Klimaatdepressie

Alle nieuwsberichten over klimaatverandering zorgen bij mij af en toe voor een klimaatdepressie, of op zijn minst voor een flinke dip. Want ik kan de wereld niet in mijn eentje veranderen, maar doe ik zelf ook wel genoeg?

Klimaatdepressie

Op sommige dagen grijpen de nieuwsberichten me gewoon naar de keel. De amazone die in brand staat, branden op de noordpool, record hoeveelheden ijs gesmolten op Groenland vanwege hittegolf, massale sterfte van vissen in Alaska door warme rivieren, plastic zit in ons eten, lucht en lichaam. Hoe ga ik daarmee om?

De verborgen impact

Ik probeer, met het boek van Babette Porcelijn De Verborgen impact als leidraad, veranderingen door te voeren in ons leven. Met de impact top 10 in mijn achterhoofd de belangrijke dingen te doen, zoals consuminderen, minder vlees eten, weinig autorijden. In 2018 las ik voor het eerst het boek De Verborgen Impact en het heeft mijn ogen geopend. Natuurlijk wist ik dat autorijden, vliegen en vlees eten milieuvervuilend waren, maar ik had geen idee welke dingen het meeste invloed hebben op de wereld. Na het lezen van het boek heb ik een veel beter beeld wat ik kan doen om duurzame keuzes te maken. Natuurlijk helpen alle kleine stapjes een beetje, maar juist de grote stappen maken en weten welke stappen de grootste invloed hebben, is belangrijk. 

De verborgen impact
De verborgen impact

Klimaatgesprekken: handelingsperspectief en sociaal contact

In 2019 deed ik mee met een workshopreeks Klimaatgesprekken. Op die manier kreeg ik heel concreet inzicht hoe ik mijn en onze CO2 voetafdruk effectief kon verkleinen. En het bracht me ook in contact met anderen die zich zorgen maken over klimaatverandering. Dit handelingsperspectief en het leren kennen van anderen zorgde voor veel rust. Het gaf me hoop en mijn dips zijn veel minder geworden.

Lees verder> Je CO2 voetafdruk verkleinen: mijn ervaring met Klimaatgesprekken. Woon je in Vlaanderen; klik dan door naar KlimaatContact.

Consuminderen 

Het lezen van de De Verborgen Impact en het meedoen aan de workshops van Klimaatgesprekken leerde me hoe groot de impact van spullen is. Het roer omgooien en weinig tot niets meer kopen bleek moeilijker dan ik dacht. We zijn onbewust geprogrammeerd door de maatschappij en de reclame dat we ons goed voelen als we mooie, nieuwe spullen kopen. Dat we ‘recht’ hebben om in luxe te leven en gewoon lekker te shoppen voor de gezelligheid. Daarmee stoppen vond ik echt heel moeilijk. Toch heeft het als voordeel dat ik steeds meer realiseer waar echt mijn prioriteiten liggen; mijn gezin, de familie en vrienden om mee heen, de mooie herinneringen die we samen maken. Daar kan geen nieuwe telefoon of jurkje tegenop.

Veranderingen

Een gezin van 5, met allemaal een wil en mening betekent ook veel ‘schipperen’. Het kost tijd en moeite om je levenstijl te veranderen, dat gaat echt niet  van de ene dag op de andere. Op dit soort dagen gaat het me allemaal niet snel genoeg. Sinds we onze reis zijn begonnen naar duurzamer leven, hebben we al zoveel stappen gemaakt. Het is belangrijk op dit soort dagen om mezelf daaraan te herinneren. 

Lees ook: Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin

Rouwen om een wereld die verandert

Mijn dips en nare gevoelens bij het zien van zoveel klimaatnieuws, komt doordat ik me realiseer dat de wereld verandert. Door de voortschrijdende klimaatcrisis en biodiversiteitcrisis zal de wereld er over 30 of 50 jaar zeker niet mee zo uitzien zoals nu. En dat komt hard aan! Daarom heb ik geleerd mezelf toe te staan daar verdrietig over te zijn. Het is soms gewoon noodzakelijk om te rouwen om de wereld die er niet mee gaat zijn. Daardoor is het oke om mezelf soms een paar dagen verdrietig te voelen. Daarna kan ik wel weer de hoop en moed vinden om de draad weer op te pakken en de positieve punten te zien.

Mijn ervaring met klimaatgesprekken
Foto-credit: Chantal Bekker

Wat te doen tegen een klimaatdepressie?

Door het contact met anderen, mijn actieve inzet om mijn eigen CO2 voetafdruk te verkleinen en stil te staan bij de veranderingen die we al gemaakt hebben; heb ik echt het idee dat ik bijdraag. Het geeft me hoop om door te gaan en ook mijn handafdruk te vergroten. Mijn acties hebben een waterrimpeleffect en beinvloeden anderen om ook duurzame keuzes te maken. Dat geldt in mijn omgeving bij vrienden en familie. Maar ook bij de mensen die ik bereik met mijn sociale media kanalen en deze blog. Daar haal ik een positief gevoel uit wat me helpt om te gaan met mijn dipjes.

Heb je last van depressieve gedachten door de klimaatcrisis, en kom je er niet uit. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp bij een psycholoog of coach. Je staat niet alleen, en het is goed om hulp te zoeken.

Hoe gaan jullie hiermee om? Laat een reactie achter onder deze blog.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer duurzame inspiratie vind je dagelijks op mijn Instagram-account @duurzamekeuzes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...