Getest: de lekkerste plantaardige warme chocolademelk

Getest: de lekkerste plantaardige warme chocolademelk
Wat is de lekkerste plantaardige warme chocolademelk?

Het koude seizoen vraagt om een kop dampende chocolademelk. Wij kiezen het liefste voor de duurzame plantaardige variant. Maar van welke variant maak je de lekkerste plantaardige warme chocolademelk? Mijn eigen testpanel testte het uit.

Duurzame keuzes: plantaardige melk

De laatste jaren zijn er steeds meer plantaardige melk-soorten te vinden in de supermarkt. En dat is een fijne toevoeging aan het assortiment. Want plantaardige melk is veel milieuvriendelijker dan dierlijke melk. Dierlijke zuivel gebruiken heeft een enorm impact. Dit komt door het grote landgebruik, watergebruik en de hoge mate van uitstoot van broeikasgassen, door landbouwmachine en de dieren die de melk maken. Plantaardige melk, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, is altijd een duurzamere keuze dan dierlijke melk.

de lekkerste plantaardige warme chocolademelk
Wat is de lekkerste plantaardige warme chocolademelk?

Kiezen voor plantaardige melk

We proberen de laatste jaren steeds groener te leven met ons gezin. Dat betekent ook duurzame keuzes op gebied van voeding. Sinds een aantal jaar eten we thuis hoofdzakelijk vegetarisch. En de laatste tijd kiezen we steeds meer voor helemaal plantaardig eten en drinken. Zo zijn we ook ons gebruik van dierlijke zuivel gaan beperken. We kiezen voor sojayoghurt in plaats van koemelk-yoghurt. En we drinken meer plantaardige melk dan dierlijke melk. Dat geldt ook voor de warme chocolademelk in de winter. Het supermarkt-schap staat bomvol met keuzes in plantaardige chocolademelk. Daarom gingen we op onderzoek uit om te testen welke de lekkerste is.

Het testpanel test plantaardige warme chocolademelk
Het jongste lid van het testpanel test plantaardige warme chocolademelk

Test voor de lekkerste plantaardige warme chocolademelk

Warme chocolademelk vinden we heerlijk in de herfst en winter. En vooruit ook in de lente en zomer als het koud is. Ons gezin van vijf lust graag zo’n kop warme chocolademelk. Maar wat is nou de lekkerste plantaardige warme chocomelk? We deden een test met 6 verschillende soorten. 5 van deze 6 plantaardige chocolademelk-soorten zijn bedoeld om ook koud te drinken. De Rude Health Oat Hot Choc is bedoeld om specifiek warm te drinken. We maakten alle soorten chocolademelk warm in een pannetje en zetten ze in mokken op tafel. En we proefden ze allemaal om beurten. Zo kozen we onze favorieten.

De lekkerste plantaardige warme chocolademelk

We testen plantaardige chocolademelk, die voor ons gemakkelijk te verkrijgen is in winkels in de buurt: Jumbo, Ekoplaza en Albert Heijn. Verder kozen we voor chocolademelk die verkrijgbaar is in pakken van 1 liter. Daarom kozen we de volgende plantaardige chocolademelk uit: Provamel soja choco, Rude Health Hazelnut & Cacao drink, Oatly haverdrank cacao, Jumbo soya chocodrink, Rude Health Oat Hot Choc, Alpro Sojadrink Choco (op de foto zie je ze allemaal). Om je niet verder in spanning te houden, volgt hier meteen onze top 6, met erbij het juryrapport.

Getest: de lekkerste plantaardige warme chocolademelk
Getest: wat is de lekkerste plantaardige warme chocolademelk

Onze top 6 lekkerste plantaardige warme chocolademelk:

1. Provamel soja choco

De soja chocolademelk van Provamel kwam als absolute winnaar uit de bus. Deze chocolademelk is te koop bij Ekoplaza en andere natuurvoedingswinkels. Provamel maakt alleen gebruik van biologische en pure ingrediënten. Het testpanel vond de warme chocolademelk precies zoet genoeg en met een heerlijke chocoladesmaak. De provamelk soja choco is, volgens ons testpanel, de lekkerste plantaardige warme chocolademelk.

2. Oatly haverdrank cacao

Oatly haverdrank cacao kwam op een goede tweede plaats uit onze plantaardige warme chocolademelk test. De chocoladesmaak is goed. En de zoetheid is precies goed. Wel proef je een lichte graansmaak aan de melk. Als je gewend bent haverdrank te drinken, is dat zeker geen minpunt.

3. Alpro Sojadrink Choco

Alpro sojadrink choco kochten we bij Jumbo, maar is in veel supermarkten te koop. Deze sojadrink kwam als goede derde uit onze plantaardige chocolademelk test. We vonden deze plantaardige chocolademelk zoeter smaken dan de Provamel en Oatly (ondanks dat het percentage suiker ongeveer gelijk ligt). Waar we sojamelk vaak toch een nasmaak vinden hebben, merken we dit bij deze Alpro Sojadrink Choco niet.

de lekkerste plantaardige warme chocolademelk
Wij kozende lekkerste plantaardige warme chocolademelk

4. Rude Health Oat Hot Choc

Rude Health Oat Hot Choc is het enige product uit de test, die ook bedoeld is voor warme consumptie. Dat is duidelijk te merken, want bij het inschenken vind je klontjes die pas oplossen als de chocolademelk opwarmt. Helaas lossen ze niet allemaal op, wat voor vieze gezichten zorgt bij onze jongere leden van het testpanel. De chocolademelk heeft een diepere chocoladesmaak dan de andere soorten, wat de volwassen leden van het testpanel wel konden waarderen.

5. Jumbo soya chocodrink

Jumbo soya chocodrink heeft volgens het testpanel een raar smaakje. Het smaakt wel naar chocolademelk, maar de soyasmaak overheerst. Dat viel niet erg in de smaak. Daarnaast is deze plantaardige chocolademelk de zoetste van alle geteste soorten. Deze Jumbo soya chocodrink bevat weliswaar een lager percentage suiker dan de andere varianten; op de ingrediëntenlijst is terug te lezen dat er zoetstoffen zijn toegevoegd. Dat verklaart misschien ook de wat onnatuurlijke smaak die het drankje heeft. Deze chocolademelk viel weinig in de smaak.

6. Rude Health Hazelnut & Cacao drink

De Rude Health Hazelnut & Cacao drink viel het minst in de smaak bij alle leden van het testpanel. De chocolademelk is de minst zoete van alle geteste warme plantaardige chocolademelk. Daarnaast smaakt het nogal waterig. De hazelnootsmaak is goed te proeven, maar de cacao vinden we allemaal te weinig naar voren komen. Dit noemen we geen chocolademelk en we zouden het ook niet nogmaals kopen.

Warme chocolademelk is heerlijk als het koud is
Warme chocolademelk is heerlijk als het koud is

De lekkerste plantaardige chocolademelk

Uit onze test kwam de Provamelk plantaardige chocolademelk als absolute winnaar uit de test. Heerlijk om te drinken; zoet en met een heerlijke chocoladesmaak. Wat is jouw huidige favoriet? Last je reactie achter onder deze blog. Ook als ik lekkere (!) varianten ben vergeten natuurlijk.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter