Repair Café: uitkomst voor een duurzamer leven

Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven

We kopen meer spullen dan ooit, en gooien ze net zo gemakkelijk weer weg. En dat terwijl grondstoffen schaars worden en productie veel CO2 uitstoot heeft. Het Repair Café biedt een alternatief met 2565 vestigingen wereldwijd. Het Repair Café is echt een uitkomst voor een duurzamer leven, waardoor we het repareren weer normaal maken!

Repareren weer normaal

In de tijd van onze grootouders was het niet meer dan normaal dat je kapotte (gebruiks-)voorwerpen repareerde als ze kapot of versleten waren. Nieuwe spullen waren kostbaar en je ging zuinig met je spullen om. Na de tweede Wereldoorlog werd de massaproductie van oorlogswapens omgezet in de massaproductie van consumptiegoederen. Wegwerpartikelen werden gezien als comfort en luxe. En de wens voor telkens het nieuwste, mooiste en meer praktische product werd de norm. Toch groeide ook de kritiek op de wegwerpmaatschappij als oorzaak van de groeiende afvalberg, tekort aan grondstoffen en economische problemen. Sinds het begin van deze eeuw is een tegenbeweging op gang gekomen. We kiezen vaker voor tweedehands, zijn zuiniger op spullen zodat de levensduur verlengd wordt, repareren als er iets kapot gaat, en upcyclen afgedankte spullen. Soms door budgettaire redenen, maar ook op duurzame motieven.

Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven
Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven

Duurzamer leven begint bij je spullen

We denken er vaak niet over na, maar de grootste impact van de gemiddelde Nederlander zit in de spullen die we kopen. Babette Porcelijn startte in 2017 met een mentaliteits-verandering door de verborgen impact van onze spullen te laten zien in haar boek De Verborgen Impact. De grootste impact van spullen zit in het produceren en vervoeren (vanaf de andere kant van de wereld). Door bewuste keuzes te maken over de spullen die we al hebben, kunnen we die impact verkleinen, zo toonde ook Milieu Centraal aan in hun onderzoek Lang leve je spullen. Door spullen te hergebruiken (tweedehands), te repareren of refurbished te kiezen kan een deel van de impact worden verkleind.

Lees verder: De Verborgen Impact – boekreview

Ontstaan van het Repair Café

Het Repair Café ontstond in 2009 op initiatief van Martine Postma in Amsterdam-West. Omdat het zo’n succes werd richtte ze in 2011 de Stichting Repair Café op. Sindsdien zijn de Repair Cafés wereldwijd uitgegroeid tot een beweging die reparatie van consumptiegoederen mogelijk maakt, zich inzet voor beter repareerbare producten en behoud van reparatiekennis. Het Repair Café heeft 2565 vestigingen wereldwijd en 505 vestigingen in Nederland, dus er is er vast eentje in jouw buurt. In Uden nodigde initiatiefneemster van het Repair Café Annie van Genugten me uit om een kijkje te nemen.

Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven
Met de naaimachine zijn kleding snel weer als nieuw

Repair Café Uden

Uden heeft al jaren een Repair Café, maar heel eerlijk; ik was er dus nog nooit geweest. En dat terwijl je heel gemakkelijk even een kijkje neemt en iets laat repareren. Ik ging op uitnodiging langs bij het Repair Café. Bij binnenkomst was ik aangenaam verrast door de gezellige drukte. Repair Café Uden kent wel 30 vrijwilligers die je kunnen helpen bij alles van een kapotte spijkerbroek, een defecte fiets tot een niet functionerend koffie apparaat. Er staat gereedschap in alle maten en vormen, naaimachines en deskundige hulp paraat om je te helpen! In ruil voor je reparatie wordt er een kleine donatie gevraagd voor de stichting. Zo help je met de huur van het pand en de aankoop en onderhoud aan gereedschap en materialen.

Duurzamer met Repair Café

Bij het Repair Café worden spullen gerepareerd zodat de levensduur verlengd wordt. De meest gerepareerde spullen bij het Repair Café zijn:

  1. Koffie automaat
  2. Broek
  3. Stofzuiger
  4. Lamp
  5. Fiets
  6. Klok
  7. Computer of laptop
  8. Naaimachine
  9. Radio
  10. Jas
Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven

Duurzamer leven krijgt een boost in het Repair Café

Veel mensen weten niet meer hoe ze moeten repareren, en iets nieuws kopen wordt gezien als de makkelijkere optie. Maar wil je duurzamer leven dan is repareren bijna een eerste levensbehoefte! Het Repair Café geeft een boost aan duurzamer leven. Want het zorgt ervoor dat mensen die kunnen repareren hun kennis kunnen doorgeven aan een nieuwe generatie. Tegelijkertijd wordt de levensduur van spullen verlengd en de afvalberg verkleind. Daardoor zijn er minder energie en grondstoffen nodig voor het maken van nieuwe spullen, en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Het Repair Café laat zien dat duurzamer leven niet moeilijker is en maakt mensen enthousiast voor een circulaire samenleving. De bevlogen vrijwilligers, de enthousiaste andere bezoekers én het goede gevoel dat je overhoudt als je repareert in plaats van weggooit, maken een bezoek aan het Repair Café een super middag. De volgende keer als er iets kapot gaat, weet ik ze zeker te vinden!

Info: Het Repair Café is elke tweede woensdag van de maand in ’t Handelhuys in Uden van 13 tot 16u.

Lees ook:
Zo pak je het aan: consuminderen!
De beste gratis apps voor duurzame keuzes
Duurzaam dilemma: duurzame keuzes voor je smartphone

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *