Duurzaam op vakantie met de trein

Duurzame keuzes op vakantie in Parijs

Het vervoer tijdens je vakantie heeft de grootste impact van je reis. Als je het vliegtuig en auto laat staan is dat een duurzame keuze! Treinreizen is een van de meeste duurzame manieren om op vakantie te gaan. Lees verder wat er zo leuk is aan duurzaam op vakantie met de trein.

Met de trein duurzaam op vakantie gaan

Natuurlijk zijn fietsen en lopen vervoersmiddelen waarmee je zonder CO2 uitstoot en luchtvervuiling van je vakantie kunt genieten. En voor grotere afstanden is de trein milieuvriendelijke manier van reizen. Want het allergrootste voordeel van treinen is de lage CO2 uitstoot. Treinreizen stoot minder CO2 uit dan autorijden en zéker minder dan vliegen. Treinreizen is een veel groener alternatief voor reizen.

Lees ook: Duurzame keuzes op vakantie in Parijs

Treinen is goedkoper

Reizen met de trein is vaak niet duurder dan met het vliegtuig. Vooral voor relatief korte afstanden onder 700 kilometer is de trein een goedkoper alternatief. Bovendien reizen kinderen onder 11 jaar voor gereduceerd tarief (tot 3 jaar zelfs gratis op schoot). Het vliegtuig lijkt in veel gevallen goedkoper, maar dan wordt veel kosten vaak vergeten. Neem je een nachttrein naar een Europese bestemming dan bespaar je kosten voor een hotelovernachting, je hoeft niet te parkeren bij het vliegveld en je stapt vaak midden in de stad uit. Dus je hoeft geen geld uit te geven voor het vervoer vanaf de luchthaven.

Duurzaam op vakantie met de trein
De Thalys is een heel comfortabel vervoersmiddel

Treinen is comfortabel

Reizen met de trein is een super fijne manier van reizen. Treinstoelen in internationale treinen in Europa zijn ruim en comfortabel. Er is geen noodzaak om vast te zitten in een gordel. Je kunt rondlopen, een spelletjes spelen, een boek lezen en naar de catering te lopen is dat geen enkel probleem. Er is in de trein ruim voldoende beenruimte om een kind op schoot te nemen voor het voorlezen van een boek. Dat maakt treinen met kinderen ook absoluut de moeite waard, en leuker dan vliegen of autorijden.

Duurzaam op vakantie met de trein
Lekker samen een boek lezen in de trein

Met de trein neem je alle bagage mee die je wil

Met de trein kun je zoveel bagage meenemen als je kan dragen. En bagage meenemen is gratis. Er is ook geen noodzaak meer om een nieuwe koffer te kopen, omdat de vliegtuigmaatschappij wéér een nieuwe maatvoering voor handbagage heeft bedacht. Ook fijn: de bagage is de gehele reis toegankelijk. Er zijn ook geen beperkingen van wat we mee mogen nemen; een nagelschaartje, waterflesje en zakmes mogen gewoon mee! Heel handig! Als wij treinen nemen spelletjes en boeken mee voor de kinderen. In de trein is ruimte genoeg om samen een (klein) spelletje te spelen en te tekenen.

Neem je eigen eten en drinken mee

In de trein kun je je eigen eten en drinken met je meenemen. Een broodje, een haverkoek, ontbijtkoek, een drankje en een snoepje past eenvoudig in de handbagage. Je bespaart hier geld mee en ook nog afval. Het is met kinderen erg fijn dat je niet afhankelijk bent van anderen voor eten; neem lekker mee wat je gewend bent en eet op het tijdstip dat het jou uitkomt.

ontbijtkoek met rozijnen
Ontbijtkoek met rozijnen is een heerlijke treinsnack

Je vakantie begint al in de trein

Vanaf het moment dat je in de trein zit ben je op vakantie. Zeker met kinderen begint het avontuur vanaf de eerste minuut. Treinen vinden ze leuk! Via de grote ramen heb je goed zicht op je omgeving. De trein rijdt door mooie landschappen. Dat tref je niet op de autosnelweg, laat staan in een vliegtuig. De kinderen vinden het geweldig om te kijken naar de voorbijrazende landschappen, dorpen en steden.

Lees ook: Tips voor een toffe duurzame vakantie

De voordelen van duurzaam op vakantie met de trein

Treinen is een duurzame en heel fijne manier van op vakantie gaan. Het is vaak niet eens duurder dan het milieuvervuilende vliegen, als je alle kosten mee telt. Verder is reizen per trein heel comfortabel, gemakkelijk en avontuurlijk. Na Parijs en Kopenhagen gaan we zeker nog vaker treinen op vakantie.

Ben jij weleens met de trein op vakantie geweest? Hoe vond je het?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *