Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
De gemiddelde Nederlander gooit 34 kilogram voedsel per jaar weg! Die voedselverspilling is niet alleen slecht nieuws voor het milieu. Ook voor je portemonnee! Welke producten gooien we het meeste weg? En hoe voorkom je verspilling? Ik geef je de top 5 van voedselverspilling. Én gemakkelijke recepten om voedselverspilling te voorkomen.
Recepten tegen voedselverspilling
Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen jaarlijks 590 miljoen kilo goed voedsel, volgens Milieu Centraal. Dat is een enorme hoop nodeloos afval! En onnodige geldverspilling. Genoeg reden om voedselverspilling te voorkomen. En met lekkere recepten wordt voedsel redden een traktatie!
Duurzaam omgaan met voedsel
Voedselverspilling in je huishouden voorkomen of tot een minimum beperken heeft een grotere impact dan veel mensen denken. Wel 15% van de impact van ons voedsel komt namelijk door verspilling. Daar is dus veel te winnen. Door al het eten wat je koopt daadwerkelijk te eten en drinken, ben je heel duurzaam bezig!
Top 5 voedselverspilling
Per jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilogram voedsel weg, volgens Milieu Centraal. Daarmee wordt alle energie weggegooid die in dat voedsel gestopt zit. De impact van voedsel bestaat uit het verbouwen en verwerken, het vervoer en de verpakking van het eten en drinken. Ook draagt voedselverspilling bij aan een enorme afvalberg, die verwerkt moet worden. Hoog tijd om je eigen gedrag onder de loep te nemen. En zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. De volgende voedingsmiddelen gooien we het meeste weg in Nederland. Dit is de voedselverspilling top 5:
- Brood
- Zuivel (exclusief kaas)
- Groenten
- Fruit
- Aardappel
Je verkleint je impact enorm als je minder eten weg hoeft te gooien. En voedselverspilling kost de gemiddelde Nederlander al snel 120 euro per persoon per jaar. Daar kun je veel andere leuke dingen mee doen!
Gemakkelijke recepten om voedselverspilling te voorkomen
Wil je thuis minder voedsel verspillen? Kook dan met restjes en voorkom dat je het weg hoeft te gooien.
Verspillingsvrije recepten met brood
Van alle voedsel die de gemiddelde Nederlander per jaar weggooit, wordt brood het meest verspilt. Per jaar gooien we 7 kilogram brood per persoon in de kliko. Dat zijn opgeteld, volgens Samen tegen voedselverspilling, zo’n 2,5 miljoen broden per week in Nederland. Om geen brood te verspillen kun je het invriezen of bewaren in een goed afgesloten broodtrommel. Of je maakt er iets lekkers van:
- Maak toast in je broodrooster van oud brood
- Wrijf het brood in kruimels als paneermeel
- Maak croutons door oud brood in blokjes te snijden en daarna te roosteren in de pan of oven met een scheutje olie
- Bak zelfgemaakte pangrattato van oud brood
- Met gevulde champignons met broodkruim steel je de show
- Maak heerlijke wentelteefjes van oud brood.
- Bak broodpudding met de broodrestjes
- Beleg je oudbakken boterham met vega(n) kaas om tosti’s te bakken
Recepten tegen verspilling van zuivel
Voedselverspilling is enorm zonde voor het milieu. Maar verspilling van dierlijke voedselproducten heeft de meeste impact van alle producten uit deze top 5! Het produceren van dierlijke producten verbruikt namelijk veel meer energie, land en water dan plantaardige producten. Laat zuivel daarom niet bederven! En dat geldt natuurlijk ook voor je plantaardige zuivel. Wist je dat je zuivel heel goed kunt invriezen? Melk, yoghurt en vla bewaar je heel gemakkelijk tot wel een half jaar in de vriezer. Alleen even goed schudden voor gebruik! Je kunt zuivel nog op zoveel manieren gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Ruik of proef altijd een klein beetje om zeker te weten dat het nog goed is. En maak er de volgende recpeten mee:
- Maak een smoothie(bowl) van een restje yoghurt of melk met wat (vers) fruit
- Doe een restje melk of yoghurt door je overnight oats
- Maak een dipsaus of tzatziki met een restje yoghurt
- Bak naan met een restje yoghurt
- Voeg een restje (vegan) crème fraîche of roomkaas toe aan je roerbak of soep
Recepten met restjes groenten
Kleine stukjes groenten, restjes of kliekjes moet je niet weggooien! Verwerk het in je favoriete recepten, en zet de lekkerste maaltijden op tafel.
- Verwerk restjes (gekookte) groente in een quiche
- Maak je favoriete curry met kliekjes
- Bak scrambled tofu of roerei met stukjes (gekookte) groenten
- Verwerk restjes van groenten tot groentebouillon
- Doe alle restjes groenten samen in een overheerlijke soep, zoals minestronesoep, noedelsoep of voeg rode bieten toe voor borsjt
Recepten met fruit
Bewaar fruit op de juiste manier, dan hoef je het minder snel weg te gooien. Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast. Maar tropisch fruit bewaar je het liefst op de fruitschaal, omdat het niet goed tegen kou kan. Het voedingscentrum heeft een handig lijstje waar je welk fruit bewaart. Is je fruit zacht geworden of niet lang meer goed? Maak er iets lekkers van, zodat je het niet verspilt:
-
- Maak een lekkere smoothie of smoothiebowl
- Verwerk fruit in een kruimel met havermout
- Bak ontbijtmuffins met peer, appel of overrijpe banaan
- Maak een fruitsalade met verschillende fruitsoorten
- Blend fruit met een restje yoghurt en maak een toetje
- Vries overrijpe bananen, bessen of aardbeien in en een blend het daarna tot gezond en lekker ijs
- Maak jam, chutney of moes van overgebleven fruit
Recepten met (restjes) aardappel
Bewaar aardappelen op een koele en donkere plek om ze langer vers te houden. Gekookte of gebakken aardappelen bewaar je maximaal 3 dagen in de koelkast, of vries ze in. Gebruik restjes aardappelen in de volgende gerechten:
- Verwerk gekookte of gebakken aardappel in soep of curry
- Bak gekookte aardappelen in een koekenpan, voor de heerlijkste gebakken aardappelen
- Maak zelf gnocchi (Italiaanse aardappelpasta) van overgebleven gekookte aardappelen
- Bak een frittata of aardappel tortilla met stukjes gekookte aardappel en ei. Voor een vegan variant is (zijden) tofu een heerlijk alternatief voor het ei in dit gerecht.
- Maak een aardappelsalade met wat (vegan) mayonaise, augurk en bieslook
- Maak rosti van (gekookte) aardappels
Gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
Met al deze recepten voorkom je zeker de voedselverspilling van deze top 5. Je brood, zuivel, fruit, groenten en aardappelen eet je op deze manier lekker op. Zo gooi je minder weg, maak je duurzame keuzes en houdt je geld over! Welk recept maak jij graag met restjes? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat met jouw tip tegen voedselverspilling.
Download het gratis restjes receptenboekje, met mijn favoriete restjes recept via SamentegenVoedselverspilling
Meer duurzame tips voor je gezin?
- Tips tegen voedselverspilling
- 100 gratis en goedkope duurzame keuzes
- Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin
- Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.
*Bron: Porcelijn, B (2017). De Verborgen Impact. Uitgeverij Q.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!