Hoe krijg je je omgeving mee in duurzame cadeaus? De beste tips
Cadeautjes krijgen is een van de duurzame dilemma’s, waar ik vaak mensen over hoor. Zelf kiezen we voor duurzamer leven, consuminderen of voor duurzame producten. Maar in geval van een cadeau wordt er door de gever niet altijd rekening gehouden met je duurzame wensen. Terwijl je dat wel graag zou zien. Hoe krijg je je omgeving mee in duurzame cadeaus?
Ga het gesprek aan over duurzame cadeaus
Als je zelf duurzamer gaat leven, dan probeer je al snel minder te consumeren en bewuster te kopen. Maar dat geldt niet altijd voor je omgeving. Soms zijn bepaalde gewoonten van veel of dure cadeaus kopen erg ingesleten. Duurzaam consumeren kan in je omgeving van familie of vrienden een ver-van-mijn-bed-show zijn. Het is absoluut heel lastig om deze bestaande normen te bevragen. Maar het gesprek hierover aangaan is wel een eerste stap richting verandering. Komt je moeder altijd aan met een enorme hoeveelheid cadeaus op een verjaardag? Kiest je beste vriend voor een duur, maar erg onduurzaam presentje? Begin er dan niet tijdens de verjaardag over. Bedank en kom er later op terug. Kies een geschikte plek en maak tijd voor een open gesprek. Zo kunnen je praten vanuit je hart en delen waarom je graag duurzamer met cadeaus geven wilt omgaan. Benadruk waarom jij belangrijk vindt om duurzamer met het geven van cadeaus om te gaan. Maar geef ook ruimte aan de mening van een ander en luister en kijk hoe je gesprekspartner reageert.
Lees ook: Duurzame cadeau-tips voor een groene december
Geef verandering de ruimte
Verwacht geen directe verandering in het gedrag of de mening van anderen als je het gesprek aangaat over het kiezen voor meer duurzame cadeaus. Bestaand gedrag en ongeschreven groepsnormen veranderen kost tijd en moeite. Als je geduldig bent heeft verandering vaak meer kans. Het is belangrijk dat je luistert naar eventuele weerstand die anderen hebben tegen het kiezen van minder cadeaus of duurzamere cadeaus. Als je een muur van weerstand voelt, probeer dan mee te bewegen met je vriendin, (schoon)moeder of opa. Maak geen verwijten en luister goed naar de ander. Kies een andere insteek voor je gesprek of laat het gesprek los en kom er later op terug.
Sluit compromissen
Grote veranderingen vragen om veel flexibiliteit. Accepteer dat je zus, je vader of oom niet meteen staat te springen om het roer compleet om te gooien. Als je vriendclub gewend is om met Sinterklaas voor alle kinderen cadeaus te kopen, kun je bijvoorbeeld gezien worden als de spelbreker die geen gezellig feestje meer wil. Probeer creatief te zijn. En zoek naar compromissen met elkaar, waar iedereen zich in kan vinden. Kies bijvoorbeeld voor één groot gezamenlijk cadeau, waar je meer mee kunt dan vele kleintje. Of bespreek of het budget naar beneden kan. En kies vaker voor een belevenis of tweedehands cadeau.
Waardeer de kleine stappen
Waardeer de stappen die anderen zetten Als je een positief gesprek hebt gehad met je vriendin en ze heeft erg haar best gedaan voor een duurzaam houten speelgoedje voor je kind. Spreek dan ook je waardering uit voor de stap die ze zet. Realiseer dat verandering vaak lastig is, niet alleen voor een ander maar ook voor jezelf. Je was vast zelf ook niet van de ene op de andere dag om in duurzaam kopen. Waardoor de kleine stappen van je omgeving om duurzame(r) cadeaus te kiezen en bedank ze daarvoor. Zo merkt je omgeving dat je waarde hecht aan de moeite die ze doen. Dat houdt het voor iedereen leuk!
Geef het goede voorbeeld in duurzame cadeaus
Een makkelijke stap in het meekrijgen van je omgeving richting duurzame cadeaus is zelf het goede voorbeeld geven. Kies voor een tweedehands cadeau voor je broer of schoonzus, geef een zelfgemaakt of duurzaam product voor je moeder of schoonvader, en doe het voorstel om een belevenis cadeau te geven aan je beste vriend. Een goed voorbeeld doet vaker volgen dan een goede mening.
Lees ook: De tofste belevenis cadeaus voor mannen
Hoe krijg je je omgeving mee in duurzame cadeaus?
Het blijkt best lastig om anderen mee te nemen in je duurzame keuzes, ook voor cadeaus. De dialoog aangaan blijft het belangrijkste. Geef ruimte en kies voor compromissen. Waardeer kleine stappen en geef zelf het goed voorbeeld voor duurzame cadeaus. Zo gaat je omgeving makkelijker ook stap voor stap mee in de richting van duurzamer cadeau geven. En soms is verandering lastiger en moet je accepteren dat anderen niet mee willen.
Hoe gaat het bij jou met het geven en krijgen van duurzame cadeaus? Gaat het goed of niet? Hoe heb je het aangepakt in je vriendenkring of familie? Reageer hieronder of stuur me een DM op Instagram.
Meer lezen over duurzame cadeaus?
– De leukste belevenis cadeautjes voor kinderen
– De tofste belevenis cadeaus voor mannen
– Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
– Tips voor een low impact Sinterklaas feest
– Zo maak je eenvoudig een duurzame spa badkamer thuis
Foto’s van Unsplash van: Huy Hung Trinh , Krists Luhaers , Kateryna Hliznitsova en Lizzie
Beste lezers…., Wilt u zo vriendelijk zijn de oranje letters/woorden in een meer zichtbare kleur voor de oudere senioren te drukken. Zwarte/donkergroene/donkerblauwe tekst is prima door ons te lezen maar de oranje letters/woorden zijn door mij niet meer te lezen als gevolg van het verslechteren van mijn ogen die niet operabel zijn.