Duurzame keuzes voor de was

Duurzame keuzes voor de was
Duurzame keuzes voor de was

De was is de neverending story van elke ouder. Ons huishouden met drie kinderen is daarop geen uitzondering. Uiteraard zijn er een heleboel duurzame keuzes te maken bij deze stapels wasgoed. Ik help je op weg met duurzame keuzes voor de was.

Duurzame keuzes voor de was

Er zijn veel kleine en grote tips die je veel electriciteit en water kunnen besparen als je wast. Ik geef je mijn tips voor duurzame keuzes voor de was:

1 Duurzame wasmachine
2 Lagere temperaturen
3 Gebruik de eco stand
4 Was minder
5 Was een volle trommel
6 Hang de was aan de lijn te drogen

Duurzame keuzes voor de was
Duurzame keuzes voor de was

Een duurzame wasmachine

De meeste duurzame winst is te behalen bij het uitkiezen van een duurzame wasmachine. De wasmachine verbruikt veel energie om het water op te warmen en schoon te maken. Kiezen voor een machine met een A label bespaart je op de lange termijn heel veel geld aan stroom. Wist je dat een gemiddeld huishouden 5% van haar energie verbruikt in het wassen? Daar is dus veel winst te behalen!

Let bij het uitkiezen van een nieuwe machine zeker ook op de grootte van de trommel. Een groter huishouden wast vaker grotere wassen, waardoor een grotere trommel niet alleen handig is, maar ook voordeliger en dus duurzamer. Bij minder personen in je huishouden is het verstandiger, want zuiniger, te kiezen voor een kleinere trommel.

Lagere temperaturen

Een nieuwe wasmachine koop je niet zomaar. Maar ook bij je bestaande machine is veel te besparen op je dagelijkse wasjes. Als je kiest voor het wassen op lage temperaturen bespaar je veel energie. Alle wasmachines hebben een 30 graden stand, maar veel machines hebben tegenwoordig nog koudere programma’s. Voor heel veel wasgoed zijn deze lage temperaturen uitstekend om het goed schoon te krijgen. Voor vlekken, zoals grasvlekken op de broeken van mijn jongens, gebruik ik een vlekverwijderaar.

Gebruik de eco stand

Naast het wassen op lage temperaturen, gebruik ik het eco-programma van mijn wasmachine. Dit eco-programma duurt veel langer, maar wast het zuinigst qua energie- en waterverbruik. Ik laat onze wasmachine met eco-programma ook in de nacht draaien. Zo maakt het niet uit hoe lang het programma duurt; in de ochtend hang ik de was wel op!

Ik was mijn handdoeken en schoonmaakdoekjes wel regelmatig op 60 graden. Hierdoor zorg ik er ook voor dat er geen vetluis in mijn wasmachine komt. Maar ook deze 60 graden was heeft op mijn machine een eco-stand. Dat scheelt toch weer in het energiegebruik!

Lees ook mijn tips voor het schoonmaken van electrische apparaten

Was minder

Kleding die één keer gedragen is, hoeft echt nog niet in de was. Wij hangen onze kleding op een stoel, een hanger of aan een kledingkapstokje, zodat we het nogmaals kunnen dragen. Spijkerbroeken, truien en jurken gaan zeker twee dagen aan, als ze niet vies geworden zijn. Even je vest of jurk laten luchten voor het open raam maakt het weer fris. Zo kan je kleding zeker nog wel meerdere dagen dragen.
Ook onze handdoeken gebruiken we vaker dan één keer. We zijn toch schoon al we uit de douche komen ;-). Handdoeken worden minimaal twee keer gebruikt voordat ze in de was gaan. Hierdoor was ik echt veel minder, wat me ook heel veel tijd scheelt als drukke moeder.

Lees ook mijn andere duurzame en tijdbesparende tips voor ouders

Was een volle trommel

Mini-wasjes draaien in een halflege wasmachine kost veel onnodige energie en dus ook geld. Zorgen dat je wasmachine goed vol is, bespaart een hoop. Sorteer je kleding goed, en zorg ervoor dat je wastrommel vol is, voordat je een wasje draait. Een hand ruimte aan de bovenkant van je trommel is voldoende om te kleding schoon te maken.

2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!
Een volle wasmachine is zuiniger

Hang je was aan de lijn te drogen

Het liefste droog ik onze was natuurlijk en hang ik het buiten aan de wasmolen. Zo droogt de was door de zon en wind heel snel. Ook op onze zolder heb ik gelukkig plek voor een paar wasrekjes om te was te drogen, als het weer slecht is. Ik heb wel een droger, maar ik gebruik ‘m zo min mogelijk. De was drogen aan de waslijn bespaart je veel energie, en het is ook nog beter voor je kleding. Want van een wasdroger slijt je kleding veel sneller.

Ben zuinig met wasmiddel en wasverzachter

Kiezen voor de juiste dosering van je wasmiddel is goed voor het milieu. Achterop het wasmiddel vind je de dosering voor jouw waterhardheid en hoe vervuild je was is. Check eens bij je lokale waterbedrijf wat je waterhardheid is, en bespaar op je wasmiddel. Vaak krijg je met minder wasmiddel dan de aanbevolen hoeveelheid je was ook prima schoon. Probeer gewoon eens uit om wat minder te gebruiken, en kijk of je nog tevreden bent met hoe schoon je was is. Minder wasmiddel gebruiken bespaart grondstoffen, verpakkingen, waterzuivering en geld. Lees je over alternatieven voor het schoonmaken van je was? Volgens Milieucentraal wassen wasnoten, wasmagneten en waspellets niet schoner dan alleen water. Goed doseren is de duurzaamste keuze voor je wasmiddel, en daarnaast kun je kiezen voor een wasmiddel met een milieuvriendelijk keurmerk. 

Zelf gebruik ik geen wasverzachter. Buiten drogen in de wind, maakt mijn was zacht genoeg. Bovendien bevat wasverzachter veel onnodige chemische middelen, die ik liever niet op mijn kleding en lijf heb. Daarnaast spoelt wasverzachter voor het grootste deel weg naar het riool. Zonde van de plastic verpakkingen en mijn portemonnee. De soms stuggere was neem ik voor lief. Vaak wordt azijn als duurzaam alternatief genoemd voor wasverzachter. Toch schijnen hier ook risico’s voor je wasmachine aan te zitten. Daarom gebruik ik slechts af en toe om te ontkalken.

Duurzame keuzes voor de was

Bij het wassen zijn er dus veel duurzame keuzes die je kunt maken. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. Welke dingen deed je al? Welke wil je gaan doen?

Wil je meer tips om energie te besparen? Kijk eens bij mijn andere tips in categorie Wonen en Energie.

Deze post verscheen eerder op mamaplaats.

Laat een reactie achter