Top-5-weggegooid-eten-en-gemakkelijke-recepten-tegen-voedselverspilling

De gemiddelde Nederlander gooit 34 kilogram voedsel per jaar weg! Die voedselverspilling is niet alleen slecht nieuws voor het milieu. Ook voor je portemonnee! Welke producten gooien we het meeste weg? En hoe voorkom je verspilling? Ik geef je de top 5 van voedselverspilling. Én gemakkelijke recepten om voedselverspilling te voorkomen.

Gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling

Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen jaarlijks 590 miljoen kilo goed voedsel, volgens Milieucentraal. Dat is een enorme hoop nodeloos afval! En onnodige geldverspilling. Genoeg reden om voedselverspilling te voorkomen. En met lekkere recepten wordt voedsel redden een traktatie!

Duurzaam omgaan met voedsel

Voedselverspilling in je huishouden voorkomen of tot een minimum beperken heeft een grotere impact dan veel mensen denken. Wel 15% van de impact van ons voedsel komt namelijk door verspilling. Daar is dus veel te winnen. Door al het eten wat je koopt daadwerkelijk te eten en drinken, ben je heel duurzaam bezig!

Lees ook: Tips tegen voedselverspilling

Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
Door gemakkelijke recepten hoeft je geen voedsel te verspillen

Top 5 voedselverspilling

Per jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilogram voedsel weg, volgens Milieucentraal. Daarmee wordt alle energie weggegooid die in dat voedsel gestopt zit. De impact van voedsel bestaat uit het verbouwen en verwerken, het vervoer en de verpakking van het eten en drinken. Ook draagt voedselverspilling bij aan een enorme afvalberg, die verwerkt moet worden. Hoog tijd om je eigen gedrag onder de loep te nemen. En zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. De volgende voedingsmiddelen gooien we het meeste weg in Nederland. Dit is de voedselverspilling top 5:

 1. Brood
 2. Zuivel (exclusief kaas)
 3. Groenten
 4. Fruit
 5. Aardappel

Je verkleint je impact enorm als je minder eten weg hoeft te gooien. En voedselverspilling kost de gemiddelde Nederlander al snel 120 euro per persoon per jaar. Daar kun je veel andere leuke dingen mee doen!

Gemakkelijke recepten om voedselverspilling te voorkomen

Wil je thuis minder voedsel verspillen? Kook dan met restjes en voorkom dat je het weg hoeft te gooien.

Recepten met (oud) brood

Van alle voedsel die de gemiddelde Nederlander per jaar weggooit, wordt brood het meest verspilt. Per jaar gooien we 7 kilogram brood per persoon in de kliko. Dat zijn opgeteld, volgens Samen tegen voedselverspilling, zo’n 2,5 miljoen broden per week in Nederland. Om geen brood te verspillen kun je het invriezen of bewaren in een goed afgesloten broodtrommel. Of je maakt er iets lekkers van:

 • Maak toast in je broodrooster van oud brood
 • Wrijf het brood in kruimels als paneermeel
 • Maak croutons door oud brood in blokjes te snijden en daarna te roosteren in de pan of oven met een scheutje olie
 • Maak heerlijke wentelteefjes van oud brood.
 • Bak broodpudding met de broodrestjes
 • Beleg je oudbakken boterham met vega(n) kaas om tosti’s te bakken

Afbeeldingen: Tosti, toast en croutons via Unsplash

Recepten met zuivel

Voedselverspilling is enorm zonde voor het milieu. Maar verspilling van dierlijke voedselproducten heeft de meeste impact van alle producten uit deze top 5! Het produceren van dierlijke producten verbruikt namelijk veel meer energie, land en water dan plantaardige producten. Laat zuivel daarom niet bederven! En dat geldt natuurlijk ook voor je plantaardige zuivel. Wist je dat je zuivel heel goed kunt invriezen? Melk, yoghurt en vla bewaar je heel gemakkelijk tot wel een half jaar in de vriezer. Alleen even goed schudden voor gebruik! Je kunt zuivel nog op zoveel manieren gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Ruik of proef altijd een klein beetje om zeker te weten dat het nog goed is. En maak er de volgende recpeten mee:

 • Maak een smoothie(bowl) van een restje yoghurt of melk met wat (vers) fruit
 • Doe een restje melk of yoghurt door je overnight oats
 • Maak een dipsaus of tzatziki met een restje yoghurt
 • Bak naan met een restje yoghurt
 • Voeg een restje (vegan) crème fraîche of roomkaas toe aan je roerbak of soep

Foto tzatziki via Unsplash

Recepten met restjes groenten

Kleine stukjes groenten, restjes of kliekjes moet je niet weggooien! Verwerk het in je favoriete recepten, en zet de lekkerste maaltijden op tafel.

Foto scrambled tofu door Puur Suzanne

Recepten met fruit

Bewaar fruit op de juiste manier, dan hoef je het minder snel weg te gooien. Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast. Maar tropisch fruit bewaar je het liefst op de fruitschaal, omdat het niet goed tegen kou kan. Het voedingscentrum heeft een handig lijstje waar je welk fruit bewaart. Is je fruit zacht geworden of niet lang meer goed? Maak er iets lekkers van, zodat je het niet verspilt:

 • Maak een lekkere smoothie of smoothiebowl
 • Verwerk fruit in een kruimel met havermout
 • Bak ontbijtmuffins met peer, appel of overrijpe banaan
 • Maak een fruitsalade met verschillende fruitsoorten
 • Blend fruit met een restje yoghurt en maak een toetje of ijsje
 • Vries overrijpe bananen, bessen of aardbeien in en een blend het daarna tot gezond en lekker ijs
 • Maak jam, chutney of moes van overgebleven fruit

Recepten met (restjes) aardappel

Bewaar aardappelen op een koele en donkere plek om ze langer vers te houden. Gekookte of gebakken aardappelen bewaar je maximaal 3 dagen in de koelkast, of vries ze in. Gebruik restjes aardappelen in de volgende gerechten:

 • Verwerk gekookte of gebakken aardappel in soep of curry
 • Bak gekookte aardappelen in een koekenpan, voor de heerlijkste gebakken aardappelen
 • Maak zelf gnocchi (Italiaanse aardappelpasta) van overgebleven gekookte aardappelen
 • Bak een frittata of aardappel tortilla met stukjes gekookte aardappel en ei. Voor een vegan variant is (zijden) tofu een heerlijk alternatief voor het ei in dit gerecht.
 • Maak een aardappelsalade met wat (vegan) mayonaise, augurk en bieslook
 • Maak rosti van (gekookte) aardappels

Foto gnocchi door Zoe & frittata door Anshu via Unsplash

Deel je restjes

En eet je zeker niet op wat je aan voedsel gekocht hebt? Geef het dan weg aan buren, vrienden of familie. Voedsel delen is een hele goede manier om verspilling tegen te gaan, en je maakt er anderen blij mee. Weet je niet met wie je kan delen? Zero Waste Nederland heeft meer dan 140 foodsharing groepen in Nederland in kaart heeft gebracht.

Voorkom de top 5 voedselverspilling

Met al deze recepten voorkom je zeker de voedselverspilling van deze top 5. Je brood, zuivel, fruit, groenten en aardappelen eet je op deze manier lekker op. Zo gooi je minder weg, maak je duurzame keuzes en houdt je geld over! Welk recept maak jij graag met restjes? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat met jouw tip tegen voedselverspilling.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Download het gratis restjes receptenboekje, met mijn favoriete restjes recept via SamentegenVoedselverspilling

*Bron: Porcelijn, B (2017). De Verborgen Impact. Uitgeverij Q.

Meer duurzame tips voor je gezin?
100 gratis en goedkope duurzame keuzes
Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin
Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Laat een reactie achter

Lees ook...