Klimaatdepressie

Klimaatdepressie
Photo by Michael Held on Unsplash

Alle nieuwsberichten over klimaatverandering zorgen bij mij af en toe voor een klimaatdepressie, of op zijn minst voor een flinke dip. Want ik kan de wereld niet in mijn eentje veranderen, maar doe ik zelf ook wel genoeg?

Op sommige dagen grijpen de nieuwsberichten me gewoon naar de keel. De amazone die in brand staat, branden op de noordpool, record hoeveelheden ijs gesmolten op Groenland vanwege hittegolf, massale sterfte van vissen in Alaska door warme rivieren, plastic zit in ons eten, lucht en lichaam.

De verborgen impact

Ik probeer, met het boek van Babette Porcelijn ‘De Verborgen impact‘ als leidraad, veranderingen door te voeren in ons leven. Met de impact top 10 in mijn achterhoofd de belangrijke dingen te doen, zoals consuminderen, minder vlees eten, weinig autorijden. In 2018 las ik voor het eerst het boek De Verborgen Impact en het heeft mijn ogen geopend. Natuurlijk wist ik dat autorijden, vliegen en vlees eten milieuvervuilend waren, maar ik had geen idee welke dingen het meeste invloed hebben op de wereld.

Het kost tijd en moeite om je levenstijl te veranderen, dat gaat echt niet  van de ene dag op de andere.

Na het lezen van het boek heb ik een veel beter beeld wat ik kan doen om duurzame keuzes te maken. Natuurlijk helpen alle kleine stapjes een beetje, maar juist de grote stappen maken en weten welke stappen de grootste invloed hebben, is belangrijk. 

De verborgen impact
De verborgen impact

Consuminderen 

Ik wist bijvoorbeeld niet hoe groot de invloed van ‘spullen’ zijn. Het roer omgooien en weinig tot niets meer kopen bleek moeilijker dan ik dacht. We zijn onbewust geprogrammeerd door de maatschappij en de reclame dat we ons goed voelen als we mooie, nieuwe spullen kopen. Dat we ‘recht’ hebben om in luxe te leven en gewoon lekker te shoppen voor de gezelligheid. Daarmee stoppen vond ik echt heel moeilijk. Toch heeft het als voordeel dat ik steeds meer realiseer waar echt mijn prioriteiten liggen; mijn gezin, de familie en vrienden om mee heen, de mooie herinneringen die we samen maken. Daar kan geen nieuwe telefoon of jurkje tegenop.

Veranderingen

Een gezin van 5, met allemaal een wil en mening betekent ook veel ‘schipperen’. Het kost tijd en moeite om je levenstijl te veranderen, dat gaat echt niet  van de ene dag op de andere. Op dit soort dagen gaat het me allemaal niet snel genoeg. Sinds we onze reis zijn begonnen naar duurzamer leven, hebben we al zoveel stappen gemaakt. Het is belangrijk op dit soort dagen om mezelf daaraan te herinneren. 

We hebben echt wel al veel veranderingen gedaan;

– Eerst aten we elke dag vlees nu meestal vegetarisch
– We namen gemakkelijk de auto. Nu kiezen we zoveel mogelijk om de fiets pakken. En bij uitstapjes kiezen we vaker voor de trein en bus. 
– Van ‘bestel maar ff op Bol’ naar nadenken of we spullen wel nodig hebben, we ze niet kunnen lenen of tweedehands kunnen krijgen. 
– Kleding niet meer kopen bij fast-fashion ketens, maar kiezen voor tweedehands of eerlijke & duurzame merken. 
– Water besparen door korter douchen, minder vaak het bad vol laten lopen, kleding minder vaak wassen (vaak is het eigenlijk nog niet vies; dan kan het dus best nog een dagje aan)
– Minder zuivel en eieren eten, en vaker plantaardige keuzes maken
– Zoveel mogelijk boodschappen doen zonder plastic verpakking, eenmalig plastic vermijden

En toch slaat de schrik me soms om het hart. Toch zit ik met tranen in mijn ogen naar het NOS journaal te staren.

Hoe gaan jullie hiermee om? Laat een reactie achter onder deze blog.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Laat een reactie achter