Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Minder gas gebruiken is goed voor je portemonnee en voor de wereld. Voor degenen die nog op gas koken, kan je gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam. Maar ook bij elektrisch koken kun je besparen. Ik leg je uit hoe het werkt en hoe je zelf vlot een hooimadam maakt.

Wat is een hooimadam of hooikist?

Een hooikist of hooimadam was traditioneel een houten kist met daarin een hoeveelheid hooi, waarin een of meerdere pannen pasten. De hooimadam laat het eten garen, zonder dat voortdurende verhitting nodig is. Als je eten goed opgewarmd is op je gasfornuis, haal je het van het vuur en zet het in de hooimadam. De isolerende werking van het hooi zorgt ervoor dat het eten in de pan heet blijft en door gaart. Vooral bij gerechten die lang op het vuur moeten staan, bespaart het gebruik van een hooimadam je energie, dat hadden onze grootouders goed bedacht.

Voordelen van een hooimadam

Het gebruik van een hooimadam bespaart je gas. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 5% van het gas per jaar om op te koken. Het grootste deel van ons gasverbruik zit hem in het verwarmen van ons huis en het warm water gebruik. Lees hier mijn tips om daarop te besparen!

Maar een hooimadam heeft nog meer voordelen. Zodra je pan in de hooimadam gaat, staat er geen fornuis aan, waar je kinderen zich aan kunnen branden. De pan is netjes ingepakt. Als je de hooimadam op een goede plek zet, waar kindervingertjes niet bij kunnen, is het dus ook een hele veilige manier van koken. En het eten in de pan kan niet aanbranden bij het gebruik van een hooimadam of hooikist. Dat maakt koken in een hooimadam ook bij uitstek geschikt voor drukke moeders zoals ik; je hebt er geen omkijken naar, en je eten wordt toch gekookt!

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam
Een hooimadam maak je gemakkelijk met een krat en een slaapzak

Gas besparen door zelf een hooimadam te maken

Tegenwoordig zijn er moderne kant-en-klare varianten van de hooimadam op de markt. Maar het principe komt neer op een lekker warm jasje voor je pan. Dat is eenvoudig zelf te maken met een slaapzak of dekbed. Als eerste neem je een stevig krat om de slaapzak of dekbed in te doen. Daarvoor is bijvoorbeeld een boodschappenkrat heel beschikt. Op die manier is het makkelijk om de slaapzak goed bij elkaar te houden. En zo is de hooimadam ook nog gemakkelijk te verplaatsen. Leg de slaapzak of dekbed goed plat op de onderkant, zodat je pan recht staat. Heb je een synthetische slaapzak? Leg dan tussen de pan en het materiaal een katoenen theedoek om smelten van je materiaal te voorkomen. Gebruik vooral materialen die je in huis hebt; dat is de duurzaamste keuze!

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam
Vouw de dekbed of slaapzak straks op de pan, zo verlies je de minste warmte

Hoe kook je met de hooimadam?

Het gebruik van een hooimadam is vooral geschikt voor eten met een langere bereidingstijd. Denk hierbij aan het koken van gedroogde peulvruchten, het maken van stoofpotten of soep, of het koken van (niet voorgekookte) granen of rijst. Breng de pan met je gerecht aan de kook en laat het goed op temperatuur komen. Laat het gerecht zeker een minuut of 5 koken. Daarna zet je het fornuis uit en plaatst de pan in je hooimadam. Vouw de slaapzak goed om je pan heen aan alle kanten. Het gerecht in de hooimadam heeft gemiddelde 3 x zoveel kooktijd nodig als gebruikelijk. Dus als je gerecht normaal gesproken een half uur moet koken, heeft het in de hooimadam 1,5 uur nodig. Houdt daar rekening mee! Het kan per gerecht verschillen hoe lang de kooktijd precies is. Zorg dat je tussendoor ook een of twee keer proeft of je gerecht al gaar is.

Lees ook: Heerlijke recepten met peulvruchten

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam
Gedroogde kikkererwten en andere peulvruchten kook je heel gemakkelijk in je zelfgemaakte hooimadam

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Door een zelfgemaakte hooimadam te gebruiken maak je gemakkelijk gedroogde peulvruchten, stoofschotels, soep of granen en rijst klaar. Door hiermee gas te besparen help je het milieu en je portemonnee. Wat zou jij als eerste koken in je hooimadam? Deel je reactie hieronder.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Meer duurzame tips?
Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
Tips voor een plasticvrije keuken
Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

12 Reacties

 1. Karin van Bruggen

  Ik zet mijn pan met peulvruchten/granen gewoon in bed met het dekbed eromheen gedrukt. ’s Morgens (voor het werk) in bed, en ’s avonds is het gaar en (nog) warm.
  Karin

  1. Dat is ook een goed idee, Karin 😁

  2. Zo doe ik t ook, vnl voor de zilvervliesrijst. In een oude slaapzak 😀

  3. Ook gelijk je bed voor verwarmt 😁

 2. Op internet ooit een patroon gevonden om een geïsoleerde zak te naaien, gevuld met oud dekbed. Ik gebruik nu de ” kippen zak”( met patroon van kippetjes stof) regelmatig voor maaltijdsoep en peulvruchten, ideaal dat het niet aanbrandt

  1. Marian Aangeenbrug

   Geweldig. Ik gebruik de luxe versie van de hooimadam ( ooit cadeau gekregen) is het wellicht mogelijk het patroon hier te delen? Uiteraard gaat het ook gewoon met een slaapzak/ dekbed. Een zelfgemaakte kan echter ook een leuk cadeau zijn. Soepen, bietjes durf ik overigens niet in bed te garen. Ben altijd bang dat het omvalt.

   1. Als je googlet op hooimadam maken, vind je het patroon op website duurzaamleven.nu

    1. Marian Aangeenbrug

     Dank je wel!

 3. Griet De Backer

  Van een oude kinderbodywarmer heb ik een model hooi-emmer kookmadam gemaakt: De capuchon werd cirkelvormige bodem en langs de bovenrand een strop buitenom. Die jas was bijlange niet dik genoeg voor een goeie hooimadam maar met een oude wollen trui met mottengaten erin voldoet die prima.

 4. Sylvia De Tombe

  Kun je ook een stoofpot in een hooikist laten garen? De kooktijd van mijn (veganistische) rendang is 1,5 uur, maar blijft het dan wel 4,5 uur warm genoeg? Aan het eind moet ook de deksel er een half uur af, dus dan weer gewoon op het vuur.

  1. Ja, dan is het zeker heet genoeg.

 5. Ik gebruik een koelbox ipv kratje, binnenin een grote handdoek. Blijft superlang warm!

Laat een reactie achter

Lees ook...

%d bloggers liken dit: