10 x energie besparen in de keuken

Energie besparen in de keuken

Energie besparen is goed voor het milieu, en natuurlijk je portemonnee. In je dagelijkse handelingen in de keuken is veel energie te besparen. Lees snel verder voor mijn 10 tips om voor energie besparen in de keuken.

Energie besparen in de keuken

In je keuken verbruik je nogal wat energie. Dat ligt vooral aan de hoeveelheid electrische apparaten in je keuken. Maar ook je gedrag van het gebruik van je apparaten kan je nogal wat elektriciteit, gas en kosten besparen. Lees snel verder met welke tien gewoonten je energie kunt besparen.

Kies energiezuinige apparaten

Zuinige apparaten kiezen bespaart je een heleboel energie. Wist je dat je qua impact beter een oud apparaat kunt vervangen door een nieuw apparaat met een (donker)groen energielabel, dan de oude te blijven gebruiken?! Het energieverbruik heeft, ondanks de productie van het apparaat, namelijk meer impact, volgens Milieucentraal.

Kies je vóór 30 juni 2022 voor een nieuwe vriezer of koelkast met een energielabel A, B, C of D, dan krijg je nu 35 euro retour voor je oude apparaat. Ga naar koelkastinruilen.nl voor meer informatie en de voorwaarden.

Energie besparen met je oven

De oven gebruiken kost natuurlijk energie. Heb je net een maaltijd bereid in de oven, dan is 20 minuten extra gebruik duurzamer dan ‘m weer helemaal opnieuw opwarmen. Ik bak dan vaak ontbijtmuffins met appel of banaan. Of gebruik de restwarmte om een bakplaat granola te bakken.

Energie besparen in de keuken
Gebruik je oven optimaal om energie te besparen

Gebruik een thermoskan

Drink je graag thee. Warm dan één keer de hoeveelheid op die je gaat drinken, en doe dat in een thermoskan. Zo hoef je niet meerdere keren de waterkoker aan te zetten; dat bespaart energie. Het warmhoudplaatje van je koffiezetapparaat houdt je koffie warm, maar slurpt ook energie. Net als bij je theewater, kun je ook voor je koffie kiezen voor een thermoskan. Zo kun je efficiënt meerdere kopjes koffie tegelijk zetten, en ze warm houden tot je ze opdrinkt.

Geen kokend water tap

Ook al verkoopt Quooker, of een andere kokend water tap, zich als energiezuinig, het is juist een energieslurper. Zeker als er alleen kokend water uut komt. Je hebt dan nog een andere voorziening nodig voor gewoon warm water. Een waterkoker is in verbruik veel zuiniger. Omdat een Quooker jaarrond aan staat, is een echte energieslurper. Heb je er één; zorg dat ie goed geïsoleerd is!

Zet een volle vaatwasser aan

Afwassen met een vaatwasser is minder duurzaam dan met de hand afwassen. Tenzij je onder een stromende kraan afwast. Ik kies liever voor het gemak en snelheid van de vaatwasser. Maar dan wel met een volle machine! Dat bespaart veel energie. En heb je een eco-stand op je vaatwasser; gebruik die dan om elektriciteit en water te besparen.

Hooimadam

Stoofpotjes, soepen en het koken van peulvruchten duurt vaak lang. Door gebruik te maken van een hooimadam kun je moeite en energie besparen. Ik maakte mijn eigen hooimadam van een krat en een oude slaapzak. Zo gebruik ik veel minder gas.

Lees verder> Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam
Een hooimadam maak je gemakkelijk met een krat en een slaapzak

Wen duurzame gewoonten aan voor je koelkast

Je koelkast is een van de grootste stroomverbruikers in huis, samen met je vriezer. Jaarlijks is het koelen en vriezen in een gemiddeld huishouden verantwoordelijk voor 450 kWh; dat kost dus circa 100 euro per jaar. Duurzame gewoonten in je koelkast zorgen voor energiebesparing. Zet daarom geen warm eten in je koelkast, maar laat het eerst goed afkoelen. En laat de deur van je koelkast niet te lang open staan, zo bespaar je energie.

Grote schoonmaak electrische apparaten
Een ijsvrije vriezer gebruikt minder energie

Ontdooi je vriezer regelmatig

Een vriezer vol met ijs gebruikt veel meer energie dan een schone vriezer. Zorg ervoor dat je je vriezer daarom regelmatig ontdooit. Of koop een energiezuinige no-frost vriezer, dan heb je dit probleem niet meer (of minder). Zet je vriezer op een koele plek in je huis. Zo verbruikt deze veel minder energie.

Kies koud water

Water opwarmen kost erg veel energie. Zet je thermostaatknop daarom altijd weer terug op koud water. Zo slaat je boiler of CV-ketel niet onnodig aan. En heb je echt warm water nodig voor je schoonmaakklus, afwas of spoelen van je groenten. Kies vaker voor koud water om energie te besparen in de keuken.

Doe je tweede bierkoelkast de deur uit

Het wordt vaak vergeten, maar alle apparaten die de hele dag aan staan, zijn energieslurpers. Dus is het echt nodig dat die volledig koelkast vol bier het hele jaar aan staat? Of zou je deze alleen aanzetten als je een feestje hebt. Hetzelfde geldt voor een beertender, die elke dag je bier koud houdt. Ook dit apparaat kun je beter alleen gebruiken wanneer je een feestje hebt.

10 x energie besparen in de keuken

Met deze tien tips bespaar je al snel tientjes tot honderden euros per jaar aan energie, alleen al in je keuken.

Meer besparen? Lees verder: De beste tips om gas te besparen in huis en To-do lijstje: Spouwmuurisolatie

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *