Havermoutmuffins met appel en rozijnen

Elke week bak ik havermoutmuffins voor het ontbijt. Ontbijtmuffins zijn makkelijk te maken en maken het begin van een werkdag zo eenvoudig. Mijn havermoutmuffins met appel en rozijnen zijn een ideaal snel ontbijt en heerlijk voor on-the-go.

Havermout in bulk

Omdat we veel havermout eten, koop ik mijn havermout bulk. We maken er havermoutpap van, en havermelk, havermoutkoekjes en dus deze havermoutmuffins. Ook vind ik de biologische havermout veel beter smaken, dan de reguliere uit de supermarkt. Ik hoor weleens van mensen dat havermout als cement smaakt. En als ik een 2-minuten klaar pak havermout uit de winkel koop, snap ik die opmerking. Maar echte havermout kook je niet in twee minuten en heeft textuur en smaak, die helemaal niet lijkt op cement. Probeer het maar eens!

Ontbijtmuffins van havermout en appel

Deze ontbijtmuffins van havermout en appel staan al jarenlang in mijn receptenschriftje. Telkens paste ik het aan naar onze smaak, voor ik deze perfecte en plantaardige variant overhield. Vaak maak ik de havermoutmuffins in de avond, als er toch al een gerecht in de oven staat. Zo hoeft de oven geen twee keer aan. In de ochtend haal ik de benodigde muffins uit de koelkast en warm ik ze 30 seconden op in de magnetron.

Ook lekker: overnight chiapudding met cranberrysaus

Mijn recept voor havermoutmuffins met appel en rozijnen  is;
– vol met vezels en eiwitten door de havermout
– vrij van geraffineerde suikers
– een gemakkelijk en gezond ontbijt
– heerlijk on-the-go ontbijt om mee te nemen
– lactose- en koemelkvrij
– volledig plantaardig
– eenvoudig glutenvrij te bereiden met glutenvrije havermout

Havermoutmuffins met appel en rozijnen

Havermoutmuffins met appel en rozijnen

Ontbijtmuffins met havermout, appel en rozijnen zijn hier een favoriet ontbijt. Ik maak ze de dag van tevoren. Zo heb ik een vlot en gezond ontbijt voor drukke dagen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 muffins
calorieën 128 kcal

Equipment

 • Muffinblik

Ingrediënten
  

 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
 • 475 ml ongezoete soyamelk van bijv. Provamel
 • 250 gram biologische havermout
 • 1 grote biologische appel
 • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
 • 50 gram rozijnen
 • 1 theelepel kaneel
 • 2-3 eetlepels ahornsiroop naar smaak

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°C
 • Doe het lijnzaad in een ruime kom en voeg de melk toe
 • Dan voeg je de havermout bij het mengsel en roer goed door elkaar
 • Snijd de appel in kleine stukjes en roer met het bakpoeder, rozijnen, kaneel, en ahornsiroop door het havermoutmengsel
 • Daarna schep je het mengsel met een lepel in de (siliconen of recyclebare) muffinvormen
 • Bak de ontbijtmuffins 30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn
 • Deze muffins zijn warm uit de oven heerlijk, maar ook prima vooraf te maken
 • Ik bewaar deze havermoutmuffins met appel en rozijnen in de koelkast. Daar blijven ze zeker een week goed.
 • Voor het ontbijt verwarm ik ze 30 seconden in de magnetron, of ik laat ze buiten de koelkast op kamertemperatuur komen
Trefwoord aardappelen, havermoutmuffin, ontbijt, ontbijtmuffin, rozijnen

Tip: vervang de appel en rozijnen voor 200 gram blauwe bessen voor zomerse ontbijtmuffins.

Havermoutmuffins met appel en rozijnen
Havermoutmuffins met appel en rozijnen

Havermoutmuffins met appel en rozijnen

Dit was mijn recept voor havermoutmuffins met appel en rozijnen. Kijk ook eens mijn 6 favoriete plantaardige ontbijtjes of maak mijn ontbijtmuffins met pompoen en pumpkin spice. Wanneer je deze ontbijtmuffins met appel en rozijnen gemaakt hebt, dan hoor ik graag of het je smaakte via Instagram @duurzamekeuzes.

Hoe eet jij havermout het liefste?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...