2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!

2.000 kWh met 5 personen

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt volgens Nibud 3.000 kWh per jaar. Voor een 5-persoons huishouden, zoals wij hebben, is dat 4.375 kWh per jaar. Maar dat is niet wat wij verbruiken. Al jaren is ons energieverbruik rond de 2.000 kWh per jaar met ons 5 persoons huishouden. Ik leg je graag uit hoe wij dat doen.

Wonen en energie

Ambitie in Nederland is dat in 2050 alle inwoners in een energieneutraal huis moeten wonen. Voor huiseigenaren met een ouder huis, zoals wij, kan dat hoge investeringen betekenen. Er zullen investeringen gedaan moeten worden in isolatie, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Maar voordat we dure aanpassingen aan ons huis gaan doen, is het bestuderen van ons consumptiegedrag heel belangrijk. Een belangrijke stap om te nemen: onze energieconsumptie moet omlaag. Want de groenste energie is de energie die je niet verbruikt.

2.000 kWh met 5 personen?

Al jaren is ons energieverbruik als gezin veel lager dan het gemiddelde in Nederland. Wij gebruiken namelijk zo’n 2.000 kWh per jaar, terwijl een gemiddeld vergelijkbaar huishouden zo’n 4.375 kWh verbruikt. Heb jij een gemiddeld energieverbruik en wil je dat halveren, net als ons electriciteitsverbruik. Ik geef je graag tips.

2.000 kWh met 5 personen
2.000 kWh met 5 personen

1. Vermijd energieslurpende apparaten

De belangrijkste reden voor ons lage energieverbruik is het aantal electrische apparaten dat we hebben, of eigenlijk niet hebben. Wij hebben (relatief) weinig electrische apparaten in huis. Uiteraard hebben we huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, stofzuiger en televisie. En ik vermoed dat we, als onze kinderen ouder worden, wellicht meer apparaten gaan gebruiken. Maar voorlopig is het niet aan de orde. We hebben geen espressomachine, geen satellietontvanger, geen DVD recorder, geen kokend-water kraan, geen airco. Deze apparaten verbruiken veel electriciteit. Milieucentraal maakte een lijstje van deze energieslurpers. Deze apparaten vaker uitschakelen, of proberen zonder deze apparaten te leven, verlaagt je energieconsumptie aanzienlijk.

We zetten onze apparaten uit als we ze niet gebruiken. De meeste electrische apparaten die we hebben, hebben geen stand-by knop, maar gaan helemaal uit. Dat scheelt heel wat energie. Je kunt ook een contactdoos met een aan/uit knop gebruiken als je stand-by standen wil voorkomen.

We zetten onze tweede koelkast uit. Jarenlang hadden we een bier-koelkast in huis. Daarin stond voornamelijk bier, zoals de naam al zegt, en wat frisdrank. De laatste jaren zijn we steeds minder (tot geen) frisdrank gaan drinken. Maar die koelkast stond nog steeds aan. Echt een beetje een blinde vlek voor mezelf. Dus heb ik de stekker eruit getrokken. Bier leggen we in onze koelkast in de keuken. En mochten we eens een feestje geven, kan de koelkast ook voor een dagje gewoon weer aan!

We hebben geen pc, maar mijn man en ik gebruiken wel onze (werk)laptop thuis. Een laptop heeft een lager electriciteitsverbruik dan een pc. Wij laten onze laptops niet aan staan als we deze niet gebruiken, ook niet op slaapstand. Moderne laptops starten in een paar tellen weer op, dus het is niet nodig om ze op slaapstand te zetten.

2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!
Een volle wasmachine is zuiniger

2. Bespaar op je was

We kochten een zuinige wasmachine met B label (voormalig A++ label). Daar zit een grote energiebesparing. Wist je dat de impact van je apparaten meer zit in het energieverbruik dan in de productie? Vervangen is dus een duurzame keuze bij oude apparaten, zoals wasmachines en koelkasten.
We wassen op 30 of 40 graden. De meeste was wordt prima schoon op die temperaturen. Daarnaast gebruiken we ook de eco-stand. Dan duurt de was wel een aantal uren; de machine neemt de tijd om het water langzaam op te warmen en de was draait vaker om het toch schoon te krijgen op de lagere temperatuur. Dit scheelt veel energie.

We laten de wasmachine altijd met een volle trommel wassen om te besparen. Zelfs met een uitgedunde kledingkast is dat geen probleem met vijf personen. Er is slechts een handbreedte vrije ruimte nodig aan de bovenkant van de trommel om je was goed te laten bewegen. En een wasmachine met volle trommel wast ook nog eens schoner. Win-win!

Als het even kan drogen we onze was aan de waslijn. In de herfst en winter doen we dat op onze zolder. Er is voldoende ventilatie op zolder om de was goed te drogen op een rek. In de lente en zomer hangen we de was fijn buiten aan de wasmolen. Wist je dat de droger gebruiken ongeveer 50 cent per keer kost. Snel bespaard, toch?

Als we teveel was hebben, en te weinig tijd, gebruiken we wel onze wasdroger. De oude wasdroger vervingen we voor een droger met energielabel A+++ net voordat onze derde zoon werd geboren. Dat merkten we meteen aan onze energierekening.

Lees ook: Duurzame keuzes voor de was

3. Zet de vaatwasser op lage temperatuur

Onze vaatwasser heeft geen eco-stand. Maar we wassen de afwas wel altijd op 50 graden. Af en toe draaien we een heet programma om verstopping van de filters en leidingen tegen te gaan. Maar zelfs op 50 graden heb ik, zonder voorspoelen, nooit last van vieze vaat na het programma.

Heeft jouw vaatwasser wel een eco-stand, gebruik die dan. Of was natuurlijk met de hand af. Want dat is altijd duurzamer, tenzij je onder een lopende kraan afwast.

4. Bespaar op je verlichting

We vervingen zoveel mogelijk lampen voor LED-lampen. Maar nog belangrijker: we zetten lampen uit als we niet in een kamer zijn. Het klinkt als een schot voor open doel, maar hoe vaak staat je keukenlamp nog aan terwijl je er niet bent. Of je lamp in de hal, omdat dat gezelliger staat. Voor ons toilet installeerden we een beweginsensor, zodat de kinderen ook daar het licht niet vergeten uit te zeten. Zo maken we onszelf (lees: de kinderen) gemakkelijk de lampen niet vergeten uit de doen.

Noteer het!

Wil je meer inzicht in je electriciteitsverbruik; noteer het! Maak een overzicht van je verbruik door regelmatig je meterstanden te noteren. Steeds meer energieleveranciers bieden je online of in een app een overzicht aan van je energieverbruik. Hierdoor kun je heel gemakkelijk zien hoeveel electriciteit je per week, per maand of per jaar verbruikt.

2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!
Zonnepanelen maak je beter ook af en toe schoon

Zonnepanelen

Drie jaar geleden investeerden we in zonnepanelen. Het dak aan de achterzijde van ons huis ligt pal op het zuiden, wat het een ideaal dak maakt voor zonnepanelen. We kochten 9 panelen die ons voorzien van 110% van ons gebruik. Dit is genoeg om eventuele groei van ons energieverbruik op te vangen, zo schatten we. Het gebruik dat we momenteel hebben wordt dus volledig opgevangen door onze eigen zonnepanelen, en we leveren wat overcapaciteit terug aan het electriciteitsnet (netto). Dankzij de salderingsregeling is dit financieel ook heel gunstig momenteel.

2.000 kWh met 5 personen

Alle bovenstaande tips zorgen dat ons energieverbruik rond de 2.000 kWh per jaar ligt met ons 5 persoons huishouden. En door onze zonnepanelen is al onze electriciteit duurzaam opgewekt. We verbruiken per jaar minder dan dat onze zonnepanelen leveren, en krijgen dus ook nog geld terug van onze energieleverancier. Zo verdienen we onze zonnepanelen nog sneller terug.

Hoeveel electriciteit verbruikt jouw gezin? Heb je energiezuinige maatregelen genomen?

Wil je meer tips voor een energiezuiniger en duurzamer huis? Kijk op verbeterjehuis.nl.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *