Recept: zelfgemaakte sinaasappel marmelade

Weinig is zo lekker als zelfgemaakte sinaasappel marmelade. Ik maak deze sinaasappel marmelade in een hooimadam; lekker energiezuinig! Marmelade vind ik zo heerlijk op een geroosterde boterham, met plantaardige kaas, bij of in gebak scones, pannenkoeken, cake of toetjes.

Zelfgemaakte marmelade

Ik maakte niet zo vaak zelf sinaasappel marmelade, maar heb me voorgenomen om daar verandering in te brengen. Je weet precies wat er in je jam of marmelade zit. En het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld om te maken. Wel is het een tijdrovend werkje. Tel erop dat je zeker een paar uurtje bezig bent met het maken van marmelade. Daarvan is veel tijd wachttijd, dat wel.

Sinaasappelen van gebana

Sinaasappelen

Sinaasappelen zijn het hele jaar door te krijgen in Nederland, maar eigenlijk is het echt winterfruit. Europese sinaasappelen zijn in de herfst en winter van fruitboomgaarden in Spanje, Italië en Griekenland verkrijgbaar. Sinaasappelen van verder weg komen vaak uit landen als Tunesië, Egypte, Uruguay en Zuid-Afrika. De milieubelasting van het transport is relatief laag, zeker met de vrachtauto uit Zuid-Europa. Maar met de boot uit tropische landen zijn de hoeveelheden fruit per boot enorm, waardoor de milieubelasting ook meevalt. Ik kies graag voor biologische sinaasappelen, zeker voor dit recept, omdat de schil ook in het recept gaat. Voor marmelade worden traditioneel zure Sevilla sinaasappelen gebruikt. Dan heb je veel meer suiker nodig in je recept. Ik maak ze met gangbare handsinaasappelen.

“Zelf sinaasappel marmelade maken is gelukkig helemaal niet moeilijk.” – Mascha

Zelfgemaakte sinaasappel marmelade

Met het recept van deze sinaasappel marmelade heb je met minimale ingredienten een heerlijk resultaat. Ik maak deze marmelade met behulp van mijn zelfgemaakte hooimadam. Dat zorgt er niet alleen voor dat je de pan geen twee uur op het vuur hoeft te staan. Verder hoef je er niet bij te blijven. Heel gemakkelijk!

Deze zelfgemaakte sinaasappel marmelade is:
– eenvoudig te maken
– een heerlijke marmelade voor bij brood of toetjes
– leuk als zelfgemaakt cadeau
– plantaardig
– lactosevrij en koemelkvrij

Zelf sinaasappel marmelade maken is niet moeilijk

Zelfgemaakte sinaasappel marmelade

Mascha Bongenaar
Deze sinaasappel marmelade is eenvoudig zelf gemaakt. Het is een traktatie op een snee geroosterd brood.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Brits

Equipment

Ingrediënten
  

 • 1 kg biologische sinaasappelen
 • 100 ml citroensap
 • 1,5 kg geleisuiker

Instructies
 

 • Doe de hele sinaasappels met het citroensap in een grote pan en bedek met water (circa 1,5 liter)
 • Breng het water met de sinaasappelen aan de kook
 • Zet de pan in een (zelfgemaakte) hooimadam en laat circa 2 uur staan tot je met een vork makkelijk door de schil prikt. Heb je geen hooimadam, laat de pan dan op heel laag vuur 2 uur sudderen.
 • Giet de sinaasappel af en bewaar het kookvocht
 • Doe het kookvocht terug in de pan.
 • Laat de sinaasappels afkoelen tot je ze kan vastbakken en snijd ze doormidden.
 • Schep met een lepel het vruchtvlees uit de sinaasappelen in de pan met kookvocht en breng aan de kook.
 • Zeef de vloeistof en en druk het vruchtvlees door een paseerzeef, of gebruik een gewone zeef met een lepel.
 • Doe de vloeistof terug in de pan, voeg de suiker toe en breng weer aan de kook. Blijf roeren om de suiker te laten oplossen.
 • Snijd intussen de sinaasappelschil in dunne reepjes met een scherp mes en voeg toe aan de pan.
 • Laat de marmelade 5 minuten borrelend doorkoken, zet het vuur uit en laat wat afkoelen
 • Steriliseer (hergebruikte) glazen potten: breng water aan de kook in de grote pan en leg hierin voorzichtig de schone potten. Laat het geheel een paar minuten doorkoken en haal de potten dan met een tang uit de pan. Laat ze ondersteboven drogen en afkoelen op een schone theedoek.
 • Vul de schone, gesteriliseerde potten met de hete marmelade. Doe de deksel erop en sluit af. Zet de potten ondersteboven terug op de theedoek, zodat de deksel vacuum trekken.

Notities

Potten sinaasappel marmelade blijven zeker 6 maanden goed. 
Trefwoord marmelade, sinaasappel
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat me weten hoe het smaakte!

Zelfgemaakte sinaasappel marmelade

Zo maak je in in een middagje je eigen heerlijke sinaasappel marmelade. En probeer jij dit recept uit? Laat het me dan weten op social media.

Meer maken met sinaasappel?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!