Wat te doen tegen een klimaatdepressie?

Alle nieuwsberichten over klimaatverandering zorgen bij zorgen. En die zorgen zorgen regelmatig voor een flinke dip. Dan kan ik echt alleen beren op de weg zien en me verdrietig en wanhopig voelen. Er is zoveel aan de hand. En ik kan de wereld niet in mijn eentje veranderen, maar doe ik zelf ook wel genoeg, Wat te doen tegen een klimaatdepressie?

Klimaatdepressie?

Op sommige dagen grijpen de nieuwsberichten me gewoon naar de keel. De amazone die in brand staat, branden op de noordpool, record hoeveelheden ijs gesmolten op Groenland vanwege hittegolf, massale sterfte van vissen in Alaska door warme rivieren, plastic zit in ons eten, lucht en lichaam. Hoe ga ik om met al die beelden, zorgen en een wereld die in brand staat? De laatste jaren heb ik een aantal belangrijke dingen ontdekt, die mij helpen om te gaan met zo’n dip.

“Hoe ga ik om met een wereld die in brand staat?” – Mascha Bongenaar

De Verborgen Impact boek review

De verborgen impact

Als ik me verdrietig en wanhopig voel, helpt het mij enorm om in actie te komen. Om iets te doen! Sinds ik in 2018 het boek De Verborgen impact van Babette Porcelijn las, gebruik ik het als leidraad om veranderingen door te voeren in ons leven.  Met de impact top 10 in mijn achterhoofd de belangrijke dingen te doen, zoals consuminderen, minder vlees eten, weinig autorijden. Het boek De Verborgen Impact heeft mijn ogen geopend. Natuurlijk wist ik dat autorijden, vliegen en vlees eten milieuvervuilend waren, maar ik had geen idee welke dingen het meeste invloed hebben op de wereld. Na het lezen van het boek heb ik een veel beter beeld wat ik kan doen om duurzame keuzes te maken. Natuurlijk helpen alle kleine stapjes een beetje, maar juist de grote stappen maken en weten welke stappen de grootste invloed hebben, is belangrijk.

Klimaatgesprekken: handelingsperspectief en sociaal contact

In 2019 deed ik mee met een workshopreeks Klimaatgesprekken. Op die manier kreeg ik heel concreet inzicht hoe ik mijn en onze CO2 voetafdruk effectief kon verkleinen. En het bracht me ook in contact met anderen die zich zorgen maken over klimaatverandering. Dit handelingsperspectief en het leren kennen van anderen zorgde voor veel rust. Het gaf me hoop en mijn dips zijn veel minder geworden.

Lees verder> Je CO2 voetafdruk verkleinen: mijn ervaring met Klimaatgesprekken.

Woon je in Vlaanderen; klik dan door naar KlimaatContact.

Mijn ervaring met klimaatgesprekken

Consuminderen 

Het lezen van de De Verborgen Impact en het meedoen aan de workshops van Klimaatgesprekken leerde me hoe groot de impact van spullen is. Het roer omgooien en weinig tot niets meer kopen bleek moeilijker dan ik dacht. We zijn onbewust geprogrammeerd door de maatschappij en de reclame dat we ons goed voelen als we mooie, nieuwe spullen kopen. Dat we ‘recht’ hebben om in luxe te leven en gewoon lekker te shoppen voor de gezelligheid. Daarmee stoppen vond ik echt heel moeilijk. Toch heeft het als voordeel dat ik steeds meer realiseer waar echt mijn prioriteiten liggen; mijn gezin, de familie en vrienden om mee heen, de mooie herinneringen die we samen maken. Daar kan geen nieuwe telefoon of jurkje tegenop.

Veranderingen

Een gezin van 5, met allemaal een wil en mening betekent ook veel ‘schipperen’. Het kost tijd en moeite om je levensstijl te veranderen, dat gaat echt niet  van de ene dag op de andere. Op dit soort dagen gaat het me allemaal niet snel genoeg. Sinds we onze reis zijn begonnen naar duurzamer leven, hebben we al zoveel stappen gemaakt. Het is belangrijk op dit soort dagen om mezelf daaraan te herinneren.

Rouwen om een wereld die verandert

Mijn dips en nare gevoelens bij het zien van zoveel klimaatnieuws, komt doordat ik me realiseer dat de wereld verandert. Door de voortschrijdende klimaatcrisis en biodiversiteitcrisis zal de wereld er over 30 of 50 jaar zeker niet mee zo uitzien zoals nu. En dat komt hard aan! Daarom heb ik geleerd mezelf toe te staan daar verdrietig over te zijn. Het is soms gewoon noodzakelijk om te rouwen om de wereld die er niet mee gaat zijn. Daardoor is het oke om mezelf soms een paar dagen verdrietig te voelen. Daarna kan ik wel weer de hoop en moed vinden om de draad weer op te pakken en de positieve punten te zien.

Hoe ga je om met een klimaatdepressie?

Het is normaal om geraakt te worden over al het nieuws door de klimaatcrisis. Wat te doen tegen een klimaatdepressie? Door het contact met anderen, mijn actieve inzet om mijn eigen CO2 voetafdruk te verkleinen en stil te staan bij de veranderingen die we al gemaakt hebben; heb ik echt het idee dat ik bijdraag. Het geeft me hoop om door te gaan en ook mijn handafdruk te vergroten. Mijn acties hebben een waterrimpeleffect en beïnvloeden anderen om ook duurzame keuzes te maken. Dat geldt in mijn omgeving bij vrienden en familie. Maar ook bij de mensen die ik bereik met mijn sociale media kanalen en deze blog. Daar haal ik een positief gevoel uit wat me helpt om te gaan met mijn dipjes.

Heb je last van depressieve gedachten door de klimaatcrisis en kom je er niet alleen uit. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp bij een psycholoog of coach. Je staat niet alleen, en het is goed om hulp te zoeken.

Hoe gaan jullie hiermee om? Laat een reactie achter onder deze blog.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten

Meer lezen?

Header foto: bosbranden in Portugal door Michael Held via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *