,

Dit doe je met oude boeken

Dit doe je met oude boeken

Wij zijn dol op boeken. Leesboeken, prentenboeken, kookboeken, zoekboeken, knutselboeken; ons huis is er vol mee! Maar als er toe ga ik aan de slag om weer nieuw leesvoer in de kast te zetten. De oude boeken gooi ik niet zomaar weg. Je kunt nog heel veel deze boekwerken. Dit doe je allemaal met oude boeken!

De impact van boeken

Hoewel we tegenwoordig massaal overstappen op digitaal lezen, vergeten we vaak dat het papieren boek helemaal niet zo’n grote milieu-impact heeft. In een boek zit vooral heel veel denkwerk. Gelukkig is de impact van het drukken en gebruik van papier voor een individueel boek niet zo groot. Kiezen voor een e-reader bespaart weliswaar papier, maar daarmee vergeet je de enorme impact die het apparaat en het stroomverbruik heeft. Als je met je e-reader tussen de 30 tot 60 boeken leest, wordt de impact vergelijkbaar met een boek. Dat verschil is enorm! Kies dus gerust voor een ouderwets papieren boek, en zorg ervoor dat je het boek een tweede leven geeft als jij het niet meer leest.

Lees ook: Digitale zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk

Weggeven of cadeau geven

Boeken verliezen hun waarde eigenlijk nooit. Een mooi verhaal of een lekker kookboek valt vaak in de smaak bij een ander. Zijn je kinderen te oud geworden voor een kinderboek, geef het dan weg aan een jonger neefje, buurmeisje of vriendje. En heb je zelf een boek uitgelezen, geef het dan door aan een ander die het wil lezen. Ook als cadeautje doet een mooi boek het altijd goed!

Minibieb

Ken je geen mensen om je boek(en) aan weg te geven? Op veel plekken in Nederland zijn minibiebs of buurtbibliotheekjes gemaakt. Het zijn vaak kleine kastjes in de tuin bij mensen, waar je boeken kunt ruilen of lenen. Het gebruik van de minibieb is kosteloos, en je kunt er ook je (bescheiden hoeveelheid) eigen boeken in kwijt. Of je laat je kinderboek rondzwerven via Kinderzwerfboek.

Vind een minibibliotheek in jouw buurt of minibibliotheek.nl of minibieb.nl.

Dit doe je met oude boeken: breng ze naar de minibieb
Gabriela’s minibieb in Hellendoorn

Doneren aan de basisschool

Heb je leuke kinderboeken, die je niet meer leest? Vraag dan eens na op je lokale basisschool of ze interesse hebben in de boeken. Zo kan jouw oude boek een tweede leven krijgen in de klas en kunnen veel kinderen genieten van de verhalen.

Lees ook: Bespaar papier met mijn tips

10 dingen die je zeker tweedehands vind
Ik koop en verkoop graag boeken

Verkoop je boek

Via Marktplaats, Vinted of je (plaatselijke) Facebook groep kun je je oude boeken ook weer verkopen. Zo weet je zeker dat een ander een boek kiest, wat hij graag leest. En je houdt er een zakcentje aan over!

Speelgoedbeurs of rommelmarkt

Als je meer spullen over hebt, is het een goed idee om een tafel te huren bij je plaatselijk speelgoedbeurs of rommelmarkt. Of leg je kleedje neer als het weer Koningsdag is! Zo verdien je een zakcentje, leg je contacten met anderen in je wijk, dorp of stad, en maak je anderen blij met je spullen, die een tweede leven krijgen.

Dit doe je met oude boeken
Verkoop je boeken op de rommelmarkt

Leg je boek bij de kringloop

Hoef je geen geld te verdienen aan je oude boek, dan geef je het gemakkelijk weg bij je plaatselijk kringloop. Let op: doe dat alleen met schone en hele boeken en zadel een ander niet met je oud papier op!

Knutselen

Is het boek niet meer in goede staat, dan is cadeau geven, doneren of verkopen vaak niet meer mogelijk. Geen nood om het weg te gooien; knutsel er iets nieuws van. Van de bladzijden van een oud boek vouw je enveloppen, origami of filigraan. Of knip er slingers van of maak poëzieplaatjes van de illustraties. Is het een groot boek, dan zijn de bladzijden vast ook prima te gebruiken als inpakpapier.

DIY: vrolijke lenteslinger maken
Maak een slinger van je oude boeken

Bij het oud papier

Is je oude boek echt niet meer bruikbaar, gooi het dan niet bij het restafval! Oude boeken kunnen bij het oud papier verzameld worden, zodat ze kunnen worden gerecycled. Zo krijgt je boek een tweede leven als nieuw product!

Dit doe je met oude boeken

Met al deze tips wat je doet met oude boeken, zit je nooit meer om een tip verlegen als je je boekenkast hebt opgeschoond. Dit doe je met oude boeken om ze een tweede leven te geven; lekker duurzaam en fijn om verhalen te delen met anderen!

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

2 antwoorden
  1. Fred
    Fred zegt:

    Fijne en informatieve artikel! Vooral die deel over knutselen.

    Enige toevoeging van mijn kant (als tweedehands boekenwinkelier):

    Tweedehands boekenwinkels (en antiquariaten) kopen ook boeken in, of ze kunnen winkeltegoed bieden waarmee mensen kunnen ruilen. Ons beroep is langzamerhand aan het uitsterven door stijgende huren en door grote internet bedrijven zoals Facebook, Vinted, en Martkplaats (E-Bay), dus wij waarderen als mensen ook boeken aan ons verkopen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *