes
Onze jongens vinden Koos Koala reuze leuke

Eentje maar

Laten zien dat zelfs de kleinste acties verschil maken, is met het boek Eentje maar van Tracey Corderoy heel gemakkelijk. Als neushoorn een papiertje op grond gooit, wordt de troep al snel een probleem voor het eerst zo perfecte Zonnestad. Gelukkig worden de problemen ook snel weer opgelost. Een leuk prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar.

De Klimaatjes

De Klimaatjes is serie prentenboeken voor kinderen vanaf 3 jaar. De boeken behandelen verschillende milieu-thema’s aan de hand van de avonturen van een groep dierenvrienden. Onze kleuter vind de avonturen van Mol, Muis, Egel, Duif, Uil, Vos en Kikker erg leuk. De boeken bevatten relatief korte verhaaltjes met kleurrijke mooie illustraties. Relatief grote problemen als klimaatadaptatie of plastic soep worden op een kinderlijk eenvoudige manier uitgelegd. Ook wordt meteen een oplossing gegeven waar kinderen ook aan kunnen bijdragen. Achterin elk boek staat ook een (knutsel)opdracht, die kinderen thuis met hun (groot)ouders kunnen doen om te helpen onze aarde groener en schoner te maken en houden. Er zijn zeven prentenboek van de Klimaatjes: Natte Voeten, Wat is het warm, Warme truien, Plasticsoep, Blij met een bij, Lekker donker, Kliekjesfeest en Afval in de bak. Deel 9 en 10 verschijnen in 2022. Voorlezen is leuk vanaf 3 jaar.

Lees ook: Kinderboek Afval in de bak – review

De leukste kindeboeken over duurzame keuzes
Ik lees graag voor over de Klimaatjes

De Lorax

De Lorax is een echte klassieker. Het beroemde boek van de Amerikaanse schrijver Dr. Suess, pseudoniem van Theodor Geissel, kwam uit in 1971, maar is 50 jaar later nog net zo actueel. De Lorax is volledig op rijm geschreven in prachtig taalgebruik, al maakt dat het voor de jongste lezers niet altijd begrijpelijk. De Lorax vertelt over de nadelen van altijd maar meer willen, en het gevaar van onze aarde en haar grondstoffen voor lief nemen. Het boek eindigt hoopvol dat iedereen, elk klein zaadje, het verschil kan maken. Voorlezen kan vanaf een jaar of 5.

Pluk redt de dieren

Onze jongens en wij houden van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Ook Pluk hebben we al vaak gelezen. Pluk redt de dieren is het vervolg op de klassieker Pluk van de PettefletI over het jongetje Pluk in zijn rode kraanwagentje. In dit boek ontmoet Pluk stoute flatgenoot Spijtebijt, die is opgegroeid bij griezelberen. Als de griezelberen een nieuw huis zoeken gaan ze op bezoek bij De Weerman en zijn grote kas met verschillende klimaten. Helaas veroorzaakt Spijtebijt een ongeluk. Dieren uit het ene klimaat komen daardoor in de kas van het andere klimaat terecht. Aan Pluk de taak om ze te redden, terwijl De Weerman de kas repareert. Onze oudste was zo enthousiast over het boek, dat hij met carnaval zelfs als Spijtebijt verkleed ging. Echt een leestip! Pluk redt de dieren lees je voor aan kinderen vanaf 5 jaar.

Mr Finney en de andere kant van het water

Mr. Finney is een uitvinder, die graag anderen helpt. In Mr Finney en de andere kant van het water komt hij dieren op een zinkend eiland te hulp. Samen met zijn vrienden Pinky Pepper en Flingo gaat hij op zoek naar de oorzaak van het stijgende water. De dieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen om te helpen. Mr Finney en de andere kant van het water is een modern sprookje met prachtige tekeningen van Sieb Posthuma. Je kunt het voorlezen aan kinderen vanaf 5 jaar. Kinderen kunnen het zelf lezen vanaf groep 3 (AVI E3).

Foeksia redt de natuur

Paul van Loon heeft met miniheksje Foeksia een personage gemaakt dat vele leeftijden aanspreekt. Daarom zijn de boeken leuk om voor te lezen, maar ook voor grotere kinderen leuk om zelf te lezen (AVI M4). In Foeksia redt de natuur ziet Foeksia dat een buslading kinderen het bos komt opruimen. Maar telkens als het schoon is, verschijnt er weer nieuwe troep. Foeksia gaat op zoek naar de boosdoeners. Een leuk boek om voor te lezen voor de kleintjes, en zelf lezen voor kinderen vanaf 7 jaar.

Dit is een goed gidsje

Marieke Eyskoot maakt duurzame en eerlijke acties voor een betere wereld voor kinderen leuk en inzichtelijk. Dit is een goed gidsje bevat interviews met bekende Nederlanders, lekkere vega(n) recepten en heel veel tips. Zo kunnen kinderen van 9 tot en met 13 jaar thuis, op school, en op reis leuke activiteiten doen die onze aarde fijner en groener maken en houden. Kinderen kunnen zelf aan de slag vanaf 9 jaar.

Palmbomen op de Noordpool

Heb je grotere kinderen, die meer geïnteresseerd zijn het hoe en waarom van klimaatverandering? Dan is Palmen op de Noordpool een duidelijk en mooi geïllustreerd boek om kinderen voor te lezen of zelf te laten lezen. Het behandelt de achtergrondinformatie over wat klimaatverandering is en hoe klimaatverandering in het verleden eruit zag. Ook behandelt het boek wat we kunnen doen tegen klimaatverandering en welke energiebron de toekomst heeft. Zinvol handelingsperspectief zonder schuldgevoel voor kinderen vanaf 10 jaar.

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

Dit zijn de kinderboeken die wij lazen over duurzame keuzes en echt tof vinden. Heb jij andere leestips voor ons? Ik ben heel benieuwd. Welke kinderboek over duurzame keuzes lees jij graag? Reageer hieronder of op Instagram @duurzamekeuzes .

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg ook op Instagram volg je me voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *