DIY: Herbruikbaar kadozakje maken

Een herbruikbaar kadozakje zorgt ervoor dat ik geen kadopapier meer hoef te kopen. Zo bespaar ik geld, papier en maak een duurzame keuze. Het duurde even voor ik onze voorraad kadopapier op had. Maar ik besloot dat ik geen nieuw papier mee zou kopen. Ik gebruikte een vrolijk stofje voor een herbruikbaar kadozakje.

Duurzamer kado’s geven

Wanneer onze kinderen denken aan verjaardagen, is het eerste dat bij ze op komt; kadootjes en taart. En voor een moeder die een feestje geeft, is dat precies hetzelfde. Maar net als heel veel gezinnen met kinderen hebben we speelgoed in overvloed. De laatste jaren heb ik daarin al behoorlijk geminimaliseerd, vaak samen met de kinderen. In 2019 ruilde ik veel speelgoed via SwapSint (toen nog RecycleSint). En daarna proberen we bij kadootjes eerst te zoeken naar een tweedehands presentje of een belevenis cadeau te geven. Onze groene route ging met vallen en opstaan; de ene keer vonden we veel tweedehands, de andere keer kiezen we toch voor nieuwe kado’s. Maar wat wel blijft is de herbruikbare kadoverpakking. Sinds ik zelf kadozakjes heb gemaakt, koop ik geen kadopapier meer.

DIY: Herbruikbaar kadozakje

Herbruikbaar kadozakje

Een ingepakt kadootje is natuurlijk extra feestelijk en zorgt voor een verrassing. Alleen is inpakpapier, wat er welgeteld 3 seconden om blijft zitten zodra het kadootje in handen komt van de jarige, niet erg duurzaam. Het verdwijnt daarna meteen in het oud papier of bij het restafval. Herbruikbare opties zoals een grote lap waarmee je op de Japanse furoshiko manier kadootjes inpakt, trokken me erg aan. Een herbruikbaar kadozakje is makkelijker uit te pakken voor kleine vingertjes, dan zo’n knoop. Dus naaide ik voor de kadootjes van een gevonden lap* in vrolijke kleurtjes kadozakjes. En sieren alle kado’s in ons huishouden de afgelopen jaren. *Let op: als je er nieuwe katoen voor moet kopen, is de duurzaamheid twijfelachtig. Beter is een tweedehands lapje van een theedoek, tafellaken of gordijn (uit de kringloop) of restje stof te gebruiken.

Hoe maak je een kadozakje?

Je kunt kadozakjes in elke afmeting maken die je wil. Je kunt ook elke soort stof gebruiken, zolang het niet te stijf is, want kun je het koord niet goed strak trekken.

Je hebt nodig:

 • 2 lappen van 40 x 40 cm
 • garen
 • stuk koord
 • veiligheidspeld
 • optioneel koordstopper

Werkwijze

 • Knip twee vierkante, even grote lappen, uit je stof en leg ze met de goede kanten op elkaar
 • Naai de zijkanten en onderkant aan elkaar vast met een stevige steek, maar laat aan een zijde de bovenste 3 cm vrij
 • Strijk of duw de zijnaad open en sla de ongenaaide bovenkant van het zakje om (laat een ruime opening open voor je koord)
 • Gebruik je stof die kan rafelen, maak een extra omslag in je koordtunnel, om rafelen te voorkomen
 • Naai de tunnel vast op de onderkant en bovenkant van je zakje
 • Haal het koord door de tunnel met een veiligheidspeld
 • Bevestig een koordstopper aan het koord (optioneel) en leg een knoop aan beide koorduiteinden

Herbruikbaar kadozakje

Met een herbruikbaar kadozakje kun je alle kanten op. Maak er een paar in verschillende maten, zodat je elk kado in kunt pakken. Zo hoef je nooit meer folie, papier of tasje te kopen om een cadeau in te pakken.

Wat doe jij om verjaardagen wat duurzamer te maken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *