10 dingen die je zeker tweedehands vindt

10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Sinds we duurzamer leven ben ik veel meer gaan letten op de spullen die we kopen. De laatste jaren is tweedehands altijd mijn eerste keus. Zo heb ik geleerd dat je vrijwel alles tweedehands kunt kopen. En het gebeurt zelden dat ik mis grijp. Zeker deze 10 dingen vind je zeker tweedehands.

Waarom tweedehands beter is?

Het kopen van spullen heeft een enorme impact op de aarde. Want het maken van spullen kost enorm veel energie, grondstoffen, transport, en levert afval op. Daardoor staan spullen voor de gemiddelde Nederlander op nummer 1 in de Impact top 10 van De Verborgen Impact. Dat betekent dat zelfs autorijden, energieverbruik of vleesconsumptie een kleinere impact hebben dan het kopen van (voornamelijk elektronische) spullen. Door tweedehands spullen te hergebruiken ben je erg duurzaam bezig. Je verlengt de levensduur van het product, waardoor er minder afval is en er geen energie, grondstoffen, en transport is voor een nieuw product. En je portemonnee is er ook blij mee!

Lees mijn review: De Verborgen Impact – boekreview

De Verborgen Impact Boek review
Top 10 uit De Verborgen Impact

Alles is tweedehands te koop

Bijna alles is al gemaakt! Ik ben ervan overtuigd dat bijna alle spullen, die we nodig hebben, al aanwezig zijn. En het ligt alleen te versloffen op iemand’s zolder of staat te wachten in de kringloop of op Marktplaats. Dat zeg ik vooral uit ervaring! Het zoeken van tweedehands spullen kost vaak wat meer moeite en geduld, maar ik grijp zelden mis. Ik vond de afgelopen jaren veel kinderspeelgoed (precies wat op het lijstje staat), elektrische apparaten, (kinder)kleding en keuken-gereedschap. Allemaal tweedehands! Dat bespaart me geld en het is zoveel beter voor de aarde!

10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Marktplaats, Vinted en de kringloop hebben geen geheimen voor mij. Daarom noem ik dan ook een echte thrift-diva! Zoek ik iets, dan ga ik eerst voor tweedehands. Zo maak ik altijd een duurzame keuze en ik bespaar veel geld. Deze 10 dingen vind je zeker tweedehands:

1 Keukengereedschap

De meeste kringlopen hebben bakken en bakken vol van keukengereedschap. Het is mij een raadsel waarom mensen die ooit nieuw kopen. Want notenkrakers, schuimspanen, vleestangen, opscheplepels en maatbekers vind ik allemaal tweedehands in de kringloopwinkel. En specifiekere items, zoals bakvormen of gadgets, vind ik vaker op Marktplaats. Zo kocht ik mijn spirelli-tool, voor lekkere groente spaghetti op Markplaats. En ook mijn donutvorm en muffin-bakvorm kocht ik tweedehands.

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Tweedehands keukengereedschap vind ik vooral bij de kringloop

2 Puzzels

Puzzels in alle soorten en maten vind ik in de kringloop. Van kinderpuzzels tot de leukste puzzels met duizend(en) stukjes. Let wel op bij welke kringloop je koopt. Ook telt de ene kringloop de stukjes na en verzegeld de doos. Terwijl de andere de moeite niet doet. Niets zo vervelend als stukjes missen als je bijna klaar bent. Vraag het dus gerust even na.

3 Servies en glazen

Servies en glazen ligt ook in overvloed bij de kringloop. Soepborden, kinderglazen en bierglazen zijn er volgens mij zoveel op de wereld, dat we er nooit meer zouden hoeven maken. Wel heb je bij de kringloop meestal geen complete serviezen. Mijn oplossing daarvoor: koop alles in eenzelfde kleurtint, dan past het allemaal bij elkaar. Wil je een matching servies; ga dan zoeken op Marktplaats. Daar vind je complete serviezen en items van specifieke merken of series.

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Veel van mijn glaswerk en servies komt van de kringloopwinkel

4 Kasten en andere meubels

Voor kasten en andere meubels vind ik Marktplaats de ideale vindplaats. Je kunt gericht zoeken op wat voor soort meubel je zoekt. En vanaf je eigen bank scrollen tot je gevonden hebt wat bij je past. Ik zoek graag lokaal; dat scheelt een hoop transport-kilometers en is daardoor een nog duurzamere keuze.

5 Babyspullen

Als er iets is wat amper wordt gebruikt, dan zijn het babyspullen. Baby’s hebben meestal bepaalde spullen en kleding maar heel kort nodig. En in de weken of maanden dat babyspullen gebruikt worden, verslijten ze echt niet. Van babykleding tot wipstoeltjes, kinderstoelen of box-kleden; alles is heel goed tweedehands te vinden. Check of de spullen goed schoon te maken zijn; niet alleen fijn om het fris te hebben, maar ook als je baby het gaat gebruiken is het fijn te weten dat je het kunt reinigen.

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Woonaccessoires zoals bloempotten vind je in de kringloopwinkel en op Marktplaats of je lokale rommelmarkt in overvloed

6 Woon accessoires

Vazen, bloempotten, kandelaars en andere woonaccessoires zijn heel makkelijk tweedehands te vinden. Zowel de kringloop als Marktplaats hebben een ruime sortering met accessoires in alles soorten, maten en kleuren. Ga regelmatig kijken bij je lokale kringloop en scoor de mooiste aanwinsten voor je interieur.

7 Boeken en strips

Eén van de dingen die ik nooit meer nieuw koop zijn boeken. Nu heb ik een biebabonnement voor de nieuwste boeken. Maar ook op Marktplaats en bij de kringloop haal je je hart op aan de leukste romans, kookboeken, hobbyboeken, kinderboeken, strips en zelfs doe-boeken.

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Tweedehans boeken en speelgoed vult onze kasten

8 Speelgoed

De laatste jaren heb ik echt lol gekregen in het kopen van tweedehands speelgoed. Het is hobby om ervoor te zorgen dat zowel kinderverjaardags-cadeaus als cadeautjes voor december vooral tweedehands zijn. Met wat extra geduld is dat erg makkelijk om te doen.

Lees ook: Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Kinderkleding vind ik gemakkelijk via Vinted

9 (Kinder)kleding

Zowel kleding voor mezelf, mijn man als de kinderen vind ik voornamelijk tweedehands. Marktplaats en de kringloop zijn leuk voor incidentele vondsten. Maar Vinted is een oplossing om gericht op maat, kleur, type kledingstuk en staat te zoeken.

10 Vervoer: auto’s, fietsen, campers

Het is geen geheim dat Marktplaats een goede vindplaats is voor allerhande vervoersmiddelen. Maar ook bij je lokale fietsenmaker, autogarage en campeerwinkel vind je tweedehands vervoersmiddelen. Als het gaat om duurzaamheid check je vooraf vooral hoe het zit met de uitstoot van een brandstof-voertuig. Want oude campers en auto’s hebben vaak een hoge uitstoot. Kijk hier goed vooraf naar, want hoe zuiniger en minder uitstoot hoe beter.

10 dingen die je zeker tweedehands vind

Deze 10 dingen hoef je eigenlijk zelden nieuw te kopen. Met wat extra geduld, een beetje speurwerk en de juist kringloop skills vind je zeker de spullen die je nodig hebt.

Welke spullen haal jij nooit meer nieuw? Deel je reactie hieronder.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/reel/CYwEM9iIooG/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *