Een feestelijke én duurzame kersttafel doe je zo

Zo dek je een feestelijke én duurzame kersttafel

Kerstmis is het feest van samen zijn en samen eten. De geboorte van Jezus wordt in Nederland vooral gevierd met lekker eten samen met vrienden en familie. Daar hoort natuurlijk een vrolijk gedekte tafel bij. Ik geef je eenvoudige tips voor een feestelijke én duurzame kersttafel.

Kersttrends

Elk jaar zie ik het weer voorbij komen op sociale media als Instagram en Pinterest; de nieuwe kersttrends voor dit jaar! Was vorig jaar goud en rood nog hip, dit jaar moet alles anders en kiezen we voor natuurlijke materialen en natuurtinten. Of is blauw en zilver weer vervangen door bonte kleuren en kerstballen in de vorm van een cupcakes. Het kan allemaal niet gek genoeg, en we blijven maar kopen. Maar al die kersttrends hebben wel een enorme impact op de wereld waarin we leven. Spullen produceren kost grondstoffen, energie, transport en veel CO2 uitstoot. En dat terwijl kerstmis eigenlijk gaat om het vieren van nieuw leven in de Christelijke traditie en het vieren van nieuw licht in de Germaanse traditie. Gezellig samen zijn met familie en vrienden vinden veel mensen heel belangrijk; en doet het er dan echt toe welke kleur je kerstballen dit jaar hebben?

Dek je tafel met spullen die je al hebt
Dek je tafel met spullen die je al hebt

Minder spullen kopen

Spullen kopen heeft een enorme impact. Sterker nog; bij de gemiddelde Nederlander zorgen de spullen die we kopen voor het grootste aandeel in onze klimaat voetafdruk, zo rekende Babette Porcelijn uit in De Verborgen Impact. Consuminderen is daarom een van de meeste duurzame keuzes die je kunt maken. Dat geldt ook voor kerstmis. Dat geldt niet alleen voor het eten dat we serveren, maar ook voor die feestelijk gedekte kersttafel. Dat kan ook gezellig en mooi zijn met een kleinere voetafdruk. Ik help je op weg met een feestelijke en duurzame kersttafel.

Feestelijke en duurzame kersttafel

Met deze eenvoudige tips maak je een feestelijk gedekte kersttafel die niet alleen duurzaam is, maar ook nog budgetvriendelijk. Mijn lifehacks voor een duurzame kersttafel:

Gebruik wat je hebt

Kijk eens goed rond in je kasten en inventariseer wat je hebt. Kies je mooiste tafelkleed, servetten en servies voor je prachtig gedekte tafel. Het is heus niet nodig om een speciaal kerst-tafelkleed of servies te hebben. De tafeldecoratie zorgt dat je tafel in kerstsfeer komt.

Een mooi centerpiece maakt de tafel feestelijk
Een mooi centerpiece maakt de tafel feestelijk

Leen servies, tafelkleed of spullen

Heb je niet genoeg servies, bestek of glazen? Of wil je juist een keer iets anders? Leen servies, tafelkleed en decoratie bij je buurvrouw, moeder, of beste vrienden. Of vraag de gasten om allemaal zelf een bord of glas mee te nemen, zodat je zeker genoeg servies hebt. Wil je liever alles hetzelfde? Huur je servies bij een lokale dienstverlener. Huren scheelt je vaak ook nog afwassen.

Versier de tafel met eigen groen

Als tafelversiering is groen uit je eigen tuin een heel goed idee. Heb je geen tuin? Of geen mooie groene planten, vraag het dan eens lief aan de buurman of je een takje hulst, takjes bessen, dennentak of eucalyptus mag knippen. Of neem wat dennenappels en takjes mee uit het bos. Maak een mooi kerststuk als centerpiece, of versier elke servet met een ring van een groen takje. Wees creatief met touw, karton en linten. Ook kun je kerstballen en kaarsen op tafel zetten voor de mooiste decoratie. En Pinterest vind ik zelf altijd een fijne inspiratiebron voor meer ideeën.

Een feestelijke én duurzame kersttafel met veel groen uit eigen tuin
Een feestelijke én duurzame kersttafel met veel groen uit eigen tuin

Kies tweedehands

Wil je toch een ander servies, bestek of tafelversiering kiezen voor je speciale kerstdiner. Ga voor tweedehands! De kringloop ligt vol met servies, serveerschalen, bestek en glazen. En ook op Marktplaats en Vinted vind je mooie serviezen, tafelkleden en decoratie. Begin op tijd met zoeken naar mooie spullen, zodat je tijd genoeg hebt om het op te halen (of te laten verzenden).

Lees ook: 10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Kies herbruikbare en natuurlijk materialen

Kies je liever voor nieuwe spullen voor je feestelijke kersttafel, ga dan voor herbruikbare en natuurlijke materialen. Materialen als (bio) katoen en linnen zijn duurzame keuzes voor tafelkleed en servetten. Servies van emaille, aardewerk of glas blijven lang mooi en zijn recyclebaar.

Ga voor natuurlijke of LED-kaarsen

Een feestelijke duurzame kersttafel is helemaal compleet met een kaars op tafel. Voor de brandveiligheid en met kleine kinderen kies ik zelf graag voor LED-kaarsen. Die gaan jaren mee en gebruiken amper batterijen. Liever echt kaarsen? Kies natuurlijke kaarsen of waxinelichtjes in plaats van paraffinekaars gemaakt van aardolie. Er is ruime keuze in kaarsen van bijenwas of vegan sojawas, koolzaad- of raapzaadwas.

Een feestelijke en duurzame kersttafel doe je zo

Met duurzame keuzes draag je met je feestelijke kersttafel bij aan een groene kerst en niet aan meer consumeren. Mooie keuzes voor het milieu en meer aandacht voor gezellig samen zijn geeft een extra warm gevoel deze kerst.

Hoe dek jij deze kerst je feestelijke en duurzame kersttafel?

Meer zien van mijn duurzame keuzes? Volg me ook op Instagram @duurzamekeuzes 

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Kersttafel foto’s van Libby Penner via Unsplash

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Meer kerst artikelen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *