DIY Herbruikbaar kadozakje

Nu ons kadopapier op is, had ik me voorgenomen geen nieuw papier meer te kopen. Dus gebruikte ik een vrolijk stofje wat ik had liggen, voor een herbruikaar kadozakje. Daar gaan we jaren plezier van hebben.

Duurzame keuzes

Wanneer onze kinderen denken aan verjaardagen, is het eerste dat bij ze op komt; kadootjes en taart. En voor een moeder die een feestje geeft, is dat precies hetzelfde. Met in het achterhoofd de duurzame keuzes die we graag maken, zijn er wat overwegingen over die kado’s.

DIY: Herbruikbaar kadozakje
DIY: Herbruikbaar kadozakje

Overvloed

Net als heel veel gezinnen met kinderen hebben we speelgoed in overvloed. In november deed ik al een kleine opruimslag, toen ik wat van ons oude speelgoed inbracht bij de ruilbeurs van RecycleSint. Maar in december waren er natuurlijk Sinterklaas-kadootjes. En onze oudste zoon was in januari jarig, waardoor er ook weer speelgoed bij kwam. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het fijn om te zien dat onze kinderen met van alles kunnen spelen. Ik ben me bewust van de luxe waarin we leven. Tegelijk realiseer ik me wat de productie van nieuw speelgoed kost aan grondstoffen, CO2-uitstoot en afval. En er is eigenlijk al genoeg speelgoed in omloop.

Tweedehands

Daarom kies ik voor tweedehands speelgoed en ervaringen (zoals een uitje) en nuttig kado’s zoals kleding van duurzame merken. Via Marktplaats en de kringloopwinkel is er genoeg speelgoed te vinden. Ook aan anderen die kadootjes geven, heb ik aangegeven dat we blij worden van tweedehands kadootjes.

Tweedehands speelgoed kun je prima cadeau geven
Tweedehands speelgoed kun je prima cadeau geven

Herbruikbaar kadozakje

Een ingepakt kadootje is natuurlijk extra feestelijk en zorgt voor een verrassing. Alleen is inpakpapier, wat er welgeteld 3 seconden om blijft zitten zodra het kadootje in handen komt van de jarige, niet erg duurzaam. Het verdwijnt daarna meteen in het oud papier of bij het restafval. Herbruikbare opties zoals een grote lap waarmee je op de Japanse furoshiko manier kadootjes inpakt, trokken me erg aan.

Een herbruikbaar kadozakje is makkelijker uit te pakken voor kleine vingertjes, dan zo’n knoop. Dat was dus wat ik afgelopen week naaide voor de kadootjes (naar een tutorial via SandraHealyDesigns). Van een gevonden lap in vrolijke kleurtjes naaide ik kadozakjes. En die zullen de komende jaren dus herhaaldelijk de kado’s sieren in ons huis.

Let op: als je er nieuwe katoen voor moet kopen, is de duurzaamheid twijfelachtig. Beter is een tweedehands lapje of restje stof te gebruiken.

Wat doe jij om verjaardagen wat duurzamer te maken?

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer duurzame inspiratie vind je dagelijks op mijn Instagram-accountΒ @duurzamekeuzes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...