Tweedehands kleding platforms: oplossing of onderdeel van het probleem?

Tweedehands kleding is de laatste jaren altijd mijn eerste keuze. Tweedehands kleding is een duurzame keuze, omdat je de levensduur van het kledingstuk verlengt. Toch is er ook kritiek op tweedehands kleding platforms. Transport over grote afstanden zorgt voor uitstoot. En tweedehands platforms zouden bijdragen aan overconsumptie. Dus hoe zit het? Tweedehands kledingplatforms oplossing of probleem?

Impact van de kledingindustrie

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot. En deze gigantische sector groeit jaar na jaar. We kopen meer kleding dan ooit, dragen het amper en doen het dan weer weg. En dat terwijl de productie enorme hoeveelheden grondstoffen, water en energie kost. Ook veroorzaakt textielafval steeds meer vervuiling. Daarom kan het een goede oplossing zijn om te kiezen voor tweedehands kleding.

Tweedehands platformen

Tweedehands kleding kun je bij offline winkels kopen, zoals vintage boetieks, kringloop of andere tweedehands winkels. En de afgelopen jaren zijn er steeds meer online platforms bij gekomen die tweedehands kleding verkopen. Vintage werd hip! En je hoeft je echt niet meer te schamen als je kiest voor preloved. In Nederland zijn er twee grote online platformen voor tweedehands kleding: Vinted en Marktplaats. Deze platforms bieden consumenten de mogelijkheid hun tweedehands kleding relatief eenvoudig te verkopen aan anderen.

Tweedehands kledingplatforms oplossing of probleem?

Tweedehands platformen als oplossing

Tweedehands platformen dragen op diverse manieren bij aan duurzaamheid. Door tweedehands kleding te verkopen, als je het zelf niet meer draagt, wordt de levensduur van de kleding verlengd. Hierdoor wordt er minder kleding weggegooid, waardoor er minder afval wordt gemaakt. Daarnaast vermindert het kopen en verkopen van tweedehands kleding de vraag naar nieuwe kleding. Daardoor zou de noodzaak om nieuwe kleding te produceren dalen, waardoor de voetafdruk van de kledingindustrie kleiner wordt. Als laatste dragen tweedehands kleding platforms bij aan het creëren van bewustwording over duurzaamheid in de kledingindustrie. Het kan consumenten aanmoedigen bewuster te consumeren.

Het probleem van tweedehands kleding platforms

Natuurlijk zijn er niet alleen maar positieve kanten aan de tweedehands kleding platforms. Deze platforms bieden namelijk de mogelijkheid om relatief gemakkelijk kleding te kopen en verkopen. Als je Vinted gebruikt als vervanger voor de goedkope aankoop bij een fast fashion keten, draag je alsnog bij aan de cultuur van overconsumptie en onnodige aankopen. Het gemak en de lage prijzen van de kleding in de apps moedigen mensen aan meer te kopen dan ze nodig hebben. Ook kunnen consumenten kleding die ze niet dragen, daarna ook makkelijk verkopen. Zo dragen deze platforms bij aan verspilling. Verder hebben het verpakken en verzenden van de tweedehands kleding milieu-impact. Kiezen voor een verkoper in je eigen stad, provincie of land heeft de voorkeur boven kleding door Europa verzenden. En ook je keuze voor de transportmethode verschilt: verzenden via Homerr heeft een kleinere impact, omdat ze alleen rijden met volle vrachtauto’s. Als laatste zijn er ook beperkingen aan het gebruik van deze tweedehands kleding apps. Niet alle kledingstukken zijn geschikt voor hergebruik en verkoop. De apps dragen er niet aan bij dat consumenten proberen hun kleding langer te dragen door het te repareren of er iets nieuws van te maken.

Tweedehands kleding platforms als oplossing voor het probleem

Ondanks de mogelijke problemen rondom tweedehands kleding platforms, zijn deze platforms over het algemeen een positieve ontwikkeling voor de duurzaamheid van de kledingindustrie. Het blijft belangrijk om mensen aan te moedigen om bewuster te consumeren en meer te kijken naar de waarde en kwaliteit van kleding, in plaats van alleen naar de prijs. Als we allemaal 6 kledingstukken minder zouden kopen per jaar, verlagen we onze CO2 uitstoot met 40 kg per persoon per jaar. Ook zou het mooi zijn als tweedehands kleding platforms nog meer bijdragen aan het verhogen van het bewustzijn over de impact van kledingproductie op het milieu, en de waarde van het verlengen van de levensduur van kledingstukken. Het transport en de verpakking van tweedehands kleding naar de nieuwe eigenaren spelen mee in de impact van je preloved kledingstuk. Als je kiest voor een online verkoper dichtbij jou, verklein je je impact.

Ik denk wel dat door consumenten de mogelijkheid te geven een meer bewuste keuzes maken over hun aankopen en gebruik van kleding, dat het gebruik van tweedehands platforms zeker kan bijdragen aan een meer duurzame kledingindustrie. En hoe denk jij erover? Laat je reactie hieronder achter.

Meer lezen over duurzame kleding?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Becca McHaffie via Unsplash

Pakketdienst foto door Claudio Schwarz via Unsplash

3 antwoorden
  1. Mevrouw Niekje
    Mevrouw Niekje zegt:

    Ik ben lang (1.88m) en dun (mt 38) met grote voeten (mt 45). Ik kan eigenlijk nooit slagen bij tweedehands winkels. Wat ik wel kan is mijn kleding lang dragen, weinig kopen en goed combineren. Zo heb ik altijd een capsule wardrobe en ‘winkel’ ik in mijn eigen kledingdozen! In vergelijken met 20 jaar geleden ben ik nu echt een consuminderaar.

    Beantwoorden
  2. desiree kester
    desiree kester zegt:

    In de regio hebben we diverse naaiateliers opgezet voor anderstaligen, mensen met een kleine portemonnee. Ze krijgen gratis naailessen om evt. kleding te veranderen, te repareren. Maar ook om lakens langer te gebruiken door bijv van een tweepersoonslaken een 1-persoonslaken te maken en hoe leer je gordijnen veranderen. We zoeken mensen die ons naaiatelier concept Kieskleurig willen helpen opzetten en voortzetten met vrijwilligers. hoor graag de reacties en dan neem ik contact op. dank voor de aandacht desiree kester doesburg Zie ook http://www.mooiduurzaamdoesburg.nl

    Beantwoorden
  3. Nicky Dekker
    Nicky Dekker zegt:

    Voor mij zijn tweedehands platforms een geweldige uitkomst omdat ze betaalbare kleding, schoenen en andere spullen aanbieden die ik nieuw niet kan betalen. Deze gaan vaak veel langer mee, waardoor ik onder de streep juist minder koop.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *