De Verborgen Impact – boekreview

De Verborgen Impact boek review

De Verborgen Impact is het meest verhelderende boek op het gebied van duurzaamheid wat ik las. Ik beveel dit boek altijd aan als mensen me om duurzaame leestips vragen. Als jij geen idee hebt waar je moet beginnen met duurzame boeken, begin dan met De Verborgen Impact! Het geeft je een totaalbeeld en een goed inzicht waar jij het verschil kunt maken. Hierbij mijn boekreview van De Verborgen Impact.

Boekreview: De Verborgen Impact

Misschien heb je me er al vaker over gehoord: Als er één boek is dat mijn leven heeft verandert, dan is het De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Ik las het boek voor het eerst in 2018. En het veranderde mijn blik op duurzaamheid. Alle milieuvriendelijke stappen, waarmee ik dacht goed bezig te zijn, bleken op mijn totale impact niet zo’n groot verschil te maken als ik dacht. Ik bleek me te focussen op het tipje van de ijsberg van mijn ecologische voetafdruk. Het opende mijn ogen en veranderde alles wat ik dacht te weten over duurzaamheid.

Lees ook: Plasticvrij en vegetarisch

Hoe kun je verduurzamen als je niet weet wat er gebeurt?

Babette Porcelijn realiseerde zich begin 2014 dat er zoveel buiten ons blikveld gebeurt wat onze impact bepaalt. Consumenten kopen en gebruiken, maar hebben geen inzicht in wat hun koopgedrag aanricht aan de andere kant van de wereld. En hoe kun je verduurzamen als niet weet wat er gebeurt? Ze besluit daar verandering in te brengen met een boek. De Verborgen Impact laat juist die enorme verborgen ijsschots van impact van onze dagelijkse keuzes zien. 

De Verborgen Impact boek review
Babette Porcelijn

Impact top 10

Het boek De Verborgen Impact laat zien waar voor de gemiddelde Nederlander de top 10 van haar/zijn impact zit. En Porcelijn staaft haar cijfers met gedegen wetenschappelijke onderbouwing en onderzoek. Juist de uitstoot van broeikasgassen door mijnbouw en industrie in de productie heeft enorme invloed. Maar dat gebeurt veelal in landen ver weg, en dus zien we dit niet. Daarbij komen ook nog landgebruik, ontbossing en andere soorten vervuiling. De Verborgen Impact komt tot een verrassende conclusie in de Impact Top 10. Niet vliegen, autorijden of plastic bepalen onze voetafdruk. Maar de top 3 van onze impact bestaat uit: spullen, vlees en wonen. Vooral de enorme impact van alle spullen die we kopen en gebruiken verbaasde mij in ieder geval enorm. En daarom is de Impact top 10 uit De Verborgnen Impact zo belangrijk. Kennis van (je eigen) top 10 geeft je de mogelijkheid je impact te verkleinen en uiteindelijk zelfs ecopositief te leven.

De Verborgen Impact Boek review
Top 10 uit De Verborgen Impact

Alledaagse bruikbare voorbeelden

De Verborgen Impact geeft voorbeelden van ketenanalyses van alledaagse artikelen zoals tomatensaus en een spijkerbroek. Het is voor de gemiddelde consument erg lastig om de gehele keten van impact van een product te doorzien. Daarom geeft Babette Porcelein gerichte vuistregels voor elke sector: voedsel, spullen, je huis en vervoer. Juist deze vuistregels zorgen dat je aan de slag kunt om je voetafdruk te verkleinen. Heel bruikbaar en behulpzaam, vond ik. 

Meer Verborgen Impact? Lees ook EcoPositief in vijf stappen – review

Infographics

Porcelijn is ontwerper, en dat gebruikt ze om cijfers en percentages duidelijk te maken. Ze gebruikt haar grafische vaardigheden voor prachtige illustraties en inzichtelijke infographics. Deze infographics zijn wat mij betreft de kracht van De Verborgen Impact. Ze plantten zich in mijn hoofd, en zorgen voor handvaten bij dagelijke keuzes. Zo gebruik ik haar keuzeboom voor voedsel bij elk bezoek aan de supermarkt. Het liet me zien dat de keuze voor plantaardig in plaats van vlees het grootste verschil maakt. Het vermijden van plastic verpakkingen is wellicht het meest zichtbaar in mijn prullenbak, maar het maakt vaak het minste verschil in impact. Juist door deze fijne handvaten, is het boek enorm waardevol en behulpzaam. De Verborgen Impact geeft je inzichten om gericht zelf aan de slag te gaan om je voetafdruk te verkleinen. Dit handelingsperspectief geeft hoop dat jouw steentje bijdragen zin heeft om deze wereld groener te maken.

De Verborgen Impact Boek review
Keuzeboom uit De Verborgen Impact

Jouw verborgen impact?

Wil je inzicht in waar je aan de slag kunt met je klimaatklappers? De top 10 die in De Verborgen Impact staat is voor de gemiddelde Nederlander. Babette Porcelijn ontwikkelde een inzichtelijke online tool om je eigen impact uit te reken en. Bereken het op mijnverborgenimpact.nl en bekijk met welke klimaatklappers jij aan de slag kunt.

Lees ook: Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin

Boekreview De Verborgen Impact

De Verborgen Impact is mijn belangrijkste leestip op gebied van duurzaam en ecopositief leven. Babette Porcelijn gaf ook een werkboek uit, om thuis aan de slag te gaan met je eigen impact. En schreef Het Happy 2050 sceanario. Welke boek veranderde jouw leven?

Heb je De Verborgen Impact nog niet gelezen? Je bestelt hem hier:

 

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *