5 tips voor duurzame keuzes op je bord

Wat is eigenlijk duurzame voeding? Wat is een goede keuze voor het milieu en de aarde? Wat je dagelijks eet heeft een enorme impact op onszelf en de aarde. Maar waar begin je met veranderingen maken? Ik geef je 5 tips voor duurzame en gezonde keuzes op je bord.

Wat is de voetafdruk van je eten?

Alles wat we doen heeft een CO2 voetafdruk en dat geldt natuurlijk over voor wat je dagelijks eet. Als je duurzame keuzes wil maken dan is het beginnen met je voedsel een belangrijke stap. Zo’n 21% van de CO2 uitstoot van de gemiddelde Nederland wordt veroorzaakt door wat er op ons bord ligt. Daar is dus ook meteen heel veel te winnen als we duurzame keuzes maken! Al die impact wordt veroorzaak door het verbouwen, vervoeren, verwerken, verpakken en niet te vergeten verspillen van ons voedsel. En op al die punten kun je het verschil maken. Ik help je op weg!

salade met rode bieten en gegrilde perzik

1 Maaltijd zonder vlees

Van alle voeding die je eet, hebben dierlijke producten de grootste impact op het milieu. Dat geldt dus absoluut ook voor vlees. De vleesindustrie zorgt voor veel CO2 uitstoot, gebruikt veel land en water, en is verantwoordelijk voor milieuschade door gebruik van (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen. Door een dagje te kiezen voor een vegetarisch menu maak je dus een hele goede keuze voor het milieu. En kiezen voor een vegetarische avondmaaltijd is makkelijker dan ooit. De meeste supermarkten hebben een ruim assortiment vleesvervangers. Maar het is helemaal niet nodig om je vlees perse te vervangen door een vleesvervanger. Kiezen voor een gerecht met bijvoorbeeld peulvruchten of een handje noten is vaak een gezonder alternatief dan een kant-en-klaar product uit de supermarkt.

2 Kies plantaardige zuivel

Zoals hierboven gezegd hebben dierlijke producten een grote CO2 voetafdruk. Dat geldt ook voor dierlijke zuivel, zoals melk, kaas en boter. Eet jij in de ochtend een bordje havermout, of yoghurt met fruit? Vervang het eens door een plantaardige variant. Ook voor in je koffie zijn er tegenwoordig heerlijke plantaardige alternatieven, zoals havermelk, die ook nog lekker opschuimen. Wist je dat 1 kop koffie verkeerd 14 keer hogere klimaatbelasting heeft dan een espresso. Dat maakt verschil! Ook tijdens het koken en bakken kun je kiezen voor plantaardige alternatieven en zo op een makkelijke manier minder dierlijke zuivel te gebruiken. Gebruik plantaardige boter bij het bakken. En kijk eens in het plantaardige zuivel schap in je supermarkt en ontdek alle heerlijke alternatieven voor je yoghurt, chocolademelk en toetjes.

duurzame keuzes op je bord voedsel

3 Gooi geen eten weg

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 34 kilogram aan voedsel weggooit per jaar? Zo zonde voor je portemonnee en het milieu. Niet alleen zorgt het voor veel onnodig afval, maar alle energie, water en landgebruik voor de productie is ook voor niets geweest. Brood wordt het vaakste weg gegooid in Nederland. Door je brood in de vriezer te bewaren, en alleen een paar sneden uit te halen als je ze gaat eten, zorg je ervoor dat het niet snel oud wordt. Heb je toch oude sneden brood? Gebruik het toch door er toast, tosti’s of wentelteefjes van te maken. Hou je na je maaltijd regelmatig een restje aardappelen, rijst of pasta over? Probeer eens vooraf af te wegen op een weegschaal hoeveel je huishouden eet. Na een tijdje weet je precies hoeveel je klaar moet maken, zodat er genoeg is voor zonder over te houden. Hou je wel restjes aardappelen, rijst of pasta over; verwerk het in je soep of ovenschotel. Ik schreef alle tips tegen voedselverspilling voor je uit in dit artikel.

“Zo’n 21% van de CO2 uitstoot van de gemiddelde Nederland wordt veroorzaakt door wat er op ons bord ligt. Daar is dus ook meteen heel veel te winnen als we duurzame keuzes maken!”

waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn

4 Eet lokaal

Is er in jouw buurt een boerderijwinkel, een stalletje met groenten of eieren langs de weg, of een teler die zijn producten rechtstreeks aanbiedt als groente-abonnement? Kiezen voor lokaal eten, laat je de smaken van je eigen omgeving kennen en je steunt je lokale economie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je eten minder kilometers maakt voordat het op je bord ligt. Minder voedselkilometers is minder impact! Weet je niet zo goed waar je terecht kunt? Kijk eens op LokaLoka voor adressen bij jou in de buurt.  Ook in de supermarkt kun je tegenwoordig goed kiezen voor lokale producten. Kijk op het bordje bij de groenten en fruit waar het vandaan komt. Nederlandse groenten en fruit hebben veel minder transport nodig voordat het verkocht wordt, dan bijvoorbeeld appels uit Nieuw-Zeeland of aardappelen uit de Verenigde Staten. Kiezen voor een Nederland product is fijn voor de Nederlandse boer en een duurzame keuze. Let wel op: ga je voor een zakje boerenkool met de auto naar je lokale boer, dan hebben je eigen autokilometers meer impact dan wanneer je geïmporteerde spullen koopt. Kies dus voor een verkooppunt waar je lopend of fietsend heen gaat!

5 Koop seizoensgroenten en -fruit

Voedsel wat geteeld wordt in de volle grond heeft minder milieu-impact, dan producten uit de kas. Zeker als je kiest voor Nederlandse of Europese seizoensgroenten; die ook minder kilometers afleggen voordat je ze koopt in de supermarkt. Seizoensgroenten en -fruit zijn meestal ook voordeliger voor je portemonnee. Kijk eens op de groentenkalender van Velt welke producten nu in het seizoen zijn. Witlof in de winter, bloemkool in de lente en zomer, tomaten in de zomer en pompoen in de herfst. Probeer ook eens een groente uit, die je nog niet eerder at. De keuze van groenten is in alle seizoenen groot genoeg om een gevarieerd weekmenu te maken, zonder vaak hetzelfde te eten.

5 tips voor duurzame keuzes op je bord

Met deze vijf tips maak je kleine stappen, die een grote impact hebben op je eigen voetafdruk op onze aarde. Door kleine duurzame keuzes toe te passen tijdens het boodschappen doen en bij je keuze voor wat je eet en drinkt, maak je grote stappen in het kiezen voor een beter milieu en klimaat.

Meer lezen over milieuvriendelijk eten?